Στην μίσθωση σκαπτικού μηχανήματος για 10 ημέρες και την προμήθεια χώματος (β΄ διαλογής) 800 κυβικών ( 80 φορτηγά των 10 κυβικών) για την επιχωμάτωση των απορριμμάτων στη Χωματερή Καλύμνου μετά τη νέα φωτιά, αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων.
Το έργο τόσο της μίσθωσης του σκαπτικού μηχανήματος, όσο και της προμήθειας του χώματος έγινε με απευθεία ανάθεση στην Εταιρεία 3Κ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. έναντι του ποσού των 12.071 ευρώ (συμπερ. ΦΠΑ).
Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, οι επείγοντες λόγοι για την απευθείας ανάθεση συνίστανται στα παρακάτω γεγονότα:
1.Η φωτιά που προκλήθηκε στον ΧΑΔΑ εξακολουθεί να καίει με αποτέλεσμα να διαχέονται στην ατμόσφαιρα δηλητηριώδη αέρια, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.’
- Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσής της στις γύρω περιοχές.
3.Υπάρχει πιθανότητα επιβολής προστίμου στο Δήμο από την καύση των απορριμμάτων.
Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί επιστολή του Αντιδημάρχου καθημερινότητας Μικέ Ρήγα προς τον Αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών Σάκη Τηλιακό για το θέμα που προέκυψε και η οποία ανέφερε:
«κ. Αντιδήμαρχε,
Μετά το έκτακτο γεγονός της φωτιάς που ξέσπασε στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων σήμερα (22/9/2016) περίπου στις 06.00 πμ. που εξακολουθεί να καίει προκειμένου προστατευθεί η δημόσια υγεία από τα δηλητηριώδη αέρια που εκρήγνυνται (διοξίνες), να αποφευχθούν πρόστιμα που μπορούν να επιβληθούν στον δήμο μας λόγο της καύσης των απορριμμάτων και για να αποφευχθεί η εξάπλωση της στις γύρω περιοχές επιβάλλεται
Α. Η μίσθωση σκαπτικού μηχανήματος για την επιχωμάτωση των απορριμμάτων προκειμένου να σβηστεί η φωτιά μιας και το δικό μας μηχάνημα ακινητοποιήθηκε λόγου βλάβης κατά την διάρκεια της επιχείρηση κατάσβεσης.
Β. Η προμήθεια χρώματος (Β διαλογής) για την κατάσβεση της και για την επιχωμάτωση των απορριμμάτων.
Το κόστος μίσθωσης του σκαπτικού μηχανήματος ανέρχεται στο ποσό των 150,00 πλέον 17% Φ.Π.Α., 175,50 ευρώ συνολικό ποσό ανά ημέρα και θα μισθωθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον για 10 μέρες προκειμένου μετά την κατάσβεση της φωτιάς να γίνει και η διαμόρφωση του χώρου ΧΑΔΑ. (175,50*10=1755,00 συνολικό ποσό για 10 ημέρες χρήσης μηχανήματος).
Η ποσότητα χώματος (Β διαλογής) που σε πρώτη φάση θα χρειαστεί είναι 80 φορτηγά των 10 κυβικών, η τιμή των οποίων ανέρχεται στο ποσό 110 ευρώ πλέον 17% Φ.Π.Α., 128,70 ανά φορτηγό συνολικό ποσό και για τα 80 φορτηγά 10.296,00 ευρώ. Το τελικό ποσό και για την χρήση του σκαπτικού μηχανήματος αλλά και για την προμήθεια του χώματος θα ανέλθει στα 12.051,00 ευρώ με Φ.Π.Α 17% για τα οποία υπάρχει πίστωση στο κωδικό 69-7331.0001 με τίτλο Πολιτική Προστασία-Πυρασφάλειας.»