Σύσκεψη στη Ρόδο για τις αφαλατώσεις σε Ψέριμο και Τέλενδο.

714

Σύσκεψη για την αδειοδότηση των δύο αφαλατώσεων στα νησιά Τέλενδο και Ψέριμο πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή από πλευράς Περιφέρειας του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Φλεβάρη και υπηρεσιακών παραγόντων και από πλευράς Δήμου Καλυμνίων του  Δημάρχου Γιάννη Γαλουζή και του αντιδημάρχου Μικέ Ρήγα.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης τα εξής: «Είδαμε τις άμεσες προτεραιότητες και εξετάσαμε δύο ζητήματα που αφορούν το νησί της Καλύμνου που είναι ζωτικής σημασίας και αφορούν τις αφαλατώσεις στην Τέλενδο και στην Ψέριμο.

Ο δήμος προετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο και θα γίνει μία μεγάλη προσπάθεια που θα στηρίξουμε σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις έως 31/12/2016.
Βάλαμε σε συντονισμό τις υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου Καλυμνίων καθώς είχε μεταβεί στην υπηρεσία ο δήμαρχος Καλυμνίων Γιάννης Γαλουζής μαζί με τον αντιδήμαρχο Μικέ Ρήγα και έθεσαν το θέμα.

Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε και εντοπίσαμε ποια είναι τα κενά που πρέπει να συμπληρωθούν για να μας τα προσκομίσει ώστε τα δύο αυτά μικρά νησιά της Δωδεκανήσου να έχουν πόσιμο νερό.
Πρέπει να υπάρξει βεβαίωση χρήσεων γης γιατί τα νησιά δεν υπάγονται στο κτηματολόγιο, και έχουμε καλέσει και το μελετητή του δήμου σε άμεσο συντονισμό μαζί μας γιατί τα θέματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας».

%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%88%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b4%ce%bf%cf%85

Να θυμίσουμε,όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο δημοσίευμα μας στο kalymnos-news.gr  ήδη έχει υπογραφεί η συμβαση μεταξύ της προμηθεύτριας Εταιρείας ΤΕΜΑΚ Α.Ε. και της  ΔΕΥΑΚ.

Η σύμβαση αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία δύο φορητών μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος, τύπου Αντίστροφης Ώσμωσης (R.O.) για τις νήσους Ψέριμο και Τέλενδο, καθώς και σε όλες τις απαιτούμενες υποδομές, μελέτες και αδειοδοτήσεις, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της παρούσας μελέτης.

Η κάθε μονάδα, θα λειτουργεί με τη μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης (R.Ο.), θα είναι προκατασκευασμένη και έτοιμη προς λειτουργία, εργονομικά τοποθετημένη εντός μεταλλικών εμπορευματοκιβωτίων (containers).

Η προθεσμία παράδοσης του συστήματος, πλήρους λειτουργίας ορίζεται κατά μέγιστο σε έξι (6) μήνες, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης, όπως ορίζεται στη διακήρυξη δηλαδή θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί και λειτουργήσει οι εν λόγω μονάδες αφαλάτωσης μέσα στον Φεβρουάριο 2017. Να σημειώσουμε ότι η ΤΕΜΑΚ Α.Ε. πρόσφερε συνολική τιμή 625.950,00€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 17%.

Η ΤΕΜΑΚ Α.Ε είναι η Εταιρεία που έχει τοποθετήσει στην Κάλυμνο τα 21 αυτόνομα συστήματα αφαλάτωσης.