«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» και συζητήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου η υπόθεση καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας για το τμήμα ΧΥΤΑ που διεκδικείται από ιδιώτες.

1166

«Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες» εδώ στην Κάλυμνο, που όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζαν ότι η υπόθεση καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδας για το τμήμα ΧΥΤΑ που διεκδικείται από ιδιώτες, δεν μπορεί να συζητηθεί ενώπιον του δικαστηρίου, γιατί είναι παράνομη ενέργεια.

Να θυμίσουμε μάλιστα ότι «απειλούσαν» τη Δημοτική Αρχή Δ.Διακομιχάλη με εξώδικα και μηνυτήριες αναφορές ότι θα  «καθίσουν στο σκαμνί» όλους τους εμπλεκόμενους για παράνομες δήθεν ενέργειες τους στον χειρισμό της υπόθεσης αυτής .

Η υπόθεση εκδικάστηκε κανονικά και μάλιστα ανέδειξε και τις παλινωδίες της σημερινής Δημοτικής Αρχής  που ξαφνικά άλλαξε ρότα, αλλά και τις ολιγωρίες της στον χειρισμό της υπόθεσης

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 19-10-2016 συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου (μεταβατική έδρα Κω) η αίτηση της οικογένειας Πονήρη για καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδας για το ακίνητο της στη θέση ΑΡΑΜΑΝΟΥ – ΓΙΑΝΝΟΧΩΡΑΦΑ, για το οποίο ο Δήμος Καλύμνου είχε αποφασίσει την απαλλοτρίωση του.

Οι αιτούντες εκπροσωπήθηκαν από τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους Γεώργιο Παναγόπουλο, Δικηγόρο Πειραιώς και ο Δήμος Καλύμνου από το δικηγόρο του  Βασίλειο Δικαρο.

Η οικογένεια Πονήρη ζήτησε η τιμή μονάδας να καθοριστεί στα 20 ευρω/τ.μ.

Ο Δήμος Καλύμνου, αν και προ της δίκης είχε εκφράσει τη πρόθεση του να ζητήσει την αναβολή της δίκης, εντέλει δεν έθεσε τέτοιο αίτημα κατά τη συζήτηση της υπόθεσης.

Ενώπιον του δικαστηρίου ισχυρίστηκε ότι οι αιτούντες καταχρηστικά υπέβαλαν την αίτηση αυτή, καθώς με νεώτερη απόφαση του ο Δήμος ανακάλεσε την απόφαση απαλλοτρίωσης.

Να θυμίσουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Ι. Γαλουζής και η Παράταξη του ,ως ελάσσονα αντιπολίτευση το 2011, ψήφισε την πρόταση της τότε Δημοτική Αρχής του Δ.Διακομιχάλη να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και να αιτηθεί ο καθορισμός προσωρινής τιμής μονάδας .

Τελικά όταν ανέλαβε τη Δημαρχία ο Ι.Γαλουζής το Σεπτέμβριο 2014 άλλαξε ρότα,  «πάγωσε» το αίτημα συζήτησης της απόφασης ,ενώ στη συνέχεια έφερε το θέμα στο ΔΣ για ανάκληση  της απόφασης περί απαλλοτρίωσης που είχε ψηφίσει και η Παράταξη του, το 2011.

Βέβαια η ολιγωρία της σημερινής δημοτικής Αρχής στον χειρισμό της υπόθεσης είναι χαρακτηριστική, αφού η  απόφαση της ανάκλησης, αν και είχε ληφθεί προ αρκετών μηνών μεταγράφηκε από τον Δημο στο Υποθηκοφυλακείο Καλύμνου μόλις στις 14-10-2016, ήτοι 5 ημέρες πριν τη δίκη.

Βέβαια άλλο αξιοπερίεργο είναι ότι ο Δήμος ενώπιον του δικαστηρίου,  ισχυρίστηκε  ότι το ακίνητο αυτό δεν ανήκει στην οικογένεια Πονήρη αλλά στο ελληνικό δημόσιο.

Ο μάρτυρας των αιτούντων, κ. Μιχαηλ Πονήρης, ανέφερε ότι το ακίνητο είναι ιδιαίτερα προνομιούχο και για αυτό η τιμή του πρέπει να καθοριστεί τουλάχιστον σε 20 ευρω/τ.μ. Όσο δε αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου, ο μάρτυς τόνισε ότι μετά από χρόνιο δικαστικό αγώνα, έχει αναγνωριστεί η κυριότητα της οικογένειας Πονήρη επί του ακινήτου.

Μάρτυρας του Δημου Καλυμνίων, ήταν ο αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών  Σάκης Τηλιακός, που κατέθεσε ότι το ακίνητο έχει μικρή αξία.

Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι η πεισματική άρνηση της Δημαρχίας Γ.Ρούσσου να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση του εν λόγω χώρου, από την στιγμή που ηγέρθησαν απαιτήσεις από φερόμενους ιδιοκτήτες και παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις του Νομικού Γραφείου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που συνηγορούσαν στην απαλλοτρίωση , είχε ως αποτέλεσμα αφενός να απενταχθεί το έργο και αφετέρου να μην μπορεί να συνεχιστεί με  επανένταξη του και να ολοκληρωθεί

Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί και η συμπεριφορά του Δήμου Καλυμνίων επί Δημαρχίας  Γ.Ρούσσου αλλά και από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, απέναντι στους φερόμενους ιδιοκτήτες που υπήρξαν δέσμιοι καταστάσεων και έχουν υποστεί τοσο μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία αλλά και σοβαρή οικονομική ζημία από την υπόθεση αυτή.

Τούτο δε  διότι ενώ το ακίνητο τους, αποφασίστηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλύμνου το έτος 2011 να απαλλοτριωθεί και ενώ ανέμεναν την συντέλεση της απαλλοτρίωσης και την αποζημίωση τους, με νεώτερη απόφαση του ο Δήμος (ο ίδιος Δήμος που έκρινε σκόπιμη την απαλλοτρίωση!) αποφάσισε την ανάκληση της απαλλοτρίωσης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεσμεύσει το ακίνητο, καθώς την απόφαση ανάκλησης την μετέγραψε στο Υποθηκοφυλακείο Καλύμνου μόλις στις 14-10-2016, ήτοι 5 ημέρες πριν τη δίκη. Έτσι, όλο αυτό το χρονικό διάστημα η οικογένεια Πονήρη ούτε έχει αποζημιωθεί για το απαλλοτριωθέν ακίνητο της, ούτε μπορεί ως ελεύθερο πια από την απαλλοτρίωση να εκμεταλλευτεί το ακίνητο της.

Πλέον, με την εκδίκαση της αίτησης τους, φαίνεται η ταλαιπωρία τους βαίνει προς το τέλος της, καθώς είτε θα ανακληθεί και επισήμως η απαλλοτρίωση και οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το ακίνητο τους, είτε ο Δήμος θα πρέπει να τους αποζημιώσει αν δεν ανακληθεί εντέλει η απαλλοτρίωση.

Βέβαια από την όλη υπόθεση όπως εξελίχθηκε, ζημιωμένος και εκτεθειμένος βγαίνει  ο Δήμος Καλυμνίων και φυσικά έχουν ονοματεπώνυμο όλοι αυτοί που συνέβαλαν σε αυτό  ενώ ζημιωμένος είναι και  ο Καλυμνιακός λαός, αφού ένα έργο υποδομής  δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, λόγω εμμονών και αγκυλώσεων συγκεκριμένων πολιτικών παραγόντων.