Η πρόταση του Δημάρχου Ι.Γαλουζή για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί το Τάρπον Σπρινγκς δημιούργησε προβλήματα στη συνοχή της Παράταξης Ι.Μαστροκούκου.

1801

«Θερμό» επεισόδιο δημιουργήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου,  χθες Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016, κατά τη συζήτηση του θέματος  «Έγκριση μετακίνησης αιρετών και τρίτων στην Αμερική ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς κ. Χρυσόστομου Αλαχούζου».

Αν και αποτελούσε ένα θέμα που από τον τίτλου του φαινόταν ότι θα συζητηθεί σε κλίμα συναίνεσης και η απόφαση θα ήταν ομόφωνη, αφού πρόκειται για μία επίσκεψη στην ομογένεια και σε μιά πόλη που κατέχει τη 2η θέση μετά το Ντάργουιν από πλευράς αριθμού  Καλυμνίων που διαμένουν και εργάζονται εκεί, η πρόταση του Δημάρχου για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας ανέβασε το θερμόμετρο αντιπαράθεσης ενώ δημιούργησε και παράπλευρες απώλειες για την μείζονα αντιπολίτευση

Το θέμα όπως εξελίχθηκε θα έχει και συνέχεια, αφού ήδη, όπως διαφάνηκε δημιούργησε προβλήματα στη συνοχή της Παράταξης Ι.Μαστροκούκου.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Ιωάννης Γαλουζής ,ο οποίος αναφέρθηκε σε επιστολή –πρόσκληση του συμπατριώτη μας δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζου, με την οποία καλούσε το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να επισκεφτούν την αδελφοποιημένη πόλη την περίοδο των Θεοφανείων.

Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής, ο Δήμος του Τάρπον Σπρίνγκς θα καλύψει όλα τα έξοδα του ιδίου και της συζύγου του, ενώ τα έξοδα της υπόλοιπης αντιπροσωπείας θα καλυφθούν από το Δήμο Καλυμνίων ή και μέρος αυτών από τους ιδίους τους συμμετέχοντες.

Μετά απ’ αυτή τη διευκρίνιση προχώρησε στην πρόταση του για την σύνθεση της αντιπροσωπείας.

Συγκεκριμένα πρότεινε στην αποστολή να συμμετέχουν, ο Πρόεδρος του ΔΣ Γιώργος Ψαράς ,ο αντιδήμαρχος Κώστας Ζαίρης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής τουριστικής προβολής Νέστορας Φρατζής και ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής. Τέλος πρότεινε, η αντιπολίτευση να εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ Μανώλη Μουσελλή.

Η πρόταση αυτή για τον Μανώλη Μουσελλή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιωάννη Μαστροκούκου, που διακατεχόμενος από έναν έντονο εκνευρισμό επιτέθηκε κατά του Δημάρχου, θεωρώντας τον εαυτό του και την Παράταξη του θιγόμενη.

Ο Ι. Μαστροκούκος μίλησε για απρέπεια του Δημάρχου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ορίζει αυτός για λογαριασμό της Παράταξης του, ζητώντας να σέβεται την  λειτουργία των Παρατάξεων και να μην σπέρνει διχόνοιες.  Καταλήγοντας είπε, ότι αν είναι να οριστεί κάποιος από την αντιπολίτευση αυτόν θα τον ορίσει η Παράταξη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Σάκης Ζερβός απευθυνόμενος στο Δήμαρχο τον χαρακτήρισε απαράδεκτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έκανε μια μεγάλη πατάτα, με την ενέργεια του αυτή να ορίσει εκπρόσωπο από την αντιπολίτευση.

Βέβαια τόσο η αντίδραση του Ι.Μαστροκούκου όσο και των 2 άλλων παρόντων δημοτικών συμβούλων, Σάκη Ζερβού και Μιχάλη Λελέκη που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό του επικεφαλής της Παράταξης, δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στη συνοχή της Παράταξης, αφού εμμέσως πλην σαφώς άδειασαν το συνάδελφο τους Μανώλη Μουσελλή.

 Ο Μανώλης Μουσελλής  μπορεί αρχικά να αιφνιδιάστηκε  με τις αντιδράσεις και την στάση του επικεφαλής της Παράταξης  και των 2 συναδέλφων του,  αλλά μόλις του δόθηκε ο λόγος πολύ ψύχραιμα και με ξεκάθαρο τρόπο, ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την τιμή που έκανε να τον προτείνει να συμμετάσχει, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αφού εξετάσει πρώτα κάποιες προσωπικές παραμέτρους, αδειάζοντας με τη σειρά του τον επικεφαλής της Παράταξης Ι.Μαστροκούκο.

Και μπορεί εκ πρώτης όψεως  να φάνηκε ότι η πρόταση του Δημάρχου, να προτείνει το πρόσωπο που θα συμμετέχει από την αντιπολίτευση, δεν ήταν κομψή και να αποτελεί ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της μείζονος μειοψηφίας, όμως από την εξέλιξη του θέματος και σε τελική ανάλυση, ζημιωμένος βγαίνει ο ίδιος ο Ι. Μαστροκούκος και η Παράταξη του, αφού ο λανθασμένος χειρισμός εκ μέρους του και ο παρορμητικός  τρόπος αντίδρασης, είναι φανερό ότι δημιούργησε προβλήματα στη συνοχή της Παράταξης.

Θεωρούμε ότι, ακόμη κι αν ο Ι.Μαστροκούκος είχε βάσιμες υποψίες ότι ο Δήμαρχος είχε πρόθεση να δημιουργήσει πρόβλημα στην Παράταξη του προτείνοντας τον Μανώλη Μουσελλή ,θα έπρεπε με περισσότερη ψυχραιμία να αντιμετωπίσει την πρόταση και να χειριστεί το θέμα, αφενός καλύπτοντας και προστατεύοντας ουσιαστικά το Δημοτικό του σύμβουλο και αφετέρου προσπερνώντας την όποια πρόκληση του Δημάρχου με εύσχημο τρόπο.

Γνωρίζει ο  Ι. Μαστροκούκος, ότι ο Μανώλης Μουσελλής είναι μία προσωπικότητα που τυγχάνει της εκτίμησης του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα άτομο χαμηλών τόνων, δημιουργικό, εργατικό, προοδευτικό, αποτελεσματικό, ένας νέος πολιτικός γενικής  αποδοχής από την Καλυμνιακή κοινωνία.

Δυστυχώς όμως , o I.Mαστροκούκος, πάνω στη βιασύνη του, για να αντιδράσει στην πρόταση του Δημάρχου, ξέχασε όλα τα παραπάνω, αδιαφορώντας ότι τα όσα έλεγε εναντίον του Δημάρχου ήταν παράλληλα και αιχμές κατά του συνεργάτη του.

Ο Ι.Μαστροκούκος ως επικεφαλής της Παράταξης,  όφειλε πρώτα να προστατεύσει το συνεργάτη και σε δεύτερη μοίρα να βάλει την όποια αντιπαράθεση του με το Δήμαρχο.

Θα πρέπει για την ιστορία να θυμίσουμε δύο σχετικές περιπτώσεις που ο Ι.Μαστροκούκος δεν ενοχλήθηκε:

1.Στα 2 ταξίδια του Ντάργουιν ο Ι.Μαστροκούκος αποδέχθηκε άμεσα την πρόταση να συμμετέχει ο ίδιος προσωπικά, χωρίς να θέσει τότε θέμα ,ότι έπρεπε να συζητηθεί πρώτα στην Παράταξη του.

  1. Πρίν 2 χρόνια περίπου όταν είχε έλθει στη συνεδρίαση του ΔΣ θέμα της αντιπροσωπείας που θα μετέβαινε στη Γαλλία ,ο Ι.Γαλουζής πρότεινε από την αντιπολίτευση τη συμμετοχή τον Μανώλη Μουσελλή.

Στη συνεδρίαση εκείνη απουσίαζε ο επικεφαλής της Παράταξης Ι.Μαστροκούκος, ο  Μανώλης Μουσελλής ψύχραιμα και ορθά χειριζόμενος το θέμα,  προφασίστηκε κώλυμα για επαγγελματικούς λόγους και κατόπιν συνεννοήσεως και συζήτησης σε εκείνη την συνεδρίαση προτάθηκε ο Σάκης Ζερβός. Έτσι έληξε το θέμα ομαλά και χωρίς προβλήματα στην παράταξη. Το εύλογο  ερώτημα είναι ,τότε γιατί η μείζον αντιπολίτευση δεν θεώρησε ως παρέμβαση του Δημάρχου στα εσωτερικά της Παράταξης;

Κλείνοντας να πούμε, ότι τελικά η πρόταση του Δημάρχου για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Την ψήφισαν οι 16 από τους 20 παρόντες Δημοτικούς συμβούλους. Δεν την ψήφισαν οι Ι.Μαστροκούκος, Σάκης Ζερβός, Μιχάλης Λελέκης ,οι οποίοι μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησαν καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νικόλαος Μαργαρίτης , ο οποίος δεν διαφώνησε αναφορικά με τους  συμμετέχοντες, αλλά θεώρησε  ότι ο αριθμός είναι μεγάλος.