«Και βρεγμένοι και δαρμένοι» οι καταστηματάρχες της παραλιακής Καλύμνου αφού καλούνται και τα στέγαστρα να κατεδαφίσουν και τα πρόστιμα να πληρώσουν!!

2244

Η λαϊκή ρήση «και βρεγμένοι και δαρμένοι» ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των  καταστηματαρχών της παραλιακής Καλύμνου, αφού καλούνται και τα υφιστάμενα στέγαστρα που βρίσκονται μπροστά από τα καταστήματα  τους να κατεδαφίσουν και τα πρόστιμα να πληρώσουν.

Αυτό θα συμβεί εφόσον τελικά δεν υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις θέσεις της Δημοτικής Αρχής που ακούστηκαν από τα πλέον επίσημα χείλη του Αντιδημάρχου και Προέδρου του ΔΛΤ Καλύμνου Σάκη Τηλιακού.Κάτι που θα φανεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα τις θέσεις και προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για το θέμα στεγάστρων παρουσίασε σήμερα Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016 στην εκπομπή «Εν Καλύμνω» του ΑΙΓΑΙΟ TV ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Σάκης Τηλιακός  προσκεκλημένος των δημοσιογράφων Μπέτυς Μαίλλη και  Μάμα Χαραμαντά.

%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b1%ce%b9%ce%bf

Ο Σάκης Τηλιακός χωρίς να παρουσιάσει κάποιο νέο στοιχείο αναφορικά με την ισχύουσα νομοθεσία, υπερασπίστηκε την ορθότητα της απόφαση για τον καθορισμό της Χερσαίας Ζώνης, επισημαίνοντας ,ότι ακόμη και ο  καθορισμός της να μην είχε γίνει, πάλι τα ίδια προβλήματα θα είχαν δημιουργηθεί με τα στέγαστα που έγιναν από ιδιώτες σε κοινόχρηστο χώρο.

Ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου έδειξε ότι  έχει γνώση του θέματος , είναι ενήμερος για τα ισχύοντα και έχει ψάξει το θέμα.

Με βάση αυτά που ανέφερε και εστιάστηκαν στην υπηρεσιακή και τεχνοκρατική πλευρά του θέματος , ανακοίνωσε τις θέσεις του ΔΛΤ Καλύμνου και της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες σε γενικές γραμμές είναι:

  1. Για τα 11 στέγαστρα,που βρίσκονται έμπροσθεν καταστημάτων στην παραλιακή από Δημαρχείο προς Ιχθυόσκαλα και έχουν κατασκευαστεί από το Δήμο Καλυμνίων στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος, τα όποια πρόστιμα έχουν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο ,θα πληρωθούν από το Δήμο
  2. Όλα τα υπόλοιπα στέγαστρα που κατασκευάστηκαν από ιδιώτες σε όλη την παραλιακή ζώνη, θα πρέπει να κατεδαφιστούν ,να απομακρυνθούν και στις θέσεις τους μπορούν να τοποθετηθούν από τους κατασηματάρχες, εφόσον επιθυμούν, ομπρέλες βαρέος τύπου ή να περιμένουν να κατασκευάσουν νέα στέγαστρα με βάση μελέτη, που θα εγκριθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΛΤ δεν διευκρίνησε,  για το τι θα γίνει με τα πρόστιμα που ήδη έχουν επιβληθεί , θεωρώντας προφανώς,  ότι αυτά θα πρέπει να πληρωθούν, ενώ σε εχετική ερώτηση τι θα γίνει μόλις επιβληθεί και το τρίτο πρόστιμο, απάντησε ότι είναι θέμα της Δημοτικής αρχής και σύμφωνα με τα ισχύονταμ θα πρέπει να σφραγιστούν,  γιατί σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί παράβαση καθήκοντος για τα τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή.

Επίσης, ενώ ανέφερε ότι τα πρόστιμα για τα 11 στέγαστρα που κατασκευάστηκαν από το Δήμο θα πληρωθούν από τον ίδιο το  Δήμο,δεν διευκρίνησε αν αυτά κατεδαφιστούν ή θα παραμείνουν ως έχουν. Σε περίπτωση κατεδάφισης τους, εγκυμονεί ο κίνδυνος να ζητηθεί πό το Δήμο Καλυμνίων να  επιστρέψει τις 390.000 ευρώ που στοίχισαν.

Σχολιάζοντας η εφημερίδα μας,  τις θέσεις-προτάσεις της Δημοτικής Αρχής , μόνο ως ακραία λύση του προβλήματος μπορούν να χαρακτηριστούν.

Η προτεινόμενη λύση επιδεινώνει το κοινωνικό πρόβλημα που ήδη έχει δημιουργηθεί,με τους καταστηματάρχες τα μοναδικά θύματα της όλης υπόθεσης, να βρίσκονται εγκλωβισμένοι και φορτωμένοι με τσουχτερά πρόστιμα, να καλούνται να επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα,που θα  προκύψουν από την κατεδάφιση των στεγάστρων, από την αγορά ομπρελών και το χειρότερο, τα καταστήματα τους οδηγούνται ουσιαστικά σε λουκέτο κατά την χειμερινή περίοδο ,αφού δεν θα διαθέτουν τον ανάλογο χώρο, που τους παρείχαν μέχρι τώρα τα στέγαστρα.

Η δημοτική αρχή θα πρέπει να αντιληφθεί ότι, έχει δημιουργηθεί ένα μείζον κονωνικό πρόβλημα, με απρόβλεπτες διαστάσεις που θα οδηγήσει  τα καταστήματα σε λουκέτο.

Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί , δεν λύνεται με αγκυλώσεις, εμμονές  και ακραίες λύσεις ,στο όνομα δήθεν της  νομιμότητας.

Το πρόβλημα της παραλιακής  Καλύμνου, έχει τις δικές τους ιδιαιτερότητες, και με βάση αυτές θα πρέπει να εξεταστεί,να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί  προς όφελος της τοπικής  κοινωνίας .

Η λύση δεν μπορεί να δοθεί μονομερώς από τη Δημοτική αρχή, όπως επιχείρησε μέχρι τώρα, χρειάζεται συναίνεση  και οι απαιτούμενες  αποφάσεις να ληφθούν με ψυχραιμία, υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, μεθοδικότητα, μακριά από παραταξιακές αντιπαραθέσεις, να είναι ρεαλιστικές και εφικτές να υλοποιηθούν και να δίνουν λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε μία μερίδα συμπολιτών μας.