“Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι”. Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού.

2100

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 12  Νοεμβρίου που κυκλοφορεί

Το όψιμο ενδιαφέρον του κ. Γαλουζή για τα παράπονα των καταστηματαρχών της κρατικοποιημένης πλατείας είναι συγκινητικό. Πράγματι… όπως συνηθίζει να λέει και ο ίδιος, υπάρχει σχεδιασμός από την παράταξη “Νέα Κάλυμνος” να διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα στο νησί, αρχής γενομένης από την πλατεία. Η επιτροπή στεγάστρων συναντήθηκε με τους αρμόδιους μέσα σε κλίμα θετικό, πλην όμως αναμένουμε στην πράξη να φανεί η αποτελεσματικότητα της.

Πολύ φιλόδοξα σχέδια έχουν η αλήθεια. Πιθανότητα η συμπολίτευση να προσβλέπει στην αναμόρφωση του λιμανιού και των παρεχόμενων υπηρεσιών του και στην ανάπτυξη του γενικότερα.

Ποιος θα εναντιωνόταν σε κάτι τέτοιο εφόσον η ανάπτυξη του λιμανιού θα ευνοήσει όλη την τοπική οικονομία του τόπου;

Γιατί να είχαν αντίρρηση οι καταστηματάρχες σε αυτό;

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι αφού ισχυρίζονται ότι η μετατροπή της κεντρικής πλατείας σε χερσαία ζώνη λιμένα είναι προς όφελος των καταστηματαρχών, γιατί επέλεξαν την μετωπική σύγκρουση ως τακτική, και τους βομβαρδίζουν με απανωτά πρόστιμα;

Δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την πειθώ;

Εύλογα ερωτήματα.

Κάνοντας έρευνα πρόχειρη στο διαδίκτυο εντόπισα μια μεταπτυχιακή εργασία σε πύλη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Προσεγγίσεις στην οριοθέτηση και στον σχεδιασμό των ελληνικών λιμένων» της Νικολέτας Καρατζιά, Μηχανικού Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Βέβαια οι προσεγγίσεις αυτές δεν ακολουθούνται πάντοτε στην πράξη από τις εκάστοτε αρχές, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε το ορθό σύμφωνα με την επιστήμη και όσο γίνεται να μας καθοδηγεί στις επιλογές μας.

 

Στην εργασία γίνεται αναφορά στην ανάγκη οριοθέτησης Ζωνών Λιμένα για τους ακόλουθούς λόγους:

Η ύπαρξη υπεύθυνου φορέα διοίκησης, εκμετάλλευσης και λιμενικής ανάπτυξης.

  1. Η διευκρίνιση της εδαφικής έκτασης των υποχρεώσεων του οικείου φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης.
  2. Η αποφυγή αμφισβητήσεων για την δυνατότητα του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει έργα σε ορισμένη θέση.
  3. Η αποφυγή καταπατήσεων των χώρων του δημοσίου.

4. Η βελτίωση των πόρων του φορέα από την χρήση και εκμετάλλευση της ζώνης λιμένα για την πραγματοποίηση των επιδιωκόμενων από αυτό σκοπών.

Συνεπώς από την αιτιολόγηση για τον ορισμό Ζωνών Λιμένα, φαίνεται ότι γίνεται ώστε κάποιος φορέας να μπορεί να εκμεταλλευτεί το λιμάνι και όπου υπάρχει σύγκρουση χρήσεων γης πρέπει να ξεκαθαριστεί για να γίνει η εκμετάλλευση και να κατασκευαστούν έργα.

 Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου είναι ένας τέτοιος φορέας, πού υποθέτουμε έχει σχέδια για την ανάπτυξη του Λιμανιού τα οποία όμως παραμένουν μυστικά. Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης ο κ. Τρικοίλης δήλωσε στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου για τα στέγαστρα ότι δεν πρέπει να αποκαλύψουν τα σχέδια τους, για να μην τους τα ανατρέψουν.

Ίσως να έχουν προγραμματίσει να μετατραπεί το Λιμενικό Ταμείο Καλύμνου σε Οργανισμό Λιμένα Καλύμνου Α.Ε.

Η μυστικότητα της Δημοτικής Αρχής δίνει τροφή για σενάρια.

Μήπως για αυτό επέλεξε να συγκρουστεί ανοικτά η Δημοτική Αρχή με τους καταστηματάρχες της πλατείας γιατί ίσως απαιτούνται συγκεκριμένα τετραγωνικά στη χερσαία ζώνη λιμένα για να χρηματοδοτηθούν τα έργα που θέλουν να φτιάξουν ώστε να παρέχουν καλύτερες λιμενικές υπηρεσίες;

Οι υπηρεσίες αυτές εξυπηρετούν τους επιβάτες και τις ναυτιλιακές εταιρίες που μεταφέρουν τους επιβάτες αυτούς και κατ’ επέκταση ωφελείται συνολικά η οικονομία του νησιού.

Το ζήτημα είναι γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό χωρίς να βλάπτονται οι καταστηματάρχες της πλατείας;

Μια άλλη λεπτομέρεια που ενοχοποιεί την Δημοτική Αρχή είναι ότι εσκεμμένα έθαψε στο συρτάρι της το γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ) που άφησε ο  κ. Διακομιχάλης που θα έβαζε τάξη σε όλο το νησί.

Δεν μπορεί να παριστάνει τον νέο σερίφη που ήρθε στην πόλη που θέλει να διορθώσει όλες τις παρανομίες του νησιού από την μια και από την άλλη να το εμποδίζει αφού δεν προώθησε την υλοποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου. Είναι τουλάχιστον υποκρισία.  Ίσως δεν τον βόλευε, ώστε να παρακάμψει το πρόβλημα που θα προέκυπτε διότι η προς οριοθέτηση Ζώνη Λιμένα δεν θα πρέπει να είναι χαρακτηρισμένη από υπάρχον χωροταξικό πλαίσιο με συγκεκριμένη χρήση γης αντίθετη- συγκρουόμενη με τη λιμενική λειτουργία.

Χωροταξικό πλαίσιο δεν υπάρχει αφού φρόντισε για αυτό ο κ. Γαλουζής.

Επίσης η εργασία αυτή αναφέρει ότι παραχωρήσεις ή μισθώσεις για ενοικίαση χώρου από επιχειρήσεις για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων δεν θίγονται εφόσον δεν παραβλάπτεται η εξυπηρέτηση του λιμένα.

Αλήθεια τα τραπεζοκαθίσματα της πλατείας εμποδίζουν την λειτουργία του λιμανιού;

Αναφέρει η κ. Καρατζιά ότι οι χώροι που υπάγονται στη Ζώνη Λιμένα είναι ειδικών χρήσεων και υπάγονται σε ειδικό νομικό καθεστώς με πολλές ασάφειες και κενά. Άρα υπάρχουν παραθυράκια για όσους θέλουν να ψάξουν να βρουν.

Στον επίλογο της  η μηχανικός προτρέπει τις τοπικές κοινωνίες να στηρίξουν την ανάπτυξη των λιμένων και τους φορείς διαχείρισης λιμανιών να λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες. Εντούτοις , δεν γίνεται τίποτα από τα δύο, καθώς εν κρυπτώ κινείται ο φορέας και δεν διστάζει να συγκρουστεί με τμήμα της τοπικής κοινωνίας για να προωθήσει τα συμφέροντα του.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν η τοπική κοινωνία θα στηρίξει την ανάπτυξη του λιμανιού;

Με μεθόδους εκβιαστικές εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής;