To πρόβλημα με τη Ryanair στη συνεδρίαση του ΔΣ του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου στην Κω.

974

Γιάννης Πάππου για RYANAIR: «Το Επιμελητήριο θα κάνει ότι απαιτείται  για να προστατεύσει το νησί της Κω από τους ανεύθυνους και αφερέγγυους»

Την διαβεβαίωση ότι το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου θα εξαντλήσει από πλευράς του κάθε μέσο και θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να αποκατασταθεί  το πρόβλημα που ανέκυψε με την αεροπορική εταιρεία RYANAIR, η οποία προ ημερών ανακοίνωσε ότι αφαιρεί την Κω από το πρόγραμμα των δρομολογίων της για το 2017, έδωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, στην διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΤΑΠ που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στην Κω.

Τόσο το ζήτημα της RYANAIR, όσο και το προσφυγικό – μεταναστευτικό, κυριάρχησαν στην διάρκεια της συζήτησης , όπου αποτυπώθηκαν οι επιπτώσεις τους στην οικονομία της Κω αλλά και των υπολοίπων νησιών,  η εύλογη ανησυχία των παραγωγικών τάξεων  του νησιού για τις εξελίξεις το προσεχές διάστημα, καθώς και η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τα συγκεκριμένα προβλήματα και την έκβασή τους.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Πάππου, τόνισε ότι  το Επιμελητήριο βρίσκεται πάντα κοντά στα μέλη του και στο σύνολο των παραγωγικών τάξεων της Κω και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, παρεμβαίνοντας  άμεσα, κάθε φορά που ανακύπτει ένα θέμα που πλήττει τον παραγωγικό ιστό και την τοπική οικονομία. Για το ζήτημα της RYANAIR  τόνισε πως  στην δυσάρεστη αυτή εξέλιξη συνετέλεσε και η αφερεγγυότητα άλλου εμπλεκομένου φορέα.

 «Ως Επιμελητήριο, θα συνεργαστούμε με όλους όσοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την σοβαρότητα που απαιτείται, εκτός  εκείνους που με την επιπόλαιη και τυχοδιωκτική συμπεριφορά τους,  καταστρέφουν συστηματικά το νησί και υπονομεύουν την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επαγγελματίες της Κω για να κρατηθούν όρθιοι».

Συζήτηση έγινε και για το θέμα  των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για το οποίο ο κ. Πάππου τόνισε ότι το Επιμελητήριο συνεχίζει  τον νομικό  αγώνα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για τη διατήρηση τους στα νησιά όπου μέχρι σήμερα δεν έχουν καταργηθεί. Σημειώνεται ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, μετά την συζήτηση προ ημερών, της προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, παρών ήταν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Καματερός, ο οποίος ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Δωδεκανήσου και δεσμεύτηκε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης προς τα αρμόδια υπουργεία για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Ο κ. Γιάννης Πάππου ευχαρίστησε  τον κ. Καματερό τόσο για την παρουσία του, όσο και για την συμβολή  του στην δρομολόγηση  λύσεων σε θέματα  όπως η επιστροφή ΦΠΑ για αγορές από καταστήματα tax free  επιβατών ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και  η ένταξη στο ν/σ του Υπουργείου Εσωτερικών, άρθρου που αφορά στη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών για τον ΔΗΦΟΔΩ. Σημειώνεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών ο κ. Καματερός είχε συναντηθεί και πάλι με τον κ. Πάππου στη Ρόδο, επιδιώκοντας να ενημερωθεί για τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

«Στο πρόσωπό σας, έχουμε ένα σύμμαχο. Αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για τις παραγωγικές τάξεις του τόπου μας που έχουν λυγίσει από το βάρος της πολυετούς οικονομικής κρίσης. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλά και μεγάλα. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία και στήριξη για να τα ξεπεράσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πάππου.

Από την πλευρά του ο κ. Καματερός δήλωσε: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω όσο μπορώ. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον Πρόεδρό του κ Γιάννη Πάππου. Κοινός στόχος να βοηθήσουμε του επαγγελματίες της Κω και των νησιών μας συνολικά, να ανταπεξέλθουν».

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου στην Κω, πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, στα γραφεία του Επιμελητηρίου, συναντήσεις των μελών του ΔΣ με τους τοπικούς παραγωγούς – μεταποιητές, παρόντος του Επάρχου Κω κ. Γιώργου Χαλκιδιού. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το παραεμπόριο και τα μη πιστοποιημένα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά, σε συνάρτηση με την ασφάλεια των καταναλωτών.

Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους από τα σωματεία – μέλη του Επιμελητηρίου, παρουσία και της Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, κας Σβύνου, με αντικείμενο τα  γενικότερα θέματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, με έμφαση στις εξελίξεις σχετικά με την RYANAIR.

Το πρωί του περασμένου Σαββάτου, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου είχε συνάντηση στο Επαρχείο, με τον Έπαρχο Κω, κ.Χαλκιδιό, με τον Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ και με τον αστυνομικό διευθυντή κ. Γεωργακάκο  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και η οικονομία του νησιού αλλά και τα Σώματα Ασφαλείας.