Ανησυχούν οι ομογενείς κάτοχοι της Visa’s 457 στην Αυστραλία.

1285

Στο προσκήνιο έχει έρθει ακόμη για μία φορά η συζήτηση για την visa’s εργασίας τύπου 457, μετά τις δηλώσεις του Bill Shorten.

Greek By

Stergos Kastelloriou

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος κάλεσε τους Αυστραλούς εργοδότες να δώσουν προτεραιότητα στους Αυστραλούς πολίτες στην στελέχωση των επιχειρήσεών τους.

Ο κύριος Shorten ζήτησε να υπάρξει μείωση στον αριθμό αλλοδαπών εργαζομένων που εισέρχονται στην Αυστραλία με αυτόν τον τύπο άδειας εισόδου, δηλώνοντας πως το ισχύον σύστημα λειτουργεί ως αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Αυτό που ζήτησε ο κύριος Shorten είναι οι θέσεις εργασίας να διαφημίζονται πρώτα στην Αυστραλία για ένα διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων ούτως ώστε να απορροφηθούν οι θέσεις από ντόπιους εργαζομένους, πριν ξεκινήσουν οι προσλήψεις από το εξωτερικό.

Αντιδρά η κυβέρνηση

Για υποκρισία κατηγόρησε τον Bill Shorten ο πρωθυπουργός Malcom Turnbull, αναφερόμενος στην περίοδο που ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος διατελούσε χρέη υπουργού Εργασίας, επί κυβερνήσεως Julia Gillard .

«Την περίοδο αυτή εγκρίθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών εργασίας 457», υπογράμμισε ο κύριος Turnbull.

Επίσης κατηγόρησε για υποκρισία το Εργατικό Κόμμα φέρνοντας ως παράδειγμα την αλλαγή στη νομοθεσία για τον φόρο των backpackers

Ο συγκεκριμένος φόρος υπαγορεύει πως οι ξένοι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα οι backpackers πρέπει να πληρώνουν 19 σεντς για κάθε δολάριο που κερδίζουν.

Αγκάθι η visa’s 457

Η συζήτηση για τη visa’s 457, ανησυχεί αρκετούς Έλληνες που έχουν αναζητήσει, κάνοντας χρήση αυτής της άδειας παραμονής, μια καλύτερη ζωή στην Αυστραλία

Ωστόσο ο συγκεκριμένος τύπος άδειας εισόδου στην χώρα έχει αρκετές φορές απασχολήσει την επικαιρότητα για αρνητικούς λόγους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί γεγονότα μεταναστών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από τους εργοδότες τους, οι οποίοι τους προσφέρουν μισθού πολύ μικρότερους από αυτό που ορίζει ο νόμος.

Τι είναι η visa 457;

Η visa 457 απευθύνεται σε εργαζομένους με εξειδίκευση, οι οποίοι καλούνται να αναπληρώσουν θέσεις εργασίας, εφόσον δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος εργαζόμενος με τα δικά τους προσόντα στην Αυστραλία.

Είναι άδεια παραμονής που γίνεται με την αιγίδα ή εγγύηση του εργοδότη (sponsorship), αρκεί ο εργαζόμενος να ασκεί ένα από τα επαγγέλματα που βρίσκονται στην λίστα που εκδίδει αν τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού.

Πολλοί ομογενείς βρίσκονται στην Αυστραλία με τον τύπο αυτό visas, ωστόσο οι περιορισμοί που υπάρχουν στην λίστα (πολλά επαγγέλματα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή) τους δημιουργεί εμπόδια.

(ΠΗΓΗ: SBS)