Ο Βολιώτης Χρόνης Χλίτσιος ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με Σκανταλόπετρα.

2102

Ο Βολιώτης πρωταθλητής Χρόνης Χλίτσιος ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με Σκανταλόπετρα χθες Σάββατο 26 Αυγούστου 2017.

Ο Χρόνης Χλίτσιος κατέβηκε στα 106 μέτρα, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης με «Σκανταλόπετρα» στους καταδυτικούς αγώνες που έγιναν στην παραλία της Λίμνης Ευβοίας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2017».

Έφτασε μία ανάσα από το  να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ κατάδυσης και μιλώντας ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τον άθλο του, είπε πως το σκοινί ήταν στα 110 μέτρα, αλλά τα ισχυρά ρεύματα που επικρατούσαν δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει. Έτσι το βυθόμετρο έδειξε πολύ κοντά στα 107 μέτρα, δηλαδή στο μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ, το οποίο και ισοφάρισε.

Την Πέμπτη άλλωστε, είχε κάνει και πανελλήνιο ρεκόρ με βουτιά μιας ανάσας στα 94 μέτρα. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο ίδιος, με την περσινή βουτιά του στους αγώνες στην Κάρπαθο  να είναι στα 80,7 μέτρα σε χρόνο 2 λεπτών και 28 δευτερολέπτων.

Όπως είπε ο Χρόνης Χλίτσιος «Η κατάδυση με σκανταλόπετρα είναι μία διαδικασία που ακολουθούσαν οι σφουγγαράδες και έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα», και πρόσθεσε: «τα μόνα που απαιτούνται από εξοπλισμό είναι ένα μαγιό μία λαξεμένη πέτρα και ένα μανταλάκι στη μύτη και φυσικά πολλή εξάσκηση». Η διαδικασία, όπως είπε, είναι απλή: ο αθλητής βουτάει κρατώντας την σκανταλόπετρα η οποία είναι δεμένη με σχοινί, μόλις κατέβει στο επιθυμητό βάθος πατάει πάω στην πέτρα, και οι κολαουζιέρηδες τους τραβάνε προς τα επάνω.

Ο Βολιώτης πρωταθλητής  όπως είπε, ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση από παιδί, ενώ πιο συστηματικά ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το άθλημα ως φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής, όπου διέθεταν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.

Ο άνθρωπος που αναβίωσε την σκανταλόπετρα

Η σκανταλόπετρα ταξιδεύοντας στοχεύει να διηγηθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους την αρχέγονη ιστορία της και την παράδοση της, αλλά επίσης να αγαπηθεί και να διαδοθεί σαν ένα σπουδαίο σύγχρονο άθλημα.

Οι αθλητές της σκανταλόπετρας επιβάλλεται να βουτάνε πάντα σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Αγωνίζονται χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό. Πρέπει να μπορούν να βλέπουν με «γυμνά» μάτια ώστε να μπορούν να ελέγχουν την προσπάθεια τους».

Η αναβίωση της κατάδυσης με σκανταλόπετρα οφείλεται στον γιατρό Νικόλαο Τρικοίλη, ο οποίος πέθανε πέρυσι των Νοέμβριο σε ηλικία 64 χρόνων.

Ο Νικόλας Τρικοίλης γέννημα-θρέμμα Καλύμνιος και με ειδικότητα στην καταδυτική-υπερβαρική ιατρική, φανατικός δύτης υπήρξε πρωτεργάτης για την επαναφορά της σκανταλόπετρας στο προσκήνιο, αποδεικνύοντας ότι είναι η ασφαλέστερη μέθοδος ελεύθερης κατάδυσης, καθώς όπως είπε ο κ. Χλίτσιος «εδώ και είκοσι χρόνια που γίνεται το άθλημα δεν έχει συμβεί κανένα δυστύχημα

Η σκανταλόπετρα είναι άθλημα άπνοιας , που προβάλει μια ολόκληρη φιλοσοφία

«Όπου και αν έχει φιλοξενηθεί κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της ευγενικής άμιλλας, της ισότητας , της πατροπαράδοτης Oλυμπιακής «απλότητας» που εστιάζει στον «γυμνό» αθλητή με μόνα εφόδια αυτά του καθαρού μυαλού, της ισχυρής θέλησης και του υγιούς σώματος

Η Σκανταλόπετρα

Η Σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους από 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους. Στην μια της άκρη υπάρχει μια τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ’ αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μια θηλιά, την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς ή ο δύτης για να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η Σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με τη βάρκα.