Δημοτικό Σχολείο Τελένδου: Η δασκάλα με τους έξι(6) μαθητές.

3901

Στην πορεία θα μείνουν δύο μαθητές

Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε για φέτος η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου της  Τελένδου του πανέμορφου και ξεχωριστού νησιού με τους 40 μόνιμους κατοίκους.

Από τα Τρίκαλα κατάγεται η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου του νησιού, για την φετινή εκπαιδευτική περίοδο.

Πρόκειται για την Κωνσταντινιά Κοκόση ,η οποία έχει εργαστεί τα προηγούμενα χρόνια ως αναπληρώτρια ,αλλά για πρώτη φορά τοποθετείται στα Δωδεκάνησα και στην πανέμορφη Τέλενδο.

Η νεαρή και ευγενέστατη δασκάλα ,με πολύ αγάπη αγκάλιασε από την πρώτη ημέρα τους μικρούς και λιγοστούς μαθητές του μονοθέσιου σχολείου της Τελένδου, μία αγάπη που άμεσα της ανταπέδωσαν τα μικρά παιδιά.

Και είναι βέβαιο,κάτι που διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή , ότι θα εργαστεί με πολύ όρεξη,  με αγάπη και πάντα δίπλα στους μαθητές , εμπνέοντας τους με αξίες,ιδανικά, δίνοντας τους χρήσιμα εφόδια και μεταδίδοντας τους τις απαραίτητες γνώσεις.

Να σημειώσουμε ότι η σχολική περίοδος ξεκίνησε με 6 παιδιά, τα οποία όμως πρόκειται να μειωθούν στην πορεία στα δύο , όταν μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου κάποιες οικογένειες θα μετακομίσουν από την Τέλενδο στην Κάλυμνο, για την χειμερινή περίοδο.

Το kalymnos-news.gr εύχεται στη δασκάλα, στους μικρούς μαθητές και στους γονείς τους ,καλή και αποδοτική σχολική χρονιά.

Σημείωση σύνταξης:

  1. Κάποιοι λόγοι που δεν οφείλονται σε μας,δεν επέτρεψαν την φωτογράφηση

2. Για την ιστορία του Σχολείου να παραθέσουμε κάποια στοιχεία από τα «ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΕΛΕΝΔΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ»:

Μέσα σε μια τρικυμιώδη εποχή και ενώ ακόμη δεν είχε κοπάσει η θύελλα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Δημαρχία Καλύμνου στην προσπάθειά της να μην μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά και των πλέον απομακρυσμένων συνοικισμών του νησιού της, ίδρυσε το 1945 το Δημοτικό Σχολείο Τελένδου Καλύμνου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Δημαρχία Καλύμνου διατηρούσε στα χρόνια της σκλαβιάς ικανό αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η Δημαρχία Καλύμνου της εποχής δεν σκέφτηκε τους κόπους και τα χρήματα αλλά κύριο μέλημά της ήταν τα παιδιά της Καλύμνου να είναι μορφωμένα και προπάντων να σκέφτονται ελληνικά.

Κατά το πρώτο έτος της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Τελένδου η διδασκαλία στεγαζόταν σ΄ένα κελί (μικρή οικεία) δίπλα από την εκκλησία ενώ το δάσκαλο τον πλήρωνε η Δημαρχία, με την οποία ήταν συμβεβλημένος. Τον επόμενο σχολικό χρόνο το Δημοτικό στεγάστηκε σε μια οικεία 100 μέτρα από την πρώτη. Το έτος 1947-1948 όλοι οι δάσκαλοι μισθοδοτούνταν από το Ελληνικό Δημόσιο. Για 11 χρόνια το σχολείο στεγαζόταν στην προαναφερθείσα οικία. Αργότερα και κατόπιν ενεργειών του δραστήριου τότε υπηρετούντα δασκάλου χτίστηκε το σχολικό κτίριο πίσω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Το νέο σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1959 και αποτελούνταν από ένα μικρό προθάλαμο, ένα γραφείο και την αίθουσα διδασκαλίας.