Τηλεοπτικές άδειες: Αναπόφευκτη η διαπλοκή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1074

 Το να ελέγχει η Κυβέρνηση την Τηλεόραση δεν είναι τρομερό.

 Τρομερό είναι η Κυβέρνηση να ελέγχει την Τηλεόραση στο όνομα του λαού και εκ μέρους (=προς όφελος) της Πλουτοκρατίας. 

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

 

Το άρθρο δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» στο φύλλο του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου 2016

 Οι άδειες καναλιών επιτέλους δόθηκαν.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ξεκαθαρίζει το τηλεοπτικό πεδίο και ότι διαλύεται η διαπλοκή.Το σημερινό μας άρθρο συγκεντρώνεται στο ζήτημα της διαπλοκής,που το θεωρεί ως το πιο σημαντικό [αφήνοντας το ζήτημα της πολυφωνίας και των θέσεων εργασίας γι αργότερα]

 1) Το ιδιωτικό κέρδος ως προσδιοριστικός παράγοντας (ποιότητας τηλεοπτικού προιόντος)

Είμαστε κατά των ιδιωτικών καναλιών,ακόμα κι αν μας βεβαίωναν,ότι δεν υπάρχει διαπλοκή.Η πρωτογενής πηγή του κακού δεν είναι η διαπλοκή,είναι το κέρδος ως κίνητρο επιχείρησης. Συγκεκριμένα στα ιδιωτικά κανάλια επειδή υπάρχει κέρδος ,η γενική γραμμή της Διεύθυνσης του καναλιού είναι προς την κατεύθυνση:

 α) ενός τηλεοπτικού προιόντος χαμηλής ποιότητας από άποψη περιεχομένου για να προσελκύει ως καθημερινούς θεατές πλατειά στρώματα αμόρφωτου και απολίτικου λαού,γεγονός που με τη σειρά του προσελκύει την πληρωμένη  Διαφήμιση (που στηρίζει οικονομικά το κανάλι)

β) ενός προγράμματος,που με φτηνή επιχειρηματολογία δικαιώνει τις Αξίες και τις Επιλογές του Συστήματος [ελεύθερη Αγορά,επιχειρηματική πρωτοβουλία, ΕΕ,ΝΑΤΟ] ή δικαιολογεί την Πολιτική των παραχωρήσεων και της Υποτέλειας προς τους ξένους και την Πολιτική της κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης,διότι μ’ αυτό το τρόπο αναπαράγεται η χαμηλή Πολιτική Συνείδηση του λαού, που εγγυάται την ευστάθεια του Συστήματος των προνομίων της Πλουτοκρατίας

2) Η οικονομική διαπλοκή

Η οικονομική διαπλοκή ξεκινάει από την μετοχοποίηση των επιχειρήσεων,που είναι ιστορικό στάδιο ανάπτυξης των μονοπρόσωπων διευθύνσεων των  καπιταλιστικών επιχειρήσεων.Αυτό σημαίνει ότι η διαπλοκή είναι ιστορικό στάδιο ανάπτυξης του κέρδους (= φέρνει μέσα του τις αμαρτίες του κέρδους και τις επεκτείνει παραπέρα)

Επομένως οι επιδράσεις του κριτηρίου του κέρδους στην ποιότητα του τηλεοπτικού προιόντος (που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο) επεκτείνονται και χειροτερεύουν με την διαπλοκή.

Μας εμφανίζονται δύο είδη οικονομικής διαπλοκής: η κάθετη και η οριζόντια.

 Α1) Η κάθετη διαπλοκή

Ένας επιχειρηματίας Χ κατέχει το το πακέτο ελέγχου των μετοχών (51%) μιας  επιχείρησης Α και φυσικά την ελέγχει. Αυτό σημαίνει,ότι ενώ διαθέτει το 51% του κεφαλαίου της επιχείρησης Α,διαθέτει κατά το δοκούν (=όπως του γουστάρει)το 100% του κεφαλαίου της.

Η επιχείρηση Α ελέγχει το 51% των μετοχών μιας άλλης επιχείρησης Β. Επομένως ο επιχειρηματίας Χ ελέγχει την Β με το 25,5% των μετοχών της.Η επιχείρηση Β ελέγχει το 51% των μετοχών μιας άλλης επιχείρησης Γ και επομένως ο επιχειρηματίας Χ ελέγχει την επιχείρηση Γ με το 12,25% των μετοχών της.

Ανάλογα με το τι παράγει ή τι αγοράζει η κάθε επιχείρηση,οι πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα και οι πιστώσεις κατευθύνονται προς την Α,Β,ή Γ επιχείρηση προνομιακά,πέρα κι έξω από τους νόμους της ελεύθερης Αγοράς. Π.χ η Γ στην οποία ο επιχειρηματίας Χ διαθέτει μόνον το 12,25% των μετοχών,πουλάει τα προιόντα της σε χαμηλές τιμές στην επιχείρηση Α,στην οποία ο επιχειρηματίας Χ διαθέτει το 51% των μετοχών!

 Α2) Η οριζόντια οικονομική διαπλοκή

Ένας επιχειρηματίας Χ που διευθύνει μια βιομηχανική επιχείρηση Α,διαθέτει κάποιες μετοχές σε μια εμπορική επιχείρηση Β (χωρίς υποχρεωτικά να την  ελέγχει) και κάποιες μετοχές σε μια Τράπεζα Γ (χωρίς υποχρεωτικά να την  ελέγχει)

Τότε (στην λογική της μετοχικής διασύνδεσης) προνομιακά και έξω από την  λογική της ελεύθερης Αγοράς τα προιόντα της Α μπορεί να κατευθύνονται στην επιχείρηση Β ή τα λεφτά της Τράπεζας Γ με προνομιακούς όρους να κατευθύνονται προς την επιχείρηση Α του επιχειρηματία Χ.

Ακόμα μπορεί ο επιχειρηματίας να χρειάζεται δάνειο για μια π.χ ναυτιλιακή του επιχείρηση (που δεν δικαιούται δάνειο) και να το ζητά στο όνομα της  τηλεοπτικής του επιχείρησης (που δικαιούται δάνειο).

3) Η οικονομικο-πολιτική διαπλοκή

Η κάθε επιχείρηση με συγγενικούς ή επιχειρηματικούς δεσμούς διαθέτει κάποιους υπαλλήλους σε κυβερνητικές ή κρατικές θέσεις ως λομπίστες (= πρόσωπα προώθησης και διαφήμισης συγκεκριμένων μέτρων σε νόμους και αποφάσεις της Κυβέρνησης,που ευνοούν την δοσμένη επιχείρηση)

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης για Δημόσια έργα και κρατικές ανάγκες μπαίνουν υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης επιχείρησης πέρα κι έγω απ την λογική της ελεύθερης Αγοράς.

Ο τρόπος αυτός διαπλοκής γενικευόμενος για το σύνολο των μεγάλων  επιχειρήσεων διασφαλίζει την υποταγή του Κράτους στο Κεφάλαιο δηλ.την ταξικότητα του Αστικού Κράτους.

Με την οικονομικο-πολιτική διαπλοκή η ποιότητα των τηλεοπτκών προγραμμάτων χειροτερεύει,γιατί η οικονομικο-πολιτική διαπλοκή παραλύει τον ελεγκτικό  ρόλο του Κράτους στην Τηλεόραση.

 4) Η διεθνής διάσταση της διαπλοκής

Α) Ούτε η κάθετη,ούτε η οριζόντια οικονομική διαπλοκή περιορίζονται στα πλαίσια της Εθνικής Οικονομίας.Απεναντίας τις περισσότερες φορές [λόγω μεγάλης συγκέντρωσης Κεφαλαίου] οι ελέγχουσες εταιρείες είναι εκτός Ελληνικής Επικράτειας [με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική Οικονομία].

Β) Προφανώς η διαπλοκή οικονομικών και πολιτικών κύκλων δεν περιορίζεταιστα πλαίσια της Ελληνικής Επικράτειας. Απεναντίας τις περισσότερες φορές [λόγω του ιστορικά δεδομένου καθεστώτος της Εθνικής Υποτέλειας] επεκτείνεται προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ και αποτελεί πρόσθετη στήριξη του καθεστώτος της Υποτέλειας [=πέραν της άμεσης υποτέλειας από Κράτος σε Κράτος υπάρχει και η διάμεση υποτέλεια μέσω της διαπλοκής διεθνών εταιρειών  με πολιτικούς παράγοντες του Τόπου].