Πόντιος Πιλάτος. Η αναβολή της συνεδρίασης για τα στέγαστρα της παραλιακής.

1515

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου που κυκλοφορεί

Η αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τα στέγαστρα την περασμένη Τρίτη απογοήτευσε αρκετούς από τους εμπλεκόμενους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Δήμαρχος δεν θέλει κατά βάθος να συζητήσει το θέμα και ούτε θέλει να κλείσει η υπόθεση με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιθέτως αποποιείται κάθε ευθύνης.

 Αμφιβάλλω εάν έχει κάποια λύση να προτείνει ο κ. Γαλουζής, ο οποίος κωλυσιεργεί γιατί απλά αξιοποιεί τον αυθαίρετο νόμο το κράτους για μικροπολιτικούς λόγους και επειδή μάλλον αδυνατεί να κατανοήσει την επείγουσα κατάσταση όπως την αντιλαμβάνονται οι επιχειρηματίες της παραλιακής. Και αυτό ίσως να συμβαίνει επειδή ως δημόσιος υπάλληλος έχει συνηθίσει να λαμβάνει τον μισθό του απρόσκοπτα καθώς οι αποδοχές στον δημόσιο τομέα δεν είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα όπως είναι στον ιδιωτικό τομέα.

Μπαίνω στον πειρασμό να σκεφθώ ότι ίσως και να αδιαφορεί η Δημοτική Αρχή για την περαιτέρω συσσώρευση των προστίμων σε βάρος των επιχειρηματιών, που ξέρουν πολύ καλά ότι ο χρόνος είναι χρήμα.

Η μόνη πρόταση που είχε ο Δήμαρχος ήταν η αναβολή της συζήτησης του καυτού θέματος.

Αποδόθηκε υπερβολική βαρύτητα από την πλευρά του στην απουσία του Λιμενάρχη και του κ. Διακομιχάλη, θέλοντας να το παίξει «Πόντιος Πιλάτος» ότι δήθεν το πρόβλημα δεν είναι δικό του αλλά του Λιμενάρχη και ίσως του κ. Διακομιχάλη γιατί μόνο εκείνος διαθέτει έτοιμη πρόταση-λύση.

Ο κ. Γαλουζής την προηγούμενη Τρίτη και με τρόπο θεαματικό ένιψε τας χείρας του με την αναβολή.

 Όμως το θέμα των στεγάστρων συνδέεται με το πρόβλημα που έχει προκύψει από την επέκταση του αιγιαλού και την απώλεια του δημοτικού χώρου. Θα οριστεί άραγε άλλη συνεδρίαση για τα τραπεζοκαθίσματα; Και άλλη για τον αιγιαλό;

Δεν προσκλήθηκε νομικός στην συνεδρίαση, και κατά την γνώμη μου ήταν μεγάλη παράλειψη αυτή, καθώς το βασικό πρόβλημα του αιγιαλού είναι νομικής φύσεως.

 Ο δήμος έχει την πολιτική βούληση να ανακτήσει τον χαμένο δημοτικό χώρο;

 Αμφιβάλλω. Μήπως ομολογεί έμπρακτα ο κ. Γαλουζής ότι αδυνατεί να διαχειριστεί τον χώρο αυτόν και προτιμά να τον αστυνομεύει η Λιμενική Αρχή;

Μήπως δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τον ανακαινισμένο χώρο της «Δημοτική Αγορά».

 Προτιμάει ο Δήμαρχος να τον χρησιμοποιήσει για ο,τιδήποτε άλλο γιατί αδυνατεί να ορίσει ποιοι παραγωγοί θα πάρουν πάγκο και ποιοι όχι για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, με συνέπεια να τιμωρεί όλους τους παραγωγούς συνολικά;

Άλλη μια απόφαση εις βάρους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Μην ξεχνάμε την υπολειτουργία του Γραφείου Δόμησης που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος ήδη χειμάζεται λόγω κρίσης.

Αν αναλογιστούμε ότι ο άκρατος κρατισμός ευθύνεται για την χρεωκοπία της χώρας μας,  βλέπουμε την ίδια στενόμυαλη νοοτροπία να διαπνέει την πολιτική συμπεριφορά του Δημάρχου μας, ο οποίος στραγγαλίζει όποια ιδιωτική προσπάθεια υπάρχει.

Χρειαζόμαστε αντιθέτως έναν ηγέτη που μπορεί να σκεφθεί έξω από το «κουτί» που λένε και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες.

Χρειαζόμαστε λύσεις δημιουργικές, λύσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες του νησιού μας. Έχουμε ανάγκη από μια δημοτική ομάδα που να αφουγκράζεται τους επιχειρηματίες του νησιού και όχι να κωφεύει όταν εκείνοι τους ζητούν βοήθεια.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, χρόνια τώρα ηγείται από τον κ. Μπουτάρη, όντας επιτυχημένος και γνωστός επιχειρηματίας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης νοιάζεται και φροντίζει η πόλη του να ευημερεί, τόσο που έχει θεσπίσει Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης.

  Ο Δήμος της συμπρωτεύουσας διαθέτει επίσης μια υπηρεσία που δεν διαθέτει ο δικός μας Δήμος και αυτή είναι η Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνει η ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, αρμοδιότητα της είναι η έκδοση όλων των αδειών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (άδειες λειτουργίας ΚΥΕ, άδειες κοινοχρήστου χώρου, υπαίθριου και στάσιμου εμπορίου, περιπτέρων, εμποροπανηγύρεων, άδειες θεάτρων – κινηματογράφων, άδειες διαφήμισης κ.λ.π).

 

Ειδικό κλιμάκιο μηχανικών διενεργεί ελέγχους και αυτοψίες για τη χορήγηση των αδειών κοινοχρήστου χώρου, για να διαπιστωθεί η νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και για την εκπόνηση εισηγήσεων σχετικά με την ορθή χρήση των κοινοχρήστων χώρων προς όφελος των δημοτών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Επίσης επιβάλλει τις κατά το νόμο διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των επιχειρήσεων που λειτουργούν παραβατικά, με στόχο τη τήρηση της νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η πιο αξιοσημείωτη αρμοδιότητα της Διεύθυνσης όμως είναι ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία των υποδομών, που μέσω της απορρόφησης κονδυλίων από προγράμματα ΕΣΠΑ, θα τονώσουν και θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα, θα καταπολεμήσουν την νεανική ανεργία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 Επιπλέον, στη Διεύθυνση λειτουργεί το «Γραφείο Εργασίας» του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ) καθώς και το Γραφείο «Europe Direct» για ενημέρωση και πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με Ευρωπαϊκά θέματα.

 Θα μου πείτε βέβαια ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι πολύ μεγάλος δήμος και διαθέτει περισσότερους πόρους και συνεπώς έχει την πολυτέλεια να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες για τους πολίτες του.

Θα μπορούσε όμως και ο Δήμος Καλύμνου, εάν υπήρχε η ανάλογη βούληση, να εξασφάλιζε έστω έναν Αντιδήμαρχο Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης ο οποίος θα παρείχε συμβουλές στους δημότες και θα τους βοηθούσε να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις για να μπορούν να μένουν στον τόπο τους.

νεμο