Αφόρητη η κατάσταση από τις δυσοσμίες που εκπέμπει το αντλιοστάσιο αποχέτευσης στο Λαφάσι Καλύμνου.

1989

 Δηλητηριώδη αέρια αναγράφει η πινακίδα στην είσοδο- Διαμαρτυρίες από τους περιοίκους .

Αφόρητη είναι η κατάσταση από τις δυσοσμίες που εκπέμπει το αντλιοστάσιο αποχέτευσης που βρίσκεται στο Λαφάσι επί του κεντρικού δρόμου προς Βαθύ.

Μια παλιά «πονεμένη» ιστορία, για την οποία αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια δεν έχει δοθεί οριστική λύση.

Η εφημερίδα μας kalymnos-news.gr δέχθηκε τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες περιοίκων ,οι οποίου μιλούν για μία αφόρητη κατάσταση, που δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Όπως μας είπαν «η δυσοσμία  που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, έχει περάσει κάθε προηγούμενο και κάθε όριο και τους δημιουργεί ανησυχίες ακόμα και για την υγεία τους.»

Σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 το kalymnos-news.gr επισκέφτηκε το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο, όπου δυστυχώς βρεθήκαμε σε ένα χώρο που δεν μπορεί  να σταθείς ούτε για ελάχιστο χρόνο, αφού η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και η δυσοσμία αφόρητη.

Μάλιστα στην είσοδο του αντλιοστασίου είναι τοποθετημένη πινακίδα που φαίνεται στην φωτογραφία  και εφιστά την προσοχή στους εργαζομένους ,ότι υπάρχουν δηλητηριώδη αέρια! και δίνει οδηγίες για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβουν πριν προβούν σε εργασίες εγκατάστασης και συντήρησης.

αντλιστάσιο δηλητριώδη αερια

Για την ιστορία, να σημειώσουμε ότι η αρχική μελέτη προέβλεπε το εν λόγω αντλιοστάσιο να είχε κατασκευαστεί  σε άλλη θέση ,στην απέναντι πλευρά, κάτω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Η ΔΕΥΑΚ για άγνωστους λόγους επί Διοίκησης Ι.Μαστροκούκου όταν κατασκευαζόταν το έργο, τροποποίησε την μελέτη και  το αντλιοστάσιο κατασκευάστηκε στην παρούσα θέση επί του κεντρικού δρόμου και ανάμεσα στα σπίτια.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας ,το συγκεκριμένο αντλιοστάσιο  παρουσίασε  προβλήματα από τις δυσοσμίες που εξέπεμπε.

Υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής και μάλιστα η τότε Δημοτική αρχή του Γ.Ρούσσου  είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε στην κατάργηση του συγκεκριμένου αντλιοστασίου με την κατασκευή άλλου, σε άλλη θέση.

Αυτό ποτέ δεν έγινε και το πρόβλημα των δυσοσμιών αντιμετωπίστηκε με την χρησιμοποίηση κατά διαστήματα κάποιων χημικών ουσιών που μείωναν τις οσμές.

Βέβαια το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη και θα πρέπει η ΔΕΥΑΚ να αντιμετωπίσει το θέμα άμεσα και οριστικά.

αντλιοστάσιο αποχεύτεσης