Σουλτάν Γιαχιά Β΄

1279

Σουλτάν Γιαχιά Β΄

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της “ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ”

της 20ης Αυγούστου 2016.

Από τη στήλη με την υπογραφή ΝΕΜΟ 

Παρόλο που έχουμε εισέλθει πλέον σε μέτα-καλοκαιρινή περίοδο, δράττομαι της ευκαιρίας να πάω πίσω στον χρόνο σε συμβάντα που έλαβαν χώρα πριν την αργία της Παναγιάς, διότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Δήμο μας.

 Παρακολουθώντας από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό στο νησί μας αποσπάσματα από το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την υποστελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης, συνειδητοποίησα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γίνει εμπόλεμη ζώνη και πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αναχαιτιστεί η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά.

Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Δ. Σ. αυτό αντικατοπτρίζει  το εν γένει χαοτικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας. Από πολλές απόψεις είμαι δυσαρεστημένος ως πολίτης με την κατάσταση αυτή και κυρίως με την σύγχυση που επικρατεί για το τι ανήκει στην δημόσια σφαίρα και τι στην ιδιωτική.

Επίσης πρόσεξα με πόση προχειρότητα αναμεταδίδονται αποσπάσματα του Δ Σ τηλεοπτικά. Αντίθετα με το αναμενόμενο, δεν διευκολύνει ο διαπιστευμένος σταθμός την ενημέρωση των πολιτών.

Πρώτον, δεν προβάλει ολοκληρωμένα τα συμβούλια.

Δεύτερον, με το να υπάρχει χειρίστης ποιότητας ήχου, ο τηλεθεατής κουράζεται και αλλάζει κανάλι.

Και τρίτον  παρουσιάζει τα αποσπάσματα με μια σειρά αυθαίρετη έτσι ώστε να ταιριάζει με τον προγραμματισμό της εκπομπής που τα προβάλλει, δηλαδή αποσπάσματα του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελούν υλικό για το διάνθισμα της εκπομπής.

Αυτό κάθε άλλο παρά βοηθά στην ενημέρωση του λαού.

Υποθέτω ότι επιλογή της αναμετάδοσης των τμημάτων με λεκτική βία ανεβάζουν την τηλεθέαση και ότι τα υπόλοιπα μέρη θεωρούνται βαρετά.

 

Σαφέστατα είχε δίκιο ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης ο κ. Διαμαντής ότι είναι σκανδαλώδες να μην υπάρχει πλήρης βιντεοσκόπηση των δημοτικών συμβουλίων για λόγους διαφάνειας και νομιμότητας.  Για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε ο ίδιος να χρησιμοποιήσει το κινητό του για να καταγράψει το Δημοτικό Συμβούλιο καλύπτοντας το έλλειμμα αυτό. Ακούστηκαν αστείες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και αμέσως απαίτησαν να σταματήσει η βιντεοσκόπηση.

 

Πρόσεξα σοκαρισμένος ότι διατυμπάνιζε η αντιπολίτευση ότι απαγορεύεται η καταγραφή των προσωπικών τους στιγμών.

Αλήθεια θεωρείτε την δημόσια διαβούλευση προσωπική σας στιγμή;

Η μη διάκριση του δημόσιου από το ιδιωτικό είναι μια οπισθοχώρηση για τα πολιτικά ήθη του τόπου μας, είναι ίδιον του ολοκληρωτισμού.

Η ελληνική νομοθεσία κάνει αυτή την διάκριση, ο ισλαμικός νόμος της σαρίας όχι.

 Τελικά το Δ. Σ. έχει πολλές ομοιότητες με το Μεγάλο Διβάνι και ο Δήμαρχος μας με Σουλτάνο.

Υποχρεώθηκε ο κ. Διαμαντής να σταματήσει την βιντεοσκόπηση του, ίσως για να συμβουλευθούν κάποιο ιερό βιβλίο για να ελέγξουν την νομιμότητα της πράξης αυτής.

Αναζητώντας στο διαδίκτυο αν άλλοι Δήμοι της χώρας είχαν προβλήματα με την ψηφιακή καταγραφή των Δ Σ, εντόπισα ένα έγγραφο από τον Δήμο Αχαρνών και ειδικά το 20ο  πρακτικό του Αυτοτελούς Τμήματος Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων. Το έγγραφο αυτό αφορά συνεδρίαση της 3-7-2012 με θέμα «Τροποποίηση του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ως προς την αποσαφήνιση της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής κάλυψης των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών.»

Αυτός ο τίτλος και μόνο μας υποδεικνύει ότι δεν είναι αρκετά σαφές το καθεστώς της κάλυψης.  Σύμφωνα με τα πρακτικά εκείνα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανακοινώνει στο Σώμα ότι οι συνεδριάσεις του Δ. Σ. είναι δημόσιες και θα ανεβαίνουν από την ημέρα εκείνη στο διαδίκτυο. Ύστερα ενημέρωσε ότι στην αίθουσα έχουν τοποθετηθεί κάμερες που καλύπτουν κεντρικά τον χώρο και ότι η συζήτηση θα καταγράφεται όπως αρμόζει. Συνεπώς εφόσον θα γίνεται η καταγραφή από το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν χρειάζεται άλλη μαγνητοσκόπηση όπως ανέφερε και η γνωμοδότηση της δικηγόρου, έτσι διαφυλάσσεται το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προτάθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ψηφιστεί ότι αυτή θα είναι η επίσημη βιντεοσκόπηση του Δ.Σ.

Συνεπώς, υπάρχουν λύσεις δοκιμασμένες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιντεοσκόπησης και της αναμετάδοσης είτε ραδιοφωνικά ή και τηλεοπτικά εφόσον την επίσημη καταγραφή την αναλάβει το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου και κατ’ εξαίρεση να δίνεται η άδεια προς τα ΜΜΕ να μεταδίδουν αποσπάσματα.

Στην περίπτωση την δική μας η εξαίρεση έχει γίνει ο κανόνας και αυτό πρέπει να αλλάξει. Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει την δυνατότητα να υπάρχει κάμερα που να λειτουργεί χωρίς την παρουσία χειριστή, ο οποίος όχι σπάνια παρεμβαίνει στην διαδικασία αν το κρίνει απαραίτητο.

 Το ίδιο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις Επιτροπές και τα Συμβούλια του Δήμου, ΑΝΕΚ, ΔΕΥΑΚ, ΔΛΤ, ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΠΟΛΥΔΡΑΣΤΙΚΗ κτλ.  Και θα μπορούσαν να προβάλλονται ζωντανά τα Δ Σ από την ιστοσελίδα του Δήμου από ειδική διαδικτυακή πύλη όπως στον Δήμο Αχαρνών ή να αναλάβει ραδιοφωνικός σταθμός την ζωντανή αναμετάδοση.

Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται πλήρως. Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα υποχρεωθούν να προσέχουν περισσότερο τα λεγόμενα τους και θα είναι υπεύθυνοι έναντι του νόμου όταν αυτό δεν το πράττουν. Στο πνεύμα της διαφάνειας και της λογοδοσίας πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβει το Γραφείο του Δημοτικού Συμβουλίου την βιντεοσκόπηση αυτή.

Έτσι διευκολύνεται το Προεδρείο να διευθύνει την συζήτηση καλύτερα με το να υπάρχει μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση από μέρους των ομιλούντων. Και επιτέλους, πρέπει να συναισθανθούν ότι δεν μοιράζονται προσωπικές στιγμές τους οι παραβρισκόμενοι σύμβουλοι, δεν βρίσκονται σε ιδιωτικό πάρτι, ούτε είναι καλεσμένοι σε γάμο ή βαφτίσια, ούτε είναι παίκτες σε ριάλιτι σώου. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις συκοφαντικές επιθέσεις και στις κακόβουλες λεκτικές αντιπαραθέσεις που δεν προάγουν καμία υπόθεση στον ταλαίπωρο Δήμο μας.

Κλείνοντας,  θα ήθελα να επισημάνω την άσχημη εντύπωση που μου έκανε η συμπεριφορά του Δημάρχου και της συμπολίτευσης προς τον κ. Διαμαντή, διότι δεν τον στήριξε, τον άφησε μετέωρο να υποστεί την υστερική κατακραυγή της αντιπολίτευσης.

Όπως  προηγουμένως νωρίτερα στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο φέρθηκε το Προεδρείο το ίδιο αδέξια και αμήχανα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Ψαρά αναγκάζοντας τον να αποχωρίσει από την αίθουσα όταν του επιτέθηκε φραστικά ο κ. Λελέκης, δικαιώνοντας την επίθεση της αντιπολίτευσης στους συμβούλους της παράταξης της συμπολίτευσης, δήθεν προς αποφυγήν έκτροπων. Αυτά τα έκτροπα όμως θα περιοριστούν αν όλοι οι σύμβουλοι αναλάβουν την ευθύνη των λόγων τους με την βιντεοσκόπηση.

Εάν παρόλα αυτά δεν αποφασιστεί η κάλυψη με δημοτική κάμερα εγκατεστημένη στην αίθουσα, τότε αυτό θα σημαίνει ότι η χαοτική κατάσταση στο Δ.Σ. επιδιώκεται για να μην συζητιόνται τα καυτά προβλήματα του νησιού μας