Ανάπτυξη στο γύψο

1202

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί

 

Μείζον πολιτικό χάπενινγκ κάθε χρόνο αποτελεί η ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με την ευκαιρία αυτή απόψε θα μάθουμε τον οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, που αυτή την χρονιά θα έχει εσάνς «δίκαιης ανάπτυξης», γιατί μέχρι τώρα η μόνη ανάπτυξη που ξέραμε ήταν «άδικη».

Επειδή είμαι της άποψης ότι ο δήμος μας και όλοι οι δήμοι της χώρας μας γενικότερα οφείλουν να επιδιώκουν την οικονομική αυτάρκεια, κάτι ανάλογο θα ήθελα να κάνει και ο δικός μας Δημοτικός Άρχοντας. Όχι πως η δημιουργία μια ετήσιας εμποροπανήγυρης δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη ώστε να συμμετέχουν και τα γύρω νησιά αν αυτό το όραμα έβρισκε οπαδούς, όμως αυτό που πιστεύω είναι άκρως σημαντικό και σχετικά πιο εύκολο στη εφαρμογή είναι ο Δήμαρχος να απευθύνεται μια φορά τον χρόνο τουλάχιστον στις παραγωγικές τάξεις του νησιού με μια επίσημη ομιλία αντίστοιχης βαρύτητας θέτοντας στόχους υπέρ της ανάπτυξης του νησιού μας.

Ένα από τα θέματα για το οποίο θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας, όπως δηλώνεται από τον τύπο,  είναι η απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Νομίζω ότι και εμείς σε τοπικό επίπεδο θέλουμε να ακούσουμε επισήμως τι προτίθεται να κάνει ο κ. Γαλουζής για το ίδιο ζήτημα στο νησί μας, δεδομένου ότι είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της «Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου» και έχει αυξημένη ευθύνη λόγω της θέσης του αυτής.

 Μέχρι τώρα ο Δήμαρχος  μας έχει συνηθίσει σε κάτι πρόχειρες τηλεοπτικές δηλώσεις δίλεπτες και κυριολεκτικά στο πόδι σχετικά με τα τεκταινόμενα στην ΑΝΔΩ.

Και από μια άποψη αυτό δικαιολογείται, διότι κοιτάζοντας την σύνθεση του Δ. Σ. παρατηρώ ότι το σύνολο της αποτελείται από αιρετούς της τοπική αυτοδιοίκησης, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέλη του ΔΣ έχουν πάρεργο τους την ενασχόληση με την ΑΝΔΩ εφόσον έχουν καθήκοντα στην τοπική αυτοδιοίκηση που δεν τους επιτρέπουν να δίνουν χρόνο στις δραστηριότητες της αναπτυξιακής εταιρίας, συν το γεγονός ότι ίσως και να μην έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να επιβλέπουν τις εργασίες της εταιρίας. Και η πρόσφατη επίσκεψη του Δημάρχου στο Υπουργείο Εσωτερικών και οι συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη καλές είναι αλλά δεν αρκούν γιατί πρέπει να έχουν και κάποιο αποτέλεσμα στην πράξη οι επαφές αυτές. Αν δεν ενημερώνονται επίσημα οι επαγγελματίες του νησιού μας για το τι ελέχθη στις συναντήσεις αυτές, τότε οι συζητήσεις αυτές έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα.

Οι παραγωγικές τάξεις του νησιού μας χρειάζονται στήριξη για να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους και για να αναπτυχθούν. Ρόλο σε αυτό έχει να παίξει και το Εμπορικό Επιμελητήριο Καλύμνου (ΕΕΚ) , που συνήθως ασχολείται με τις ανακοινώσεις προτεινόμενων ωραρίων των καταστημάτων και είναι ουραγός του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Η τελευταία δραστηριότητα στην οποία ενεπλάκη το ΕΕΚ και που είχε διάρκεια στον χρόνο και θετική επίδραση στο νησί μας ήταν η ανακαίνιση του κτηρίου όπου στεγάζεται, αλλά από τότε έχουν περάσει χρόνια. Από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου φαίνεται να μην είναι και πολύ «επιμελής» το νέο ΔΣ του που εξελέγη τον Ιούνιο 2015 και μοναδική είδηση που είχε να προβάλει ήταν το ωράριο των καταστημάτων του Πάσχα 2016. Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πρόκειται να συμμετάσχει στην φετινή ΔΕΘ. Ποιοι θα συμμετέχουν στην αποστολή; Η Κάλυμνος θα είναι παρούσα; Εύλογα ερωτήματα, νομίζω. Δεν μπορεί το ΕΕΚ να μας απαντήσει φαντάζομαι γιατί θα ετοιμάζει πυρετωδώς το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων των Χριστουγέννων 2016.

Επανερχόμενος όμως στο ζήτημα του οικονομικού προγραμματισμού του Δήμου για δράσεις που θα πρέπει να προταθούν για την ανάπτυξη του τόπου μας, απαιτείται σοβαρότητα από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και να μας εμπαίζουν με λαϊκίστικα τερτίπια ότι δήθεν θα βάλουν τέλος στην μετανάστευση όταν δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να την σταματήσουν.

Τους βολεύει κιόλας η αποσυμφόρηση ανέργων με τον τρόπο αυτό. Φεύγουν οι Καλύμνιοι με ικανότητες και με αξιοπρέπεια για βρουν την τύχη του στα ξένα, αφήνοντας πίσω τους τους βολεμένους και τους συμφιλιωμένους με το κατεστημένο κατοίκους να βασιλεύουν επί της ερημωμένης και ερειπωμένης νήσου. Προπαντός όταν δοθεί στους απόδημους το δικαίωμα ψήφου, δεν θα έχουν κανένα λόγο για να φέρουν πίσω τους μετανάστες γιατί θα τους εκμεταλλεύονται οι τοπικοί πολιτικάντηδες τώρα και εκ του μακρόθεν χωρίς να υφίστανται αιτήματα ρουσφετιών προς ικανοποίηση αφού τα οικονομικά συμφέροντα τους πλέον βρίσκονται στην νέα τους πατρίδα. Η ψήφος των αποδήμων θα έχει μάλλον συναισθηματική αξία για τους ίδιους.

 Κατά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βαλτίς Ντομπρόφσκις, η Ελλάδα έχει αυξήσει σημαντικά την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και αυτό χάριν της Task Force που παρέχει τεχνική βοήθεια. Ειδικά για το διάστημα 2014-2020 η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε κονδύλια για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ σχεδιάζονται εκ νέου και έχουν στόχο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έργα υποδομής και περιβαλλοντικά έργα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα ενεργοποιούνται προνοιακά προγράμματα, προγράμματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς, και προγράμματα για την κοινωφελή εργασία για την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων οι οποίο λόγω κρίσης έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.

Το νησί μας έχει ελλείψεις σε έργα υποδομής, έχει ανάγκη από την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και χρήζει βοήθειας για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Ποια από τα παραπάνω προβλήματα έχουν μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί μέσω ΕΣΠΑ και ποία πρόκειται να αντιμετωπιστούν μελλοντικά; Είναι μια ευκαιρία για την Δημοτική Αρχή με μία επίσημη ομιλία προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθεί σε αναπτυξιακό επίπεδο με έναν απολογισμό για το τι έχει επιτύχει μέχρι στιγμής σε αλλά για το τι σχεδιάζει για το μέλλον όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ από την Κάλυμνο. Αν μη τι άλλο ως νησί των σφουγγαράδων κάτι παραπάνω θα έπρεπε να ξέρει για την απορροφητικότητα.

νεμο