Η μεγάλη επένδυση της Halikos Group στο Berrimah Farm στην Αυστραλία.(video)

9319
Φώτο αρχείου. Από την επίσκεψη της Καλύμνικης αντιπροσωπείας στο Ντάργουιν

Δημοσίευμα της NT News – ρεπορτάζ από την τηλεοπτική εκπομπή

“9 News Darwin”

Με δημοσίευμα της στις 9 Νοεμβρίου 2016  η εφημερίδα του Ντάργουιν «NT News» κάνει αναφορά στην μεγάλη επένδυση της Halikos Group με το έργο στο Berrimah Farm.

Σχετικό ρεπορτάζ και στην τηλεοπτική εκπομπή  “9 News Darwin” που μπορείτε να δείτε:

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/9NewsDarwin/videos/1227377467301223/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Αναδημοσιεύουμε  επίσης αυτούσιο το δημοσίευμα  «NT News» καθώς και μετάφραση στα Ελληνικά για το πολύ αυτό μεγάλο έργο που ανέλαβε η Halikos Group του συμπατριώτη μας Γιάννη Χαλίκου

Για το θέμα θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες

 Απόδοση του δημοσιεύματος της  NT News στα ελληνικά από την συνεργάτιδα μας Ελευθερία Τηλιακού

 Πλήρη ελευθερία για τον Χαλίκο για το έργο στο Berrimah Farm

Ο όμιλος Halikos Group απέκτησε δωρεάν (ελεύθερα) την περιοχή για την ανάπτυξη του Berrimah Farm αξίας 1 δις δολαρίων από την Κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας

Στο υποθηκοφυλακείο το μισθωτήριο για 21 έτη για έκταση γης που ανήκει στο Στην Βόρεια Επικράτεια ορίζεται ως μηδενικό.

Η κυβέρνηση Gunner έχει επιβεβαιώσει ότι η συμφωνία ανάπτυξης εδαφών, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Halikos Group και την τέως κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας ( NT ), δεν αξιώνει καμία πληρωμή για την μίσθωση του χώρου.

Η εφημερίδα NT News επισημαίνει ότι η συμφωνία αυτή είναι «πρωτοποριακή» και έχει σκοπό να επιταχύνει την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει 3200 θέσεις εργασίας και θα στεγάσει 7500 κατοίκους.

Σύμφωνα με δήλωση από την Υπηρεσία Υποδομών, Σχεδιασμού και Υλικοτεχνικής Υποστήριξης, ο όμιλος Halikos Group θα κατασκευάσει και θα επιστέψει στην Επικράτεια αποχετευτικό σύστημα και έργα υποδομής δικτύου, εκτιμώμενης αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης θα χρηματοδοτήσει τα έξοδα για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της γης.

«Το αποχετευτικό σύστημα, το κόστος του οποίου εκτιμάται γύρω στα 28 εκατομμύρια δολάρια, είναι έργο της κυβέρνησης ( δηλαδή που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους της Επικράτειας), θα έπρεπε αλλιώς να χρηματοδοτηθεί μέσα από το πρόγραμμα βασικών έργων, όπως συνέβη για άλλες νέες περιοχές όπως στο Zuccoli.»

Μια ανεξάρτητη εκτίμηση της γης, βασιζόμενη στο ότι ο χώρος θα είναι αμόλυντος και θα καλύπτεται πλήρως από παροχές ενέργειας, νερού και αποχέτευσης, βρίσκεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια. Όμως δεν υπάρχει καμία βασική υπηρεσία στον χώρο.

Ο όμιλος Halikos Group, ιδιοκτησίας Ιωάννη Χαλίκου, θα εγκαταστήσει παροχές όπως 1,5 χλμ καλώδια υψηλής μεταφοράς και μια σύνδεση 2,5 χλμ με δεξαμενές λυμάτων ως μέρος του αποχετευτικού συστήματος.

Θα προσφέρει στην Επικράτεια δύο σχολικά συγκροτήματα, έναν κόμβο διαμετακομιστικό και θα είναι υπεύθυνος για την παροχή δημοτικών υπηρεσιών για τον χώρο όσο διαρκεί το εν λόγω εγχείρημα. Η περιοχή Berrimah Farm πλήρως ανεπτυγμένη αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια συμπεριλαμβάνοντας και την αξία των οικιστικών, των εμπορικών και των κοινοτικών εγκαταστάσεων.

 Η ανάπτυξη μαζί με το οικονομικό ρίσκο, το κόστος και τα κέρδη ανήκουν στον όμιλο Halikos Group.

Η τοποθεσία των 167 εκταρίων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Stuart Hwy και στο Tiger Brennan Dr παραχωρήθηκε στην έμπειρη κατασκευαστική εταιρία μετά από δημόσιο διαγωνισμό που οριστικοποιήθηκε φέτος τον Ιούνιο.

Ο τέως υπουργός Adam Giles ανακοίνωσε ότι μια αναπτυξιακή συμφωνία είχε υπογραφεί στις 24 Ιουνίου, αλλά ποτέ δεν οριστικοποιήθηκαν οι παράμετροι της συμφωνίας. Τα συμβόλαια εκδόθηκαν στις 20 Ιουλίου. Ο όμιλος Halikos Group έχει κατά το παρελθόν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας για κυβερνητικές κατασκευαστικές συμβάσεις.

Με την λήξη του μισθωτηρίου, το μεγαλύτερο μέρος της γης στο Berrimah Farm θα ανήκει σε ιδιόκτητες οικιών και επιχειρήσεων. Ο δρόμοι και τα πάρκα θα ανήκουν στην Επικράτεια.

Σε 11 στάδια, η περιοχή Berrimah Farm θα παράσχει γη για πάνω από 2000 νέες κατοικίες και ένα κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων. Στο πρώτο στάδιο θα οριστούν 150 οικόπεδα που αναμένονται να πωληθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η τελετή των εγκαινίων για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων είναι προγραμματισμένη για σήμερα 9 Νοεμβρίου  το μεσημέρι.

Αυτούσιο το δημοσίευμα της «NT News»

%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%b4%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b5%cf%85%ce%bc%ce%b1