O εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου από το Αναγνωστήριο Καλύμνου με ομιλία του Ιστορικού Βασίλη Χατζηβασιλείου και επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα.

1130

Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάστηκε από  το Αναγνωστήριο Καλύμνου « ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Ανήμερα της εορτής, το βράδυ, στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος επετειακός εορτασμός που περιλάμβανε: α. Ομιλία από τον δικηγόρο, ιστορικό και συγγραφέα κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου με θέμα: « Πώς η ιταλική φασιστική διπλωματία προετοίμασε τον πόλεμο κατά της Ελλάδας». β. Επίκαιρο μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου της πόλεως, υπό τη διεύθυνση του μουσικού κ. Γιώργου Γαλόπουλου. Προλόγισε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος.

Ο ομιλητής, με τον …αέρα του ιστορικού που έχει  εντρυφήσει, πράγματι,  σ΄αυτό το πρωτότυπο θέμα, και με όπλα του το γνωστό « Χατζηβασίλειον» ύφος, το ιδιαίτερο μέταλλο της φωνής του που την καθιστά  κρυστάλλινη αλλά και τη σαγηνευτική γλαφυρότητά του, …ξεδίπλωσε μια εξαιρετική και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιήσει   την προσοχή και να ανεβάσει  στα ύψη την …εθνική αδρεναλίνη των παρισταμένων. Αποκάλυψε με ενάργεια, παραστατικότατα και με ισχυρά ντοκουμέντα τις μυστικές, ύπουλες, υποκριτικές και άνανδρες ενέργειες των Ιταλών σε βάρος της χώρας μας από το Πάσχα του 1939 μέχρι και το εωθινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ικανοποιώντας πλήρως το ακροατήριο που κατέκλεισε, κυριολεκτικά, την αίθουσα.  Ο κ. Χατζηβασιλείου υποστήριξε την ομιλία του με προβολή σχετικού εποπτικού υλικού,  πολλαπλασιάζοντας έτσι την τέρψη των προσκεκλημένων.

Η μαθητική χορωδία απέδωσε με επιτυχία τα επετειακά τραγούδια που επέλεξε ο έχων την ευθύνη του μουσικού μέρους, κ. Γιώργος Γαλόπουλος. Έπαιξαν: Κιθάρα ο Γιάννης Λισγάρης, λαούτο ο χοράρχης και βιολί ο πολλά υποσχόμενος μαθητής Αντώνης Μ. Αλαχούζος.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο που έψαλαν στεντόρεια όλοι, μικροί και μεγάλοι.

Παρέστησαν: Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιος, ο δήμαρχος Καλυμνίων κ. Γιάννης Γαλουζής, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο πρώην δήμαρχος κ. Μιχάλης Π. Ζαϊρης, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι του Αναγνωστηρίου.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω η αίθουσα δεν ήταν αρκετή για να δεχτεί και να εξασφαλίσει  κάθισμα σ’ όλους εκείνους  που προσήλθαν στην εκδήλωση. Δεκάδες παρακολούθησαν το ωριαίο πρόγραμμα όρθιοι στην είσοδο της αίθουσας αλλά και στην αυλή του Αναγνωστηρίου. Επικαιροποιήθηκε, έτσι, για άλλη μια φορά, η ανάγκη απόκτησης και λειτουργίας μιας μεγαλύτερης κι αξιοπρεπούς δημοτικής αίθουσας, για να καλυφθεί  οριστικά το έλλειμμα αυτό στο χώρο του πολιτισμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου

Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Γιαμαίος

Εμφάνιση IMG_1410.JPG

Εμφάνιση IMG_1412.JPG

Εμφάνιση IMG_1417.JPG

Εμφάνιση IMG_1430.JPG

Εμφάνιση IMG_1459.JPG

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός