Λόγια απλά και σταράτα από την Σεμίραμι Ψαρομπά για το θέμα των στεγάστρων στην παραλιακή Καλύμνου.

1448

Στην εκπομπή «Εν Καλύμνω» του ΑΙΓΑΙΟ TV προσκεκλημένη, σήμερα Πέμπτη  27 Οκτωβρίου 2016, των δημοσιογράφων Μπέτυς Μαίλλη και  Μάμα Χαραμαντά, ήταν η δημοτική  σύμβουλος της Ελάσσονος μειοψηφίας Σεμίραμις Ψαρομπά.

Η Σεμιράμις Ψαρομπά λόγω απουσίας εκτός Καλύμνου του επικεφαλής της Παράταξης  Δημήτρη Διακομιχάλη, ανέλαβε να παρουσιάσει τις θέσεις της Παράταξης της, για το θέμα των στεγάστρων, των τραπεζοκαθισμάτων  και των προστίμων  στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης της Καλύμνου.

Η Σεμίραμις Ψαρομπά   με λόγια απλά, κατανοητά, ξεκάθαρα και σταράτα, μίλησε για το θέμα, επαναλαμβάνοντας την σταθερή θέση της Παράταξης της για επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας και κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με όσα αναφέρονται στην επιστολή του τέως Δημάρχου Δ.Διακομιχάλη που απέστειλε την προηγούμενη Δευτέρα στο Δήμαρχο Ι.Γαλουζή και στους καταστηματάρχες της Παραλιακής που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Αφού έκανε μία σύντομη αναφορά στην αρχική  λανθασμένη χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας, με μία σειρά στοιχείων και χρονολογιών που ανέφερε και επισήμανε, απέδειξε ότι καμία ευθύνη ή γνώση ή εμπλοκή είχε η Δημαρχία Δ.Διακομιχάλη, όπως εντέχνως και ψευδώς προσπαθεί να παρουσιάσει η σημερινή Δημοτική Αρχή .

Στη συνέχεια παρουσίασε ένα πακέτο εγγράφων που αναφέρονται στις ενέργειες που εκδήλωσε η Δημοτική Αρχή του Δ.Διακομιχάλη για την επαναχάραξη του Αιγιαλού και της παραλίας ,μία προσπάθεια που δεν συνέχισε η σημερινή Δημοτική Αρχή, που προχώρησε βιαστικά και μονομερώς στον καθορισμό της Χερσαίας ζώνης.

Μία ενέργεια που όπως τόνισε  από την πρώτη στιγμή η Παράταξη της, ήταν αντίθετη και μάλιστα ο επικεφαλής  της Δ.Διακομιχάλης έκανε έκκληση να αποσυρθεί η απόφαση του ΔΛΤ,  τονίζοντας ότι “θα τα βρούμε μπροστά μας και το πρόβλημα θα είναι οξύ”

Όμως, όπως είπε η Σ.Ψαρομπά δεν εισακούστηκε ο Δ.Διακομιχάλης, με αποτέλεσμα σήμερα και μετά τον καθορισμό της Χερσαίας Ζώνης να δημιουργηθούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Από την αρχή της τοποθέτησης της η Σ.Ψαρομπά ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να γίνει η επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας για να επιστρέψει ο χώρος στο Δήμος .

Και όπως τόνισε όταν ο χώρος ανήκει στο Δήμο και  δεν έχει σχέση η Κτηματική Εταιρεία και το Λιμεναρχείο,  όλα αντιμετωπίζονται και είναι θέμα πλέον πολιτικής βούλησης. Για αυτό όπως είπε η Σ.Ψαρομπά, στην επιστολή του ο Δ.Διακομιχάλης γράφει χαρακτηριστικά «Κάτω τα χέρια από τα στέγαστρα, των επιχειρήσεων του νησιού μας».

 ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Στη συνέχεια η Σεμίραμις Ψαρομπά άσκησε δριμεία κριτική στο Δήμαρχο Ι.Γαλουζή για τον λανθασμένο τρόπο που χειρίστηκε το θέμα. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

¨ Ο δήμαρχος οφείλει να προστατεύσει τους συνδημότες του και να έχει τον κόσμο σε ηρεμία. Όμως με αυτά που συμβαίνουν, οι καταστηματάρχες είναι ανάστατοι ,σε διαρκή αμφιβολία για το τι θα ξημερώσει,τι θα τους τοιχοκολλήσουν ,τι πρόστιμα θα τους επιβάλλουν,που θα βρουν λεφτά να πληρώσουν. Με τέτοιες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πως θα δουλέψουν; Υπάρχει ηρεμία;

¨ Αν ο Δήμαρχος αισθάνεται αδύναμος να αντεπεξέλθει ,να κουμαντάρει το πόστο που έχει ,τότε πηγαίνει σπίτι του.

¨ Ο Δήμαρχος, το πρόβλημα το έχει γενικεύσει σε όλη την Κάλυμνο. Αρχίζει από τον Εμποριό,Βαθύ, Λινάρια ,Τέλενδο. Στην Ψέριμο των 20 κατοίκων έπρεπε να τους επιδοτούμε για να μένουν εκεί και όχι να τους κάνουμε πόλεμο νεύρων.

¨ Λέω στους συμπολίτες μας να κάνουν λίγη υπομονή να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Δεν είναι δυνατόν να κάψουμε όλο αυτόν τον κόσμο με αυτή την στραβή νοοτροπία. Ο δήμαρχος δεν είναι υποτιμητικό να στρέψει προς τα πίσω και να πει , αφού μου το λένε οι αντιπολιτεύσεις αυτός ίσως να είναι ο πιό ανώδυνος τρόπος για να προχωρήσω. Είναι άσχημο να εμμένεις στις απόψεις ,όταν βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

¨ Σχετικά με την νομιμότητα, η Σεμίραμις Ψαρομπά είπε ,ότι και η ακραία εφαρμογή του νόμου παρανομία είναι. Δεν είναι κακό όσο ψηλά κι αν βρίσκεσαι ,όταν οι άλλοι σου λένε την άποψη τους για το καλό του συνόλου, να βάζεις λίγο νερό στο κρασί σου και να ανακαλέσεις τις απόψεις και τις θέσεις σου και να πεις αφού το λένε όλοι ,μήπως πρέπει και εγώ να δω διαφορετικά θέμα . Δεν είναι ντροπή.

¨ Έχω καταλάβει ότι ο Δήμαρχος τα έχει μπερδέψει και δεν έχει  αποκρυσταλλωμένη άποψη για τι πρέπει να κάνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα.

¨ Οι αντιπολιτεύσεις έχουν θέσεις και μάλιστα εποικοδομητικές . Δεν θέλει να πάρει μαζί του, τους επικεφαλής,ας πάρει μαζί του άτομα τεχνοκράτες από τις αντιπολιτεύσεις. Αυτό το φοβάται γιατί θα φανεί όταν πάνε στις αρμόδιες Υπηρεσίες ,το έλλειμμα το δικό του,γιατί δεν μπορεί να λέει «άρες μάρες κουκουνάρες».

¨ Αν ήτα ξύπνιος θα έπρεπε να πάρει μαζί του τις αντιπολιτεύσεις για καταμερισμό των ευθυνών.

¨ Λένε ότι βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο. Θα το παραδεχόμουν αν το μαχαίρι στο κόκαλο το έβαζε για τα ναρκωτικά ,για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το μείζον θέμα της Καλύμνου δεν είναι τα στέγαστρα.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κλείνοντας η Σεμίραμις Ψαρομπά αναφέρθηκε στις προτάσεις της Παράταξης της , εστιάζοντας στην επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας ώστε ο χώρος να έλθει στην  κυριότητα του Δήμου.

Για τα πρόστιμα είπε, ότι θα πρέπει να εκδηλωθούν  ενέργειες με ομόφωνες αποφάσεις προς κάθε κατεύθυνση για να παγώσουν.

Αναφορικά με τα υφιστάμενα στέγαστρα είπε ότι αυτά που έφτιαξε ο Δήμος είναι νόμιμα, έγιναν με Ευρωπαικό πρόγραμμα ,πέρασαν από χίλια κύματα.

Για τα στέγαστρα από Χριστό και μετά, προς την κεντρική πλατεία, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος με την μελέτη που κάνουν να τα βελτιώσουμε αισθητικά, να τα προσαρμάσουμε ,είναι κατασκευές που έχουν στοιχίσει στους καταστηματάρχες και δεν μπορούμε να πάρουμε ένα γκασμά και μια μπουλντόζα και να γκρεμίσουμε όλα.

Όλα φτιάχνονται όταν υπάρχει καλή πρόθεση και συνεννόηση .

Είναι ντροπή για το Δήμαρχομ να αρνείται την βοήθεια των αντιπολιτεύσεων.Δεν είμαστε εχθροί τουμ προτείνουμε να κάνει κινήσεις προς όφελος όλων.