Στο Δήμο Καλυμνίων επιρρίπτει τις ευθύνες η Περιφέρεια ΝΑ για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της κεντρική οδού νήσου Ψερίμου

1614

Με δελτίο τύπου που φέρει σημερινή ημερομηνία 16 Μαρτίου 2017, η Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου ,επιρρίπτει τις ευθύνες στο Δήμο Καλυμνίων για την μεγάλη καθυστέρηση υλοποίησης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της κεντρική οδού νήσου Ψερίμου .

Να σημειώσουμε ότι χθες με δημοσίευμα μας, που μπορείτε να δείτε πατώντας  εδώ , είχαμε μεταφέρει την κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης  των κατοίκων της Ψερίμου, που 40 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 25ης Νοεμβρίου 2013 ,βλέπουν το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της κεντρική οδού νήσου Ψερίμου να μην έχει προχωρήσει.

Παραθέτουμε το εν λόγω δτ της ΠΝΑ που φέρει τίτλο «Διευκρινίσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της κεντρική οδού νήσου Ψερίμου»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της κεντρική οδού νήσου Ψερίμου, διευκρινίζονται τα εξής:

Η σύνταξη μελετών, η διαδικασία αδειοδότησης και κατασκευής της αντιπλημμυρικής προστασίας κεντρικής οδού στη νήσο Ψερίμο, αποτελεί υποχρέωση του Δήμου Καλύμνου. Η Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο έργο.

Η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συνίσταται στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με το ποσό των 377.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την υλοποίησή του, μέσα από Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Καλύμνου.

Για να προχωρήσει η κατασκευή του έργου, προϋποτίθεται η ύπαρξη μελετών. Τις μελέτες ανέλαβε να εκπονήσει ο Δήμος Καλύμνου.  Πράγματι έστειλε κάποιες μελέτες στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, η οποία του απάντησε από τον Οκτώβριο του 2015, με το υπ’ αρ. πρωτ. Δ.Τ.Ε. 5326/08-10-2015, έγγραφο (το παραθέτουμε παρακάτω)   ότι απαιτείται ακόμη η Σύνταξη Υδραυλικής μελέτης για τον καθορισμό των παροχών και υπολογισμό των διατομών των προτεινόμενων έργων, Περιβαλλοντική αδειοδότηση, διευθέτηση ρέματος και γνωμοδότηση της Αρμόδιας Επιτροπής Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου. Σε αυτό το έγγραφο ο Δήμος Καλύμνου δεν έχει απαντήσει μέχρι και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η κεντρική οδός στη νήσο Ψερίμο, δεν είναι οδός αλλά ρέμα! Τα ρέματα της Ψερίμου καταλήγουν στο κεντρικό ρέμα το οποίο έχει μετατραπεί στην κεντρική οδό, με ότι συνέπειες έχει αυτό.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Αυτό θα μπορεί να κατασκευαστεί μόνο όταν ο Δήμος Καλύμνου, υποβάλει τις μελέτες, όπως απαιτούνται και όταν υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Καλύμνου και της Περιφέρειας.