Το Τάρπον Σπρινγκς είπε «ΝΑΙ» στην ελληνική γλώσσα και την ημέρα του «ΟΧΙ».

2094
Ο κ. Αλαχούζος με τον κ. Σπάρο και τον κ. Σισόη. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κωνσταντίνος Σκάρος.

Του Δρ. Κωνσταντίνου Σκάρου

ΤΑΡΠΟΝ ΣΠΡΙΝΓΚΣ. Την 28η Οκτωβρίου, ακριβώς 7 Σάββατα από την 9η Σεπτεμβρίου, όταν το Τάρπον Σπρινγκς και άλλες πόλεις στην περιοχή Τάμπα της Φλόριδα αντιμετώπιζαν τον τυφώνα Ιρμα, οι Ελληνες της πόλης -που έχει το υψηλότερο ποσοστό ελληνικού πληθυσμού ανά κάτοικο- γιόρτασαν το «ΟΧΙ» στην αίθουσα «Fr. Tryfon Hall» του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Εχοντας τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Τάμπα, Δημήτριο Σπάρο, και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ελληνικής Παρέλασης για την Ανεξαρτησία, Κώστα Σισόη, ο δήμαρχος της πόλης, Κρις Αλαχούζος, ανακήρυξε την 28η Οκτωβρίου ως «Ημέρα του ΟΧΙ» στο Τάρπον Σπρινγκς.

Ο κ. Αλαχούζος, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «είμαστε ευλογημένοι που έχουμε ξεπεράσει ένα φαινόμενο (τον τυφώνα Ιρμα) που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική κρίση και τώρα είμαστε συγκεντρωμένοι για να γιορτάσουμε αυτή τη σημαντική ημέρα στην Ιστορία της Ελλάδας, όταν είπε ΟΧΙ στον Ιταλό φασίστα δικτάτορα».

Βέβαια, οι εθνικοί ύμνοι της Ελλάδας και των ΗΠΑ ακούστηκαν. Επίσης, υπήρχε πολύ ελληνικό φαγητό και ποτό και φυσικά ελληνικός χορός. Αυτονόητα. Αλλά αυτό που έκανε ξεχωριστή αυτή την εκδήλωση είναι πως οι παρευρισκόμενοι, κάθε ηλικίας από τα 20 έως τα 80 τους χρόνια, μιλούσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους Ελληνικά.

Σε σημείο που ο κ. Αλαχούζος, ο οποίος είχε προετοιμάσει χαιρετισμό στα Αγγλικά, άφησε την ομιλία αυτή και μίλησε από καρδιάς στα Ελληνικά. Ο κ. Σπάρος ακολούθησε το παράδειγμα, όπως και ο κ. Σισόης.

Ενα μικρό παιδάκι, στο καροτσάκι του, έριξε το μπιμπερό του. Επεσε κοντά μας. Το σηκώσαμε και το δώσαμε στους νέους γονείς του. Η απάντησή τους, στα Ελληνικά: «Ευχαριστώ».

Μπορεί να γίνεται μεγάλη κουβέντα πως η ελληνική γλώσσα χάνεται από τη σημερινή γενιά ανά τις ΗΠΑ, αλλά είναι ζωντανή στο Τάρπον Σπρινγκς.

(ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ)