Γκάφα ολκής από το ΑΠΕ ΜΠΕ που παραλίγο να δημιουργούσε διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία από λάθος τηλεγράφημα!!

828
– Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ ο Ερντογάν είχε ζητήσει δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς στη “Δυτική Θράκη”

– Με νέο τηλεγράφημα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων διόρθωσε το λάθος του αφού η συγκεκριμένη αναφορά ήταν του τουρκικού τύπου

O Τούρκος Πρόεδρος Eρντογάν ήταν προκλητικός για μία ακόμη φορά στις αναφορές του προς την Ελλάδα αλλά αυτή τη φορά δεν είπε τα όσα του αποδόθηκαν

Αδιανόητο είναι όλο αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες αναφορικά με τα όσα φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί συνόρων του Οθωμανικού κράτους.

Αρχικά με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ ΜΠΕ το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέφερε την είδηση πως ο κ. Ερντογάν υποστήριξε πως “ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου”.

Σύμφωνα πάντα με το αρχικό τηλεγράφημα ο κ. Ερντογάν φέρεται να ζήτησε και δημοψήφισμα για το νομικό καθεστώς της “Δυτικής Θράκης”, αξιώσεις προκλητικότατες, οι οποίες όπως αποδείχθηκε μετά από ώρες ουδέποτε είχαν ειπωθεί.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ ΜΠΕ με νέο του τηλεγράφημα στις 18:24 μας ενημέρωνε πως υπάρχει διόρθωση στο αρχικό τηλεγράφημα όπου με έκπληξη διαπιστώνει κανείς πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν δεν είχε πει τίποτα ούτε για τη Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου και ούτε είχε κάνει λόγο για δημοψήφισμα στη “Δυτική Θράκη”.

Τελικά όλα αυτά τα προκλητικά που φερόταν πως είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με το νέο τηλεγράφημα αποδίδονται στον τουρκικό τύπο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με γνώμονα το λάθος του ΑΠΕ

Έκπληξη προκαλεί και το γεγονός με γνώμονα το ΑΠΕ ΜΠΕ ένα ολόκληρο υπουργείο απάντησε στις υποτιθέμες προκλήσεις του Ερντογάν. Χωρίς να το επιβεβαιώσει επίσημα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στα όσα υποτίθεται είχε πει ο Ερντογάν με μία σκληρή κιόλας ανακοίνωση:

«Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη», τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Απέλυσαν τον ανταποκριτή

Με ανακοίνωσή του το ΑΠΕ ΜΠΕ παραδέχεται το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημα με τον Ερντογάν και ενημερώνει πως διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.