Vamos a la playa (Εμείς πάμε στην παραλία)

1830

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί

Η τήρηση της νομιμότητας στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο νησί μας αφορά τους υμετέρους ή αλλιώς τους «άλλους» και όχι τους δικούς μας. Κυρίως αφορά τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Την νομιμότητα επικαλέστηκε ο υπουργός Επικρατείας ο κ. Παππάς για να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο οποίος έγινε χωρίς την συμμετοχή του ΕΣΡ όπως ορίζει το σύνταγμα. Κάποιοι αντικυβερνητικοί ψελλίζουν ότι η διαδικασία ήταν αντισυνταγματική και συνεπώς άκυρη, άλλοι όμως υπέρ της θεωρούν ότι για πρώτη φορά το κράτος διαπραγματεύτηκε την χρήση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ο κ. Παππάς κατάφερε να δώσει ένα τέλος στην «διαπλοκή», ενώ οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι δημιουργεί μια δική του διαπλοκή που θα ευνοεί αυτόν και τους συνοδοιπόρους του. Και έτσι η νομιμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο πολιτικό πάντα προς όφελος της εκάστοτε εξουσίας, αντί να προστατεύει τα δικαιώματα των αδυνάτων έναντι του αδυσώπητου κράτους όπως θα έπρεπε. Τελικά η νομιμότητα είναι ζήτημα οπτικής γωνίας;

Κάτι ανάλογο προσπαθεί να κάνει και η Δημοτική Αρχή με δήθεν για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων του δημοσίου από τους «καταπατητές» καταστηματάρχες της παραλιακής. Αίσθηση μου είναι ότι η επιβολή της «νομιμότητας» τίθεται και στην περίπτωση αυτή σαν πρόσχημα για την στοχοποίηση ομάδων ψηφοφόρων που πρόσκεινται στον κ. Διακομιχάλη.

Περίμενα καιρό πριν διατυπώσω δημόσια αυτή την υποψία μου, καθώς περίμενα να δω τι εξέλιξη θα έχει το ζήτημα αυτό, ήλπιζα ο Δήμαρχος να διόρθωνε το λάθος του και του έδωσα πίστωση χρόνου να το πράξει. Στην αρχή θεώρησα ότι η μετατόπιση της ζώνης αυτής στην δικαιοδοσία του Λιμεναρχείου ήταν μια αστοχία του Δημάρχου, ένα δείγμα απειρίας του, όμως με τον καιρό υποπτεύομαι ότι ίσως να κρύβει δόλο αυτή η κίνηση.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας για το θέμα αυτό, η Δημοτική Αρχή «σφυρίζει αδιάφορα», γιατί μάλλον πιστεύει ότι κατάφερε να μας πείσει ότι κρύβεται πίσω από το Λιμεναρχείο για να επιτεθεί στον πολιτικό του αντίπαλο, τον κ. Διακομιχάλη μέσω των ψηφοφόρων του. Είναι γνωστό ο τέως δήμαρχος έκανε αγώνα και επιτυχημένο μάλιστα για να αποτραπεί η περιοχή αυτή να θεωρείται αιγιαλός, καθώς ο κ. Διακομιχάλης σέβεται και διευκολύνει την επιχειρηματικότητα ως αρχή του.

Το Λιμεναρχείο πλέον διανέμει πρόστιμα για τις παραβάσεις σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα που θεωρητικά έχουν τοποθετηθεί αυθαίρετα στην λιμενική ζώνη. Και τα τσιμεντένια παγκάκια του Δήμου είναι αυθαίρετα τότε, και οι φοίνικες, τα παρτέρια, οι ανδριάντες, τα φανάρια, το πλακόστρωτο, η άσφαλτος στον δρόμο… όλα αυτά είναι μόνιμες κατασκευές πάνω σε παραλία.

Γιατί δεν κόβει το Λιμεναρχείο πρόστιμο για τον Δήμο, για να κατεδαφίσει όλες τις μόνιμες κατασκευές από την παράλια;

Κατά τον ίδιο τρόπο και τα αυτοκίνητα έχουν παρκάρει παράνομα επί της λιμενικής ζώνης μπροστά από τις καφετέριες. Αλλά για τα αυτοκίνητα δεν υπάρχουν πρόστιμα γιατί δεν το επιτρέπει τη περιφέρεια εφόσον εκκρεμεί μελέτη για την στάθμευση των οχημάτων. Φανταστείτε π.χ. επί της παραλίας Ψερίμου να έστρωνε κανείς (ακόμα και ο Δήμος) άσφαλτο για να περνάνε οχήματα και να έστηνε αγάλματα πάνω στην άμμο για να τιμήσει τοπικούς ευεργέτες, σας φαίνεται απαράδεκτο; Αυτό όμως το καθεστώς τώρα επικρατεί στην πλατεία που θεωρείται από το κράτος πλέον αιγιαλός.

 Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17 Φεβρουαρίου 2016, ο αιγιαλός ξεκινάει από το κατώφλι των καταστημάτων της παραλιακής και τελειώνει μέχρι την θάλασσα, άρα οτιδήποτε υπάρχει μόνιμα επί αυτής παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας του αιγιαλού και θεωρείται αυθαίρετη κατάληψη. Η εφαρμογή αυτού τον παράλογου νόμου αποτελεί σκάνδαλο κατά της επιχειρηματικότητας στο νησί μας, καθώς πρόκειται και για έμμεσο πολιτικό τραμπουκισμό κατά υμετέρων. Δεν τίθεται ζήτημα ότι έχουν καταχραστεί δημοτικό χώρο πέρα από αυτόν τον οποίο έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν όταν ζήτησαν άδεια για την λειτουργία των καταστημάτων τους, γιατί όταν άνοιξαν τα καταστήματα η περιοχή αυτή ανήκε στην δικαιοδοσία του Δήμου, ενώ τώρα αυτό δεν ισχύει. Θεωρώ ότι πρέπει ομαδικά οι επαγγελματίες της παραλιακής να κινηθούν νομικά υπέρ των συμφερόντων τους, διότι διώκονται μαζικά και τους αποδίδονται άδικα πρόστιμα που τους ζημιώνουν ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης και τους οδηγούν στο λουκέτο.

Πρέπει αυτή  εκτόνωση του θυμικού και η έξω από τα όρια της λογικής πράξη του κ. Γαλουζή να του γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί όπως λέει ο λαός όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα.

Την τάξη και τον νόμο θέλουν να επιβάλλουν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης; Η θέλουν μήπως να τιμωρήσουν μια συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα που δεν είναι φίλα προσκείμενη σε αυτούς;

Και ο κ. Ρούσσος το ίδιο πρόγραμμα είχε για την παραλιακή με στόχο και αυτός να πλήξει τους ψηφοφόρους του κ. Διακομιχάλη. Με την διαφορά ότι εκείνος δεν επικαλέστηκε τόσο την νομιμότητα, όσο κανόνες αισθητικής και ομοιομορφίας και δεν κρύφτηκε πίσω από άλλες δημόσιες υπηρεσίες για να το κάνει με τρόπο θρασύδειλο. Μέχρι που τοποθέτησε εκείνος παράνομα στέγαστρα με δική του πρωτοβουλία σύμφωνα με το «εκλεπτυσμένο» γούστο του.

Κάτι ανάλογο μάλλον θέλει και ο κ. Γαλουζής, να έχει ομπρέλες σετάκι κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Αντί για τραπεζοκαθίσματα ίσως να θέλει να βάλει ξαπλώστρες και δίχτυ βόλεϊ. Ίσως να πίνουμε τον καφέ μας πάνω σε μια απλωμένη πετσέτα, ή σε μια ψάθα, ή ακόμα καλύτερα να φέρνουμε εμείς σπαστές πολυθρόνες τραπέζια από το σπίτι για πίνουμε καφέ στην πλατεία και να τα παίρνουμε μαζί μας φεύγοντας, έτσι το καλοκαίρι για μας δεν θα τελειώνει ποτέ.

νεμο