Ο Γιώργος Μπιλλίρης μια εμβληματική μορφή του Τάρπον Σπρινγκς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

1634

Μια εμβληματική μορφή στο Tarpon Springs ο 89χρονος  Γιώργος Μπιλλίρης ή απλά “Νονός” (Godfather) για τους ντόπιους, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 σε ηλικία 89 ετών.

Ο Μπιλλίρης όντας τρίτης γενιάς σφουγγαράς έκανε τη δεκαετία του 1980 την πιο αξιόλογη προσπάθεια αναβίωσης της σπογγαλιείας και δημιούργησε μια νέα γενιά σφουγγαράδων.

“Σήμερα υπάρχουν 1.400 διαφορετικές χρήσεις του φυσικού σφουγγαριού. Η ζήτηση είναι 12 φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή και υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης πια των σφουγγαριών. Σίγουρα το φυσικό σφουγγάρι κάνει καλύτερη δουλειά από το συνθετικό αλλά σήμερα το συνθετικό είναι μια απαραίτητη λύση”δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξη του σε αμερικανικό μέσο  αναλύοντας τις συνθήκες της αγοράς.

“Εμείς είμαστε η αιτία της ανάπτυξης του τουρισμού. Σήμερα υπάρχουν 125 επιχειρήσεις, 25 εστιατόρια και δεκάδες φούρνοι” προσθέτει ο “Nονός” που ακόμα και σήμερα, παρά την ηλικία του, δεν αποχωρίζεται την προβλήτα και το καΐκι του τον “Αη Νικόλα” που συνεχίζει να βγάζει σφουγγάρια από τα νερά του κόλπου του Μεξικό.

Η σορός του θα βρίσκεται τη Δευτέρα 6-8 μ.μ. στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη

Ενώ η κηδεία θα γίνει την Τρίτη το μεσημέρι στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη.

Σχετικό αφιέρωμα στον Τζόρτζ Μπιλλίρη από την εφημερίδα «Tampa Bay Times»

μπιλλήρης εφημεριδα