Το Παράρτημα Καλύμνου του Λυκείου των Ελληνίδων για τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και η ευχαριστήρια επιστολή του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα.

2392

Από το Παράρτημα Καλύμνου του Λυκείου των Ελληνίδων εκδόθηκε δτ για τη συμμετοχή του στην εκπομπή «Το Αλάτι της Γης». Επίσης ο υπεύθυνος της εκπομπής Λάμπρος Λιάβας, καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή.

Δελτίο τύπου Παραρτήματος Καλύμνου του Λυκείου των Ελληνίδων

Το Δ.Σ του Παρ/τος Καλύμνου του Λυκείου των Ελληνίδων ανακοινώνει τα εξής:

Από τις 5/7 έως και τις 9/7 του 2017, στο νησί μας είχαμε τη χαρά και την τιμή να βιώνουμε την παρουσία των συντελεστών της γνωστής εκπομπής «Το Αλάτι της Γης», για να συμπεριληφθεί και η Κάλυμνος στην αλυσίδα των εκλεκτών αυτών παραγωγών που προβάλλονται στην ΕΡΤ 1 κάθε Κυριακή μεσημέρι.

Ο Δήμος Καλυμνίων, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ανέλαβε το κόστος του ταξιδιού  της 18μελούς ομάδας και των τριών οχημάτων και το Λύκειον των Ελληνίδων είχε την ευθύνη του καλλιτεχνικού μέρους, με χορούς και τραγούδια του τόπου μας. Η εκπομπή έχει χαρακτήρα ενός καλοκαιρινού πανηγυριού, χωρίς να παραγνωρίζονται άλλα στοιχεία της μεγάλης μας μουσικής κληρονομιάς και της Παράδοσής μας στη σφουγγαροσύνη. Δηλαδή καταγράψαμε όσα μπόρεσαν να χωρέσουν στον περιορισμένο τηλεοπτικό χρόνο μιας εκπομπής.

Όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής κ. Λάμπρος Λιάβας, η καταγραφή της μουσικής Παράδοσης του τόπου μας θα χρειαζόταν 2-3 επεισόδια. Τελικά η δεξιοτεχνία και οι ικανότητες της πολυτάλαντης αυτής ομάδας κατάφερε να εκφράσει συμπυκνωμένη, όλη τη δυναμική των χορών και της μουσικής μας, να αξιοποιήσει το “υλικό”, δηλαδή τους χορευτές και τραγουδιστές μας και να προβάλει την Κάλυμνο, με τρόπο μοναδικό, σε ένα επεισόδιο.

Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και θα μπορέσουμε όλοι να χαρούμε το γιορταστικό αυτό πρόγραμμα στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Παναγίας, στην ΕΡΤ 1 στη μία το μεσημέρι.

Για όλα αυτά αισθανόμαστε την υποχρέωση να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες:

 1.Στον κ. Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (και όχι μόνο), που οραματίστηκε τη δημιουργία αυτής της ποιοτικής εκπομπής για την προβολή της πλούσιας μουσικής και χορευτικής Ελληνικής Λαϊκής Παράδοσης με τρόπο υποδειγματικό. Εργάζεται με αυταπάρνηση για την υλοποίηση αυτού του οράματος και πάντα, στο τέλος κάθε επεισοδίου αναφέρεται στην “Ελλάδα που αντιστέκεται”. Για το τοπικό μας Λύκειον των Ελληνίδων το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή και μεγάλο σταθμό στην ιστορία μας και στην ιστορία του τόπου μας, τόσο για το μέγεθος όσο και για την ποιότητα της εργασίας που συντελέστηκε.

Δίπλα του, ο κ. Μανόλης Φιλαΐτης , ο παραγωγός και ο κ. Γρηγόρης Φιλίδης, ο αρχισυντάκτης, οι δυνάμεις που μαζί με τον κ. Λιάβα μας προσφέρουν αυτήν την μοναδική εμπειρία που μας κάνει πάντα περήφανους για την Πατρίδα μας. Τους ευχαριστούμε θερμά, όπως κι όλους τους εξαιρετικούς και ευγενέστατους συνεργάτες τους που ξεπέρασαν όλες τις δυσκολίες και διευκόλυναν και τη δική μας δουλειά.

 

  1. Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Καλυμνίων που με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Παραγωγού Εταιρίας και του τοπικού μας Λυκείου των Ελληνίδων. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γαλουζή , τον οικοδεσπότη μας, που ήταν παρών και μας συμπαραστάθηκε με υπομονή και χαμόγελο στην πολύωρη και κοπιώδη προσπάθειά μας. Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Διαμαντή, Δημοτικό Σύμβουλο για τον Πολιτισμό, για τη στήριξή του. Ευχαριστούμε τον κ. Σκεύο Καμπούρη υπάλληλο του Δήμου.

Ευχαριστούμε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο που μας στήριξε με την εμπιστοσύνη του.

  1. Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στην εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Πανόρμου. Με χαρά δέχτηκαν να πραγματοποιηθεί εκεί το “γλέντι” μας. Όλοι εργάστηκαν αρκετές ώρες (και μέρες) και ξενύχτησαν μαζί μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον ιερέα κ. Παντελεήμονα Γιαννικουρή, (και για τα εδέσματα που προσέφερε), τον κ. Νικόλαο Κάππα, τους Κλειώ και Μιχάλη Κυράννη και την κ. Γιαννούλα Κίτσου-Σκοπέλου.
  2. Ευχαριστούμε το σφουγγαρά και καπετάνιο κ. Αντώνη Καμπουράκη για τη συμμετοχή του.
  3. Ευχαριστούμε τις κυρίες-μέλη του Λ.Ε.Κ. (πέρα από τα μέλη του Δ.Σ.) που προσέφεραν την βοήθειά τους και τα εδέσματα του πλούσιου τραπεζιού. Ευχαριστούμε και όσες μητέρες των χορευτών μας προσήλθαν να βοηθήσουν.
  4. Ευχαριστούμε ακόμα : τις κυρίες Σεβαστή και Αντωνία Στάλα, το ζαχαροπλαστείο “Βούρος”, τον κ. Γιώργο Μαμουζέλο, τον κ. Λάκη Πολιά, τη Μαρία Βαζανέλλη – Γλυνάτση, τον κ. Μανώλη Καμπουράκη και ευχαριστούμε θερμά τον κ. Θανάση Παστρικό, ηλεκτρολόγο, που προσέφερε για μια ακόμη φορά, αφιλοκερδώς, τις υπηρεσίες του.
  5. Ευχαριστούμε το “Ίδρυμα Αικατερίνη Βουβάλη” για την παραχώρηση χώρου στο μοναστηράκι για τα γυρίσματα.
  6. Ευχαριστούμε το Αιγαίο TV και όλα τα τοπικά μας ΜΜΕ για την κάλυψη του γεγονότος.
  7. Τέλος ευχαριστούμε όλους τους μουσικούς του τόπου μας που προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς: τους κυρίους Πανορμίτη Πλάτση, Μικέ Τσουνιά, Γιάννη Καλιδώνη, Μανόλη Φράγκο, Γιάννη Ψυρρή, Αντώνη Κουκουβά, Θωρή Χαλιπήλια και τους νεώτερους Άγγελο Κυράννη και Σπύρο Κάππα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες (πολλά οφείλουμε) στον κ. Μανόλη Χούλλη που έκαμε ταξίδι από την Αμερική για να “ποφανερώσει” με τη τσαμπούνα και το τραγούδι του.

Ευχαριστούμε το φίλο μας Αντώνη Κοκκινίδη, δάσκαλο χορού στην Ένωση Καλυμνίων Αττικής και την Άννα Μαύρου-Μπουζιάνη που ήλθαν να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας.

Τελειώνοντας, εκφράζουμε την ευχή το “Αλάτι” να ζει για πολλά χρόνια, να ζωογονεί και να θερμαίνει τις καρδιές των απανταχού Ελλήνων και να ακτινοβολεί με πίστη τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, γιατί επιτελεί έργο υψίστης Εθνικής σημασίας.

Για μας, η επιτυχία αυτή ενδυναμώνει το δημιουργικό μας έργο. Και μια ακόμα ευχή :

Οι δεσμοί φιλίας και αγάπης που δημιουργήθηκαν με τους εξαίρετους αυτούς ανθρώπους που μας εκτίμησαν και μας εμπιστεύθηκαν, να παραμείνουν στέρεοι και να ευδοκιμήσουν στο μέλλον.

Επιστολή υπεύθυνου της εκπομπής Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή.

Αθήνα 17 Ιουλίου 2017

ΠΡΟΣ

Το Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Καλύμνου

Υπ’ όψιν Προέδρου Κας Πόπης Μαύρου

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με την επιστροφή μας στην Αθήνα, γεμάτοι από τις ωραιότερες εντυπώσεις από τη διαμονή μας στην Κάλυμνο, παρακαλούμε δεχτείτε απ’ όλο το επιτελείο της εκπομπής «Το Αλάτι της Γης» τις πιο θερμές μας ευχαριστίες για την εγκάρδια υποδοχή και τη γενναιόδωρη φιλοξενία στο όμορφο νησί σας.

Για όλους μας υπήρξε μια μοναδική εμπειρία η γνωριμία με τον τεράστιο πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής και χορευτικής παράδοσης της Καλύμνου, που με τόσο ζήλο και σεβασμό πασχίζετε να διασώσετε από τη λήθη και την αλλοίωση, να διαδώσετε στη νεότερη γενιά και να προβάλετε στο Πανελλήνιο.

Θα είναι για εμάς ιδιαίτερη χαρά και τιμή το να συμβάλλουμε σ’ αυτή την τόσο σημαντική και πολύχρονη προσπάθειά σας μέσα από την καταγραφή που επιχειρήσαμε  με το «Αλάτι της Γης».

Παρακαλούμε να διαβιβάσετε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στις κυρίες του Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Καλύμνου, στους εξαιρετικούς συνεργάτες σας που βοήθησαν στην άψογη διοργάνωση των τόσο σύνθετων και απαιτητικών γυρισμάτων, καθώς και σε όλα τα μέλη του Λυκείου και τους λαϊκούς μουσικούς που τραγούδησαν, έπαιξαν, χόρεψαν και μοιράστηκαν μαζί μας την ταυτότητα και την αλήθεια τους!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις κυρίες που μπήκαν στον κόπο να μαγειρέψουν τα υπέροχα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά της Καλύμνου, που -μαζί με το λιαστό κρασί- στόλισαν τα τραπέζια μας και έδωσαν δύναμη στους συμποσιαστές για το χορό και το τραγούδι!

Ευχαριστούμε επίσης τον ιερέα και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Πανόρμου, για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και για την αδιάκοπη παρουσία τους και την πρόθυμη διευκόλυνση της ομάδας μας σε όλα τα στάδια των γυρισμάτων.

Τέλος, παρακαλούμε να διαβιβάσετε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη προς τον κ. Δήμαρχο Καλυμνίων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για τη γενναιόδωρη υποστήριξη στις μετακινήσεις και τη διαμονή του συνεργείου, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτής της εκπομπής.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το τηλεοπτικό αφιέρωμα στην Κάλυμνο να είναι αντάξιο της σπουδαίας κληρονομιάς του νησιού σας και να αποτελέσει –όπως και άλλα επεισόδια της εκπομπής μας, μέσω του διαδικτύου- σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται για τη γνήσια μουσική και χορευτική παράδοση στην Ελλάδα και στη Διασπορά.

Αποτελεί για εμάς ξεχωριστή χαρά αλλά και ευθύνη ο προγραμματισμός της πρώτης μετάδοσης του επεισοδίου για το Δεκαπενταύγουστο-«Πάσχα του Καλοκαιριού», ώστε μια τέτοια συμβολική ημέρα οι απανταχού Καλύμνιοι και κυρίως οι χιλιάδες ξενιτεμένοι συμπατριώτες σας να έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν με τη μουσική και τους χορούς του τόπου τους.

Κυρία Πρόεδρε,

Ευχόμαστε από καρδιάς, σε εσάς και σε όλους τους καλούς φίλους που γνωρίσαμε στην Κάλυμνο, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, καθώς και δύναμη, έμπνευση και κάθε επιτυχία στην τόσο σημαντική προσπάθειά σας για τη διάσωση και προβολή της λαϊκής κληρονομιάς του νησιού σας. Εξυπακούεται ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας στον κοινό μας αγώνα για την «Ελλάδα που αντιστέκεται κι επιμένει»!..

Με βαθιά εκτίμηση,

ΛΑΜΠΡΟΣ ΛΙΑΒΑΣ

Καθηγητής Εθνομουσικολογίας,

Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή  Πανεπιστημίου Αθηνών