«Μουδιασμένα» ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στην Κάλυμνο.

3023

Από την έντυπη έκδοση της “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ”

του Σαββάτου 20 Μάιου 2017

Πλήγμα για τον αναρριχητικό τουρισμό η διακοπή των πτήσεων της Ryanair στην Κω.

Καλά τα νέα για τον οργανωμένο τουρισμό μέσω πρακτορείων.

 Ημερήσιος Τουρισμός τονωτική ένεση για την τοπική αγορά.

 

 «ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΑ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΦΕΤΙΝΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

 «Μουδιασμένα» ξεκίνησε η φετινή τουριστική περίοδος στην Κάλυμνο σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Μπορεί ο Απρίλιος και η πρώτη εβδομάδα του Μαΐου από πλευράς αριθμού αφίξεων αναρριχητών να ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα (αλλά σίγουρα μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια), όμως αυτήν την  περίοδο που θα έπρεπε να είναι αυξημένος ο αναρριχητικός τουρισμός στο νησί, οι αφίξεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Παραθέτουμε συγκριτικά  στοιχεία των διακινηθέντων επιβατών με τα ταχύπλοα σκάφη στη γραμμή Μαστιχάρι– Κάλυμνο κατά  την περσινή και την φετινή περίοδο:

Το μήνα Απρίλιο 2016 διακινήθηκαν 10.878 επιβάτες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα 2017 διακινήθηκαν 9.596 επιβάτες. Επίσης το πρώτο 15νθημερο Μαΐου 2016 διακινήθηκαν 6.501 επιβάτες ενώ φέτος στο 1ο 15νθήμερο Μαΐου διακινήθηκαν 4.825 επιβάτες. Δηλαδή κατά τον φετινό Απρίλιο υπήρξε μία μείωση της τάξεως του 12% ενώ το 1ο δεκαπενθήμερο του Μαΐου μία μείωση της τάξεως του 26%.

Σίγουρα τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι τα επίσημα ,αλλά είναι ενδεικτικά  και δείχνουν  ότι υπάρχει μία μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Η ΔΙΑΚΟΠΉ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ RYANAIR ΣΤΗΝ ΚΩ

Είναι φανερό ότι η διακοπή των πτήσεων της Ryanair προς Κω αποτελεί πλήγμα για τον αναρριχητικό τουρισμό .

Είναι κάτι που επισημάναμε σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα μας , από πέρσι τον Απρίλιο.

 

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι πτήσεις εταιρειών χαμηλού κόστους όπως η Ryanair διακινούσε μεγάλο αριθμό αναρριχητών.

Από στατιστικά στοιχεία φαίνεται, ότι κατά τους μήνες  που η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ήταν αυξημένη, το 70% των επιβατών των πτήσεων της Ryanair προς Κώ , είχαν τελικό προορισμό το νησί μας.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» αρκετοί αναρριχητές που έχουν προορισμό την Κάλυμνο, μεταβαίνουν στη Ρόδο χρησιμοποιώντας αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και στη συνέχεια έρχονται  στο νησί μας είτε με το καταμαράν ,είτε με το πλοίο της γραμμής, επιβαρυνόμενοι όμως με όχι ευκαταφρόνητα ποσά, που πολλές φορές ξεπερνούν τα εισιτήρια που πλήρωσαν για να έλθουν από την Χώρα τους στη Ρόδο.

ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕΣΩ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

Μπορεί ο αναρριχητικός  τουρισμός να αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αναφέραμε, εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα  θα ανακάμψει ,καλά είναι όμως τα νέα για τον οργανωμένο τουρισμό.

Σε κανονικά επίπεδα κινείται  μέχρι τώρα ο οργανωμένος τουρισμός ,που διακινείται μέσω τουριστικών γραφείων και έρχεται με πτήσεις τσάρτερ μέσω Κω . Μάλιστα οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις τουριστικών κύκλων  σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι θα είναι  μια καλή χρονιά η φετινή. Οι μέχρι ώρα κρατήσεις στέλνουν θετικά μηνύματα και αποτελούν καλά σημάδια ότι θα υπάρξει ικανοποιητική κίνηση με την πληρότητα στο φούλ της σαιζόν, Ιούλιο και Αύγουστο να είναι η μέγιστη, στο 100% στην πλειονότητα των καταλυμάτων

Μία τέτοια εξέλιξη προοιωνίζει ότι θα κινηθούν παράλληλα όλα τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες ,τουριστικά, καθώς και τα καταστήματα ενοικίασης μοτοποδηλάτων και αυτοκινήτων.

 ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝΩΤΙΚΗ ΕΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μπορεί ο ημερήσιος τουρισμός να μην αφορά τα καταλύματα ή όλες τις περιοχές του Νησιού ,αποτελεί σίγουρα όμως μία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά στην Πόθια αλλά και στο Βαθύ και μία πηγή  με μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης  της .

Εννέα έως και δεκαπέντε   ημερόπλοια επί καθημερινής βάσεως, καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, μεταφέρουν από την γειτονική Κω, στα πλαίσια ημερήσιων εκδρομών που πραγματοποιούν,  περισσότερους από 1200 επισκέπτες.

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 , καταπλέουν στο νησί μας, μπροστά από το Ξενοδοχείο ΟΛΥΜΠΙΚ,  9-15  ημερόπλοια μεταφέροντας από 80-150 επιβάτες, τα  καθένα,  οι οποίοι παραμένουν στο νησί μας 2 έως 3 ώρες.

Αυτοί οι  επισκέπτες του νησιού μας,  αποτελούν καθημερινά μία τονωτική ένεση για την τοπική αγορά ,ιδιαίτερα δε στα καταστήματα της παραλιακής (καφετέριες, ουζερί, τουριστικά)  ,αφού ο μικρός χρόνος παραμονής τους δεν τους επιτρέπει να επισκεφτούν και άλλους χώρους του νησιού.

Φυσικά ο ημερήσιος τουρισμός για την Κάλυμνο, είναι μία τεράστια πηγή με πολύ μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης της.

Δύο σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί βάρος και που θα δώσουν την άλλη διάσταση είναι:

1.Η αύξηση των ημερόπλοιων που καταπλέουν στην Κάλυμνο, ώστε ο αριθμός των επισκεπτών να διπλασιαστεί. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι το εφικτό, είναι χιλιάδες οι επισκέπτες της Κω που καθημερινά πραγματοποιούν εκδρομές είτε στην Αλικαρνασσό ,είτε στη Νίσυρο, είτε σε άλλα γειτονικά νησιά και η πηγή είναι αστείρευτη.

  1. Να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στο νησί. Δηλαδή να καταπλέουν τα ημερόπλοια που τους μεταφέρουν νωρίτερα στο νησί και να αποπλέουν αργότερα. Εδώ  θα πρέπει να επιδιωχθεί και η πραγματοποίηση ημερήσιων εκδρομών από Κω στην Κάλυμνο και η μεταφορά να γίνεται από τα δρομολογημένα σκάφη είτε από Κω είτε από Μαστιχάρι. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να μπορούν να μεταβαίνουν και σε άλλα αξιοθέατα του νησιού και να μην είναι  αναγκασμένοι να παραμένουν μόνο στην παραλιακή ζώνη .

Εφόσον επιτευχθούν οι 2 παραπάνω στόχοι,  είναι βέβαιο ότι ο ημερήσιος τουρισμός στην Κάλυμνο θα αποτελέσει μία πολύ καλή πηγή για την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Φυσικά για να γίνουν αυτά, απαιτείται η ανάλογη διαφήμιση της Καλύμνου στην αγορά της Κω,  αλλά και οι κατάλληλες συνεννοήσεις με τα πρακτορεία, και τους ιδιοκτήτες σκαφών, που διακινούν τον ημερήσιο τουρισμό.