Αθώοι οι 8 κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της διαθήκης 93χρονης Καλυμνιάς.

1343

Με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε χθες Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, επί κακουργημάτων, κρίθηκαν αθώοι 8 κάτοικοι Καλύμνου, που ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση της διαθήκης μιας 93χρονης Καλυμνιάς.
Κατηγορούμενοι ήταν μια συμβολαιογράφος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, δύο κάτοικοι της Καλύμνου (γείτονες της 93χρονης ) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη και 5 ακόμη κάτοικοι Καλύμνου (μάρτυρες κατά τη σύνταξη της διαθήκης) για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.

Για την ιστορία της υπόθεσης να σημειώσουμε ότι η υπερήλικη, που απεβίωσε στην Κάλυμνο, την 24-12-2005, σε ηλικία  93, κατοικούσε όσο ζούσε στην περιοχή του Πανόρμου. Στην ίδια περιοχή, σε οικία πλησίον της, κατοικούσε η δεύτερη και ο τρίτος των κατηγορουμένων.
Η 93χρονη λόγω της προχωρημένης ηλικίας της και του γεγονότος ότι δεν είχε η ίδια παιδιά, ενώ οι συγγενείς της δεν την φρόντιζαν, τον Σεπτέμβριο του έτους 2003, ζήτησε από τους δύο κατηγορουμένους, να την βοηθούν στην διεκπεραίωση των εξωτερικών της υποθέσεων και στην φροντίδα του σπιτιού, αυτοί δε, το αποδέχθηκαν.
Στις 2-12-2005, οι ανωτέρω δύο κατηγορούμενοι, κάλεσαν την πρώτη κατηγορουμένη, συμβολαιογράφο Καλύμνου η οποία συνέταξε δημόσια διαθήκη, με μάρτυρες τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ο έβδομος των οποίων, της χορήγησε ιατρική βεβαίωση, με την οποία διαπίστωνε θετικά την πνευματική ικανότητα της διαθέτιδας.

Συγκεκριμένα με τη διαθήκη , το περιεχόμενο της οποίας η πρώτη κατηγορουμένη ,η συμβολαιογράφος, διαβεβαίωσε, ότι η 93χρονη  δεν εστερείτο καμιά των αισθήσεών της, και άφηνε στην δεύτερη κατηγορουμένη (γειτόνισσα της) ακίνητη περιουσία, αξίας 240.000 ευρώ και συγκεκριμένα ένα κατάστημα επί της οδού Ερμού στην Αθήνα, αξίας 100.000 ευρώ, ένα ακίνητο στην περιοχή «Βοθύνοι» της Καλύμνου αξίας 60.000 ευρώ και ένα ακίνητο στην περιοχή «Πάνορμος» της Καλύμνου, αξίας 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για τους 8 και με όσα υποστήριξε συγγενικό πρόσωπο της 93χρονης ,κατά το χρονικό διάστημα της σύνταξης της διαθήκης, η 93χρονη, έπασχε από πνευματική νόσο και συγκεκριμένα από άνοια, η οποία είναι διαρκής πνευματική νόσος που αποκλείει τη χρήση του λογικού.

Από την ακροαματική διαδικασία και κυρίως από τις καταθέσεις δύο ιατρών διαψεύστηκε ότι η 93χρονη έπασχε από άνοια ενώ προέκυψε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο το οποίο ωστόσο δεν επηρέασε τις νοητικές της ικανότητες.

Προέκυψε εξάλλου ότι όταν συνετάχθη η δημόσια διαθήκη η 93χρονη είχε σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση των πραττομένων, όπως εξάλλου βεβαίωσαν όλοι οι μάρτυρες που ήταν παρόντες κατά την σύνταξη της διαθήκης και βεβαίως ο γιατρός που την παρακολουθούσε ανελλιπώς.
Στο νοσοκομείο, όπου η 93χρονη νοσηλεύτηκε απλά και μόνο για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, μετά την νοσηλεία και θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ουδένα πρόβλημα υπήρχε.
Η διαθήκη δεν γράφτηκε υπό την καθοδήγηση κανενός, αλλά η ίδια με πλήρη διαύγεια και πλήρη συνείδηση αυτών που ήθελε και έπραττε.
Διαψεύστηκε ακόμη από μαρτυρικές καταθέσεις ότι  η 93χρονη ήταν παραμελημένη στο γκαράζ του σπιτιού της Καλυμνου και αυτή  διέμενε σε κανονικό δωμάτιο και απολάμβανε φροντίδα και περιποίηση. Διαψεύστηκε ακόμη ότι η διαθέτιδα μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείο ελάμβανε τροφή με σύριγγα και περιέπεσε σε λήθαργο.

Σημειώνεται ότι μετά το θάνατό της, ο μοναδικός πλησιέστερος συγγενής της αποβιώσασας, πληροφορούμενος την ύπαρξη της ως άνω δημόσιας διαθήκης, με την οποία η αποβιώσασα εγκατέστησε μοναδική κληρονόμο της περιουσίας της την γυναίκα που την φρόντισε, άσκησε εναντίον της αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω για την αναγνώριση ως άκυρης της διαθήκης.
Μάρτυρες αλλά και οι κατηγορούμενοι κατέστησαν σαφές ότι οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές και περαιτέρω ότι κανείς εκ των συγγενών της, δεν είχε ενδιαφερθεί για την πορεία της υγείας της.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Παν. Αβρίθης, Θεμελίνα Κατέρη, Κ.Κολοβός και Λ. Οικονόμου.

(Πληροφορίες από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Ρόδου)