Η μουσική εκδήλωση Ιεροψαλτών Καλύμνου με τη συμμετοχή της Νεκταρίας Καραντζή.(video)

2374

Την Πέμπτη  6/4/2017 πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου Καλύμνου ΄΄ΑΙ ΜΟΥΣΣΑΙ”.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Αναγνωστήριο σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Καλύμνου.

Περιείχε δύο μέρη.
Στο πρώτο μέρος η χορωδία ιεροψαλτών Καλύμνου με τη διεύθυνση του Άρχοντος Μαϊστορος της Μ.Τ.Χ. Εκκλησίας κ. Γεωργίου Χατζηθεοδώρου απέδωσε βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης. Τους ύμνους προλόγισε ο κ. Εμμαν. Γιαμαίος.

Στο δεύτερο μέρος ανέβηκε στη σκηνή η διεθνούς φήμης σολίστ και ψάλτρια κ. Νεκταρία Καραντζή και τραγούδησε μοιρολόγια και ύμνους παραδοσιακούς.
Συνόδευε την κ. Νεκταρία η χορωδία του κ. Γεωργίου Καραφύλλη με παραδοσιακά όργανα και ο πολύ γνωστός μουσικός και ειδικός στο κόντρα μπάσο Γεώργιος Γαλόπουλος.

Μετά τους παραδοσιακούς ύμνους η κ. Νεκταρία τραγούδησε και ένα παραδοσιακό καλύμνικο τραγούδι για τον ερχομό των σφουγγαράδων!
Τόσος ήταν ο ενθουσιασμός και το ένθερμο χειροκρότημα ώστε ο Μητροπολίτης μας την παρακάλεσε να τραγουδήσει το τραγούδι: ” το κάστρο της Αστροπαλιάς..”

Τέλος, ο διευθυντής του αναγνωστηρίου χάρισε στην κ. Νεκταρία ενα βιβλίο των Καλυμνιακών χρονικών και την ευχαρίστησε ενώ, απεκόμισε την υπόσχεση εκ μέρους της, ότι θα ξανάρθει το καλοκαίρι…
Παρέστησαν, ο μητροπολίτης μας, αρκετοί ιερείς, ο Δήμαρχος του νησιού, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σταυλάς , αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και πολύς λαός!
Ηχολήπτης ήταν ο άξιος κ. Μικές Κουλλιάς!

Ευχαριστούμε τον κ. Κλέανθη Μαρτίνο για τις φωτογραφίες.

(Από Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου)

Η Νεκταρία Καραντζή έγραψε στο ιστολόγιό της σχετικά με την εκδήλωση του Αναγνωστηρίου και τη παρουσία της στη Καλυμνο:

Μοναδικές στιγμές συγκίνησης, κατάνυξης και αγάπης χθες βράδυ στην πανέμορφη Κάλυμνο! Ένα από τα πιο θερμά ακροατήρια που εχω ποτέ συναντήσει… Άνθρωποι γεμάτοι ευγένεια, αγάπη, ζεστασιά και προσφορά….! Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Άρχοντα Μαΐστορα της ΜτΧ Εκκλησίας, τον Δάσκαλο κ. Γεώργιο Χατζηθεοδώρου, για την τιμητική του πρόσκληση να συμπράξω επί σκηνής με τον εξαίρετο χορό Καλυμνίων Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνσή του και με την επίσης εξαιρετική παραδοσιακή ορχήστρα του κ. Γιώργου Καραφύλλη, αλλά και για τα γενναιόδωρα τιμητικά λόγια του και ασφαλώς την αμίμητη φιλοξενία που μας προσέφεραν μαζί με τον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου Καλύμνου “Άι Μούσαι” κ. Παναγιώτη Γιαμαίο! Μοναδική επίσης η υποδοχή και η αγάπη απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιο και τον Δήμαρχο Καλύμνου κ. Γιάννη Γιαλουζή. Φεύγω από το νησί κρατώντας τις ωραιότερες αναμνήσεις και με την υπόσχεση σύντομα να ξανά-ανταμώσουμε!

Δείτε video από την εκδήλωση και φωτογραφικό υλικό από π. Κωνσταντίνο Σμαλιό.