Στη μνήμη του Σκεύου Κουτούζη

1328

ΜΝΗΜΗ ΣΚΕΥΟΥ ΚΟΥΤΟΥΖΗ

                                                                    Από το Σταμάτη Κούρο

Αγαπημένε φίλε Σκεύο έφυγες από τη ζωή πλήρης ημερών , αλλά κανένας από την παρέα μας τα τελευταία καλοκαίρια δεν ήθελε να φαντασθεί ότι το τέλος σου πλησίαζε τόσο κοντά, γιατί παρά τα 90 χρόνια σου ήσουν τόσο ζωτικός στο σώμα και στη σκέψη.

Η συντροφιά μαζί  σου δεν ήταν απλά ευχάριστη αλλά απολαυστική , αφού η κάθε σου κουβέντα ήταν απόσταγμα πείρας και σοφίας από τη ζωή , στη δε συμπεριφορά σου διέκρινε κανείς μέσα από την ανεπιτήδευτη απλότητα σου μια αληθινή αρχοντιά.

Φέτος  το καλοκαίρι η παρέα ήταν ελλειπής χωρίς την παρουσία σου .Σε αναζήτησα, σου τηλεφώνησα και παρά το ό,τι δεν ένοιωθες καλά , πριν προλάβω εγώ να ρθω να σε δώ , ήλθες από το Βαθύ και με συνάντησες. Δεν πίστευα Σκεύο ότι θα σ΄έβλεπα για τελευταία φορά .Είχα την ελπίδα ότι θα ανακάμψεις. Ένοιωσα βαθειά θλίψη για τη φυγή σου από τη ζωή. Ανήκες στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που έχουν τέτοια ποιότητα , ώστε δε θέλεις να πιστέψεις πως μια μέρα θα πάψουν να υπάρχουν. Υπάρχει όμως η πίστη και η ελπίδα για τη μεταθανάτια ζωή. Από κει που βρίσκεσαι Σκεύο θα συνεχίσεις να νοιώθεις την ίδια πληρότητα που έβλεπα να διαγράφεται στο πρόσωπο σου: Αυτοδημιούργητος ,με την ευφυία και εργατικότητα σου πέτυχες από φτωχόπαιδο να γίνεις σε διεθνές επίπεδο ένας πολύ ευκατάστατος σπογγέμπορος . Έκανες τα παιδιά σου λαμπρούς επιστήμονες και αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας μας, σπούδασες τα ανίψια σου με την ίδια ευθύνη και αγάπη ενός πατέρα. Στα γεράματα σου τα καμάρωνες μαζί με τα εγγόνια σου, φοιτητές και αυτά στο πανεπιστήμιο.

Τις αγαθοεργίες σου πληροφορήθηκα από την εφημερίδα. Ποτέ σου δεν μου μίλησες γι’ αυτές.  Ήσουνα πράγματι ένας αληθινός άρχοντας στην ψυχή και σ το πνεύμα . Είναι πολύ εύστοχη  η θλιβερή αγγελία του θανάτου σου από την κ.Μαρία Καρδούλη στη Νησιωτική Διαδρομή.

Σκεύος Κουτούζης: Ένας βαθιώτης Άρχοντας  Έφυγε.