Κόλαφος για το Μ. Λελέκη η αθωωτική απόφαση μετά τη μήνυση που υπέβαλε κατά Γ.Θανάτση και Ι.Διαμαντή για παράβαση καθήκοντος.(video)

2786

Κόλαφο αποτελεί για τον πρώην Πρόεδρο της ΑΝΕΚ Μιχαήλ Λελέκη η αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κω (Μεταβατική έδρα Καλύμνου), μετά την εκδίκαση της μήνυσης που υπέβαλε στον τέως και στο νυν πρόεδρο της Εταιρείας  Γεώργιο Θανάτση και Ιωάννη Διαμαντή αντίστοιχα,  για παράβαση καθήκοντος.

Συγκεκριμένα ο πρώην Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Μ.Λελέκης υπέβαλε μήνυση που στρεφόταν κατά του τέως και νυν Προέδρου της ΑΝΕΚ,Γιώργο Θανάτση και Ιωάννη Διαμαντή αντίστοιχα, για παράβαση καθήκοντος ,επειδή όπως ισχυριζόταν  δεν στήριξαν έγκληση που κατέθεσε η Διοίκηση του, για το θέμα των «κλεμμένων επιταγών»!!!!

Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα ,ο Γιώργος Θανάτσης κατηγορείτο ότι την 21.11.2012 με την ιδιότητα του ως Προέδρου Του ΔΣ της  ΑΝΕΚ δεν προσήλθε να καταθέσει ,μολονότι είχε κληθεί από την Πταισματοδίκη Καλύμνου, σχετικά με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά από την  24/2/2011 έγκληση που κατατέθηκε από τη Διοίκηση Λελέκη κατά των εταιρειών «ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ»,”ΛΕΥΚΑΣ ΞΕΝΟΔ.ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» και «ΛΟΥΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΝΤΑΡΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ»,προκειμένου να εισφέρει ισχυρισμούς και αποδεικτικά μέσα πολύτιμα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επίσης δεν  δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με αποτέλεσμα κατά τη δικάσιμο (16.6.2016) της εν λόγω υπόθεσης ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά ,όταν δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής ,να μη γίνει δεκτή από το Δικαστήριο (λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου χρόνου) .

Ο Γιάννης Διαμαντής κατηγορείτο ότι μολονότι την 1.1.2015 διαδέχθηκε στην Προεδρία του ΔΣ της ΑΝΕΚ το Γιώργο Θανάτση και είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούσαν την Εταιρεία και για τις εγκλήσεις που είχαν κατατεθεί από τη Διοίκηση Λελέκη, παρέλειψε να δηλώσει (έγκαιρα) παράσταση πολιτικής αγωγής  με αποτέλεσμα όταν δηλώθηκε να μην γίνει δεκτή από τα Δικαστήρια.

Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017 ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κω (Μεταβατική έδρα Καλύμνου),.

Η εκδίκαση της υπόθεσης διήρκησε περισσότερο από μιάμιση ώρα και η απόφαση ήταν αθωωτική για το Γιώργο Θανάτση και Γιάννη Διαμαντή.

Πρώτος κλήθηκε και κατέθεσε ο μηνυτής Μιχαήλ Λελέκης ο οποίος τόσο κατά την κατάθεση του, όσο και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Προέδρου του δικαστηρίου και του Εισαγγελέα, αλλά και της συνηγόρου υπεράσπισης, είπε ότι η ενέργεια των δύο  Προέδρων να μην στηρίξουν την έγκληση κατά των 3 Εταιρειών για τις κλεμμένες επιταγές, είχε πολιτική σκοπιμότητα και αποσκοπούσε στο να επιρρίψουν σε αυτό την ευθύνη για την υπεξαίρεση και να απαλλάξουν τον Πράκτορα. Κλείνοντας την κατάθεση του ο Μιχαήλ Λελέκης ζήτησε από το δικαστήριο να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας  ο δικηγόρος Δημήτριος Καρδούλιας ,ο οποίος όπως είπε, γνωρίζει καλλίτερα την υπόθεση ,αφού ήταν νομικός σύμβουλος της ΑΝΕΚ την περίοδο εκείνη. Στο αίτημα αυτό δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς υπεράσπισης και το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα.

Ο Δημήτριος Καρδούλιας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος ,με τον μηνυτή Μιχαήλ Λελέκη, μίλησε κι αυτός για πολιτική σκοπιμότητα ,ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία στράφηκε αρχικά κατά των φερομένων εκδοτών των κλεμμένων επιταγών και όχι κατά του κομιστή.

Στη συνέχεια η συνήγορος υπεράσπισης Νομική Κυπραίου, προσκόμισε στο δικαστήριο μία σειρά εγγράφων που αποδεικνύουν ότι καμία ενημέρωση δεν υπήρξε από πλευράς Διοίκησης Λελέκη, στις επόμενες Διοικήσεις για τις εν λόγω δικαστικές υποθέσεις ,αν και είχε ζητηθεί εγγράφως.Επίσης αναφέρθηκε στην αρχική έγκληση που υποβλήθηκε από τη Διοίκηση Λελέκη που στράφηκε κατά των φερομένων εκδοτών  των κλεμμένων επιταγών και όχι κατά του κομιστή (κεντρικό πράκτορα) , όπως θα έπρεπε, με προτεινόμενο μάλιστα  μάρτυρα τον Κεντρικό Πράκτορα.

Τέλος προσκόμισε στο δικαστήριο αντίγραφα της αγωγής που κατατέθηκε κατά του Κεντρικού Πράκτορα ,καθώς και την μηνυτήρια αναφορά που συνοδευόταν από το πόρισμα του Ορκωτού Λογιστή ,ενέργειες που κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν με τον πλέον  ενδεδειγμένο τρόπο τα συμφέροντα της Εταιρείας και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του μηνυτή,  ότι πρόθεση των κατηγορουμένων ήταν να βλάψουν την ΑΝΕΚ για πολιτικές σκοπιμότητες.

Ακολούθως απολογήθηκαν ο Γιώργος Θανάτσης και ο Γιάννης Διαμαντής.

Ο Γιώργος Θανάτσης τόνισε ότι είναι πρωτόγνωρο και περίεργο, η Διοίκηση Λελέκη να στραφεί κατά των φερομένων εκδοτών  των κλεμμένων επιταγών και όχι κατά του κομιστή (κεντρικό πράκτορα) , όπως θα έπρεπε, προτείνοντας μάλιστα  μάρτυρα τον Κεντρικό Πράκτορα. Όπως είπε, μόλις ενημερώθηκε από την Πταισματοδίκη για αυτή  την έγκληση, θεώρησε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να τη στηρίξει και για αυτό δεν κατέθεσε, διότι θα έβλαπτε τα συμφέροντα της ΑΝΕΚ. Όπως είπε  χαρακτηριστικά, δεν ήταν δυνατό να στραφώ κατά Εταιρειών που δεν είχαν καμία ευθύνη για τις κλεμμένες επιταγές, ψάχνοντας μάλιστα  να βρω τις έδρες τους στον Παναμά και στο εξωτερικό και να άφηνα τον κομιστή. Για αυτό άμεσα μόλις ανέλαβα καταθέσαμε ως Εταιρεία αγωγή κατά του Κεντρικού Πράκτορα, κάτι που δεν έκανε η Διοίκηση Λελέκη ως όφειλε, για να διασφαλίσουμε τις απαιτήσεις της Εταιρείας.  Μάλιστα η αγωγή αυτή εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό και είναι καταδικαστική για τον πράκτορα.

Ο Γιάννης Διαμαντής αρχικά αναφέρθηκε σε αυτό που αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε Πρόεδρος της ΑΝΕΚ. Ήταν όπως είπε μία άσχημη εμπειρία, αφού δεν προλάβαινε τα εξώδικα ,τις μηνύσεις ,τις καταγγελίες, τις δηλώσεις σε βάρος του,  από το δίδυμο (Λελέκης –Καρδούλιας). Αναφορικά με την κατηγορία που του αποδίδει ο μηνυτής είπε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ζήτησε εγγράφως από τους προκατόχους τους ενημέρωση για τις δικαστικές εκκρεμότητες. Η Διοίκηση Λελέκη όχι μόνο δεν του έδωσε την παραμικρή ενημέρωση, αλλά αντίθετα του απάντησε με απαξιωτικό τρόπο.

Μετά τις απολογίες το Δικαστήριο ,λόγω και κάποιας άλλης επείγουσας υπόθεσης, διέκοψε την εκδίκαση της υπόθεσης, ενημερώνοντας ότι θα συνεχιστεί αυτή μετά τη διακοπή και την επιστροφή στην έδρα στις 1.00 το μεσημέρι. Πράγματι λίγο μετά τις 1.00 το μεσημέρι συνεχίστηκε η διακοπείσα υπόθεση με την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας.

Ο Εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι ,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από την ακροαματική διαδικασία διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία δεν ήσαν επαρκή ώστε να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι είχαν σκοπό να βλάψουν την ΑΝΕΚ με τις ενέργειες του και επίσης να στοιχειοθετήσουν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Ακολούθως το λόγο έλαβε η συνήγορος υπεράσπισης Νομική Κυπραίου, η οποία πολύ σύντομα και μετά την αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα, επισήμανε όλες τις ενέργειες που προέβησαν οι Γιώργος Θανάτσης και Γιάννης Διαμαντής που είχαν αποκλειστικό σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της  Εταιρείας.

Στη συνέχεια το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του, με την οποία κήρυξε ομόφωνα αθώους το Γιώργο Θανάτση και Γιάννη Διαμαντή.

Κλείνοντας από πλευράς διαδικασίας, να τονίσουμε ότι το δικαστήριο έδωσε το χρόνο τόσο στους μάρτυρες κατηγορίας όσο και στου κατηγορουμένους με άνεση να καταθέσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, ενώ με διεισδυτικές, στοχευμένες και διευκρινιστικές  ερωτήσεις τόσο από πλευράς  Προέδρου, όσο και Εισαγγελέα ,η αλήθεια πράγματι έλαμψε.

Μετά το πέρας της δίκης σύντομες δηλώσεις στην κάμερα του kalymnos-news.gr έκαναν ο Γιώργος Θανάτσης και ο Γιάννης Διαμαντής.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ” του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου 2017

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός