Ουδείς εκών κακός. Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού.

2213

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 26  Νοεμβρίου που κυκλοφορεί

Το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας προβλήθηκε η δήλωση του κ. Γαλουζή μετά το θρυλικό τριπλό δημοτικό συμβούλιο του. Πρόσεξα ότι κάποιος «επικοινωνιολόγος» του ίσως του είπε να σταθεί μπροστά από πίνακα ζωγραφικής που κοσμεί την αίθουσα των συμβουλίων, για να προσεταιρισθεί ο ομιλών κάτι από την αίγλη του πίνακα.

Πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον το έργο αυτό καθώς μοιάζει εκπληκτικά με ένα άλλο ιστορικό πίνακα ζωγραφικής από το 1787 του Ζακ Λουί Νταβίντ με τίτλο «Ο Θάνατος του Σωκράτη» που εκτίθεται το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Μου φάνηκε σωκρατική ειρωνεία ο Δημοτικός Άρχοντας μας να μας ανακοινώνει την έλευση μιας «νέας εποχής» για το νησί μας με την βοήθεια του φιλόσοφου στο φόντο, καθώς εισάγει ο κ. Γαλουζής ως «καινό δαιμόνιο» ….την «νομιμότητα» στο νησί μας.

Ίσως όντως η επιρροή του Σωκράτη να είναι αυτή που οδήγησε την Δημοτική Αρχή να αναθέσει σε εργολάβο μεγάλο μέρος της αποκομιδής των σκουπιδιών του νησιού. Είναι σημαντική εξέλιξη αυτή και χαίρομαι που επιτέλους θα δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα αυτό.

Όμως πρέπει να επισημάνω ότι η παράταξη «Νέα Κάλυμνος» έχει υιοθετήσει μια στάση εντόνως εχθρική απέναντι στην παράταξη «Κάλυμνος Δύναμη Προοπτικής», καθώς έχει την τάση να μηδενίζει ότι έχει κάνει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με προκλητικό τρόπο, αφού άλλοτε απαξιώνει προγενέστερο δημοτικό έργο, και άλλοτε το οικειοποιείται.

Και όλα αυτά ενώ έχει δεχθεί την προεκλογική βοήθεια του κ. Διακομιχάλη, του τέως Δημάρχου και έχει δεχθεί προεκλογική συμφωνία την οποία δεν έχει τηρήσει ούτε στο ελάχιστο.

 Αλλά όπως λέει μία ρήση την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κορνιζάρει στο γραφείο του, «Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου», τι να πεις, αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

Πέρασαν 2,5 χρόνια από τις εκλογές και ενώ βρίσκεται στα μέσα της θητείας του, παρόλα αυτά ο κ. Γαλουζής, δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι χρωστάει την νίκη της παράταξης του στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών χάρη στην πολιτική στήριξη του κ. Διακομιχάλη. Υπερείχε με ελάχιστους ψήφους η παράταξη Γαλουζή από αυτήν του κ. Μαστροκούκου. Ήταν καίρια η παρέμβαση του κ. Διακομιχάλη, αλλιώς σήμερα Δήμαρχος θα ήταν ο κ. Μαστροκούκος.

Δεν μπορεί συνεπώς το «εγώ» του κ. Γαλουζή να αντέξει αυτήν την αλήθεια και στρέφεται κατά του κ. Διακομιχάλη με λυσσαλέες αντιδράσεις. Είναι προφανές δεν την ήθελε την βοήθεια αυτή, αλλά την είχε απολύτως ανάγκη. Περίμενα μια πιο μεγαλόψυχη συμπεριφορά από τον κ. Γαλουζή.

Αυτή η άγρια κόντρα όμως μεταξύ Γαλουζή και Διακομιχάλη μόνο τον κ. Μαστροκούκο ωφελεί, και ζημιώνει το νησί.  Αυτός που απειλεί την παντοδυναμία του κ. Γαλουζή και την ευκαιρία του να ανανεώσει την θητεία του είναι ο κ. Μαστροκούκος σύμφωνα με την γλώσσα των αριθμών των περασμένων εκλογικών αποτελεσμάτων.

Μάλιστα την ώρα που γινόταν το τριπλό συμβούλιο ο κ. Μαστροκούκος φόρεσε την αθλητική του φόρμα και προπονούνταν να βελτιώσει την φυσική του κατάσταση καθώς ετοιμάζεται να αναλάβει τη ηνία του Δήμου εκείνος.

Επίσης ο κόσμος κουράζεται με τις αντιπαραθέσεις και θα στραφεί σε αυτόν που μένει μακριά από τις άσκοπες κόντρες.

Φρόνιμο θα ήταν λοιπόν η παράταξη «Νέα Κάλυμνος» να σταματήσει αυτήν την αντιδραστική συμπεριφορά να φερθεί ώριμα και να τηρήσει την συμφωνία που έκανε με την παράταξη του κ. Διακομιχάλη.

 

 Επίσης δεν είναι καθόλου απίθανο να χρειαστεί ξανά προεκλογική βοήθεια ο κ. Γαλουζής αλλά τότε ίσως να είναι αργά πια.

 Ο κ. Διακομιχάλης επανήλθε στα πράγματα δριμύτερος και αξιόμαχος, και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνει άπραγος και απλός παρατηρητής βλέποντας το νησί να μαραζώνει μέρα με τη μέρα.

Επαναλαμβάνει συχνά πυκνά ο κ. Γαλουζής ότι η παράταξη του τολμά το ένα, τολμά το άλλο.

Αν μη τι άλλο, τόλμη θέλει και η αποδοχή της αλήθειας, όσο πικρή και να είναι, και ας έχει κάτι από κώνειο η γεύση της