Ο Έλληνας Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα.

1296

Δημοσεύτηκε στο lionnews.gr  στις 24/11/2016

Στέλλα ΑλαφούζουΑπό τη 

 

Ήθελα πολύ να τον γνωρίσω και να μιλήσω μαζί του. Είναι μια ιστορία επιτυχίας όχι απ’ αυτές τις γυαλιστερές των περιοδικών αλλά απ’ τις άλλες τις ουσιαστικές, από εκείνες που μπορείς να αναφέρεις ως το λαμπρό παράδειγμα, το παράδειγμα της προόδου. Ο κ. Κρις (Χρυσόστομος) Αλαχούζος γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Έφυγε από τον τόπο του 14 ετών μαζί με τον πατέρα του και τον αδελφό του για να ζήσει στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Σήμερα είναι ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, μιας πόλης περίπου 24.000 κατοίκων, που μοιάζει πολύ με ένα «ελληνικό νησί» μέσα στις ΗΠΑ. Οι πολίτες του τόπου του τον αγαπούν. Πώς αλλιώς όταν ο πρώτος πολίτης της πόλης τους είναι τόσο άξιος και δοσμένος να τους υπηρετεί.

Τον ρωτώ τι θυμάται από την ημέρα που έφυγαν από την Ελλάδα με τον πατέρα και τον αδελφό του. «Ήταν μια μέρα πολύ δύσκολη, μια θλιβερή μέρα γιατί ήμουν αρκετά μεγάλος ώστε να καταλάβω ότι έφευγα από την πατρίδα μου για να πάω σε ένα άλλο μέρος», μου απαντά. «Το να είσαι Έλληνας στην Αμερική, σαν μικρό παιδί τότε, σε μια καινούρια χώρα, με μια καινούργια γλώσσα την οποία δεν την ήξερα καθόλου ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Αισθανόμουν ότι είμαι ένας ξένος σε ένα ξένο μέρος», εξηγεί όταν τον ρωτώ πώς ήταν να είσαι Έλληνας στην Αμερική εκείνα τα χρόνια. Σήμερα, όπως λέει τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά: «Μετά από τόσα πολλά χρόνια είμαι μέρος της αμερικανικής κοινωνίας, εδώ μεγάλωσα και εδώ δημιουργήθηκα και σήμερα είμαι ο πρώτος πολίτης αυτής της πόλης του Τάρπον Σπρινγκς».

Στις εκλογές ο Κρις Αλαχούζος αναδείχθηκε Δήμαρχος με μια νίκη σαρωτική έναντι του αντιπάλου του. Τον ρωτώ πώς το κατάφερε αυτό, του ζητώ να μου πει έναν λόγο για τον οποίο τόσο πολύ τον αγαπούν οι πολίτες του Τάρπον Σπρινγκς. «Υπηρετώ πολλά χρόνια  τους πολίτες αυτού του τόπου, υπηρέτησα 6 χρόνια το επιμελητήριο της πόλης, ήμουν 6 χρόνια αντιδήμαρχος, η δουλειά που πρόσφερα και οι υπηρεσίες μου απέναντι στους πολίτες ήταν γνωστές», μου απαντά. «Το όραμά μου είναι να φέρω την πόλη σε ένα καλύτερο επίπεδο, θέλω να προσφέρω στην πόλη μου ασφάλεια, καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες». Αρκετοί άνθρωποι από τη νέα γενιά της πόλης επιλέγουν να ζήσουν σ’ αυτήν αντί να μετακινηθούν αλλού μέσα στην πολιτεία ή και πιο έξω: «Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς. Όταν φεύγουν οι νέοι μετά το λύκειο για να πάνε για σπουδές κάποιοι μένουν εκεί που τελειώνουν το Πανεπιστήμιο. Ωστόσο πάρα πολλοί επιστρέφουν πίσω γιατί υπάρχει μια νοσταλγία σε πολλούς νεαρούς που φεύγουν. Βλέπετε το Τάρπον Σπρινγκς είναι μια πόλη που δεν είναι συνηθισμένη», λέει γεμάτος περηφάνια.

1003060_624322857592473_10206855_n

Το ελληνικό στοιχείο στην πόλη του Τάρπον Σπρινγκς είναι πολύ έντονο. Αρκετοί το αναφέρουν ως το «ελληνικό χωριό» μέσα στις ΗΠΑ. Ρωτώ τον Δήμαρχο αν το επισκέπτονται από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ή και από άλλες χώρες ακριβώς για αυτό το ελληνικό στοιχείο που το διακρίνει. «Η πόλης του Τάρπον Σπρινκγς δημιουργήθηκε από ανθρώπους που ήρθαν από νησιά όπως η Κάλυμνος, η Σύμη και η Χάλκη. Οι άνθρωποι αυτοί έφεραν και τη σπογγαλιεία. Η πόλη μας είναι ξακουστή για τη σπογγαλιεία. Ήταν η δουλειά των παππούδων και των πατεράδων μας. Όταν αυτοί δημιούργησαν την πόλη την έφτιαξαν σαν τα νησιά τους. Υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα νησί. Έχει σφουγγαράδικα και ψαράδικα. Μάλιστα, παρότι οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν πριν από 50 ή 60 χρόνια στην Αμερική, διατηρούνται ακόμη ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά μας. Έχουμε ακόμη και καφενεία όπως στα ελληνικά νησιά», μου εξηγεί. Η Οικονομία της πόλης γνώρισε την κρίση όπως όλος ο κόσμος, ωστόσο αυτή τη στιγμή κινείται ανοδικά. Η πόλη ευημερεί όπως μου λέει ο κ. Αλαχούζος.

Κάπου εκεί τον ρωτώ αν βλέπει θετικά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. «Την βλέπω θετικά διότι αυτός δεν είναι ένα συνηθισμένος πολιτικός. Ο σκοπός του είναι να δημιουργήσει εργασίες και δουλειές στην Αμερική. Ως Ελληνοαμερικανοί αισθανόμαστε περήφανοι που τέσσερεις Ελληνοαμερικανοί είναι στενοί του συνεργάτες. Ο Ρινς Πρίμπους που θα αναλάβει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο είναι Ελληνοαμερικάνος. Είναι μια θετική εξέλιξη για εμάς και πιστεύω ότι δεν θα είναι καλό μόνο για την Αμερική αλλά και βοηθητικό για την Ελλάδα. Μάλιστα, μαζί είναι και ο Γιώργος Παπαδόπουλος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ και θα δουλέψει στην Οικονομία. Εύχομαι να υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και την Ελλάδα ώστε να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να ξεφύγει από το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που έχει», μου απαντά. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν άρχισε πριν από 5 ή 6 χρόνια. Είναι πολύ πιο παλιό. Παίρναμε αυτά τα μεγάλα δάνεια χωρίς να σκεφτόμαστε ότι μια μέρα έπρεπε να τα αποπληρώσουμε. Η Ελλάδα κάπως έτσι έχασε την οικονομική της ανεξαρτησία. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει ένας άνθρωπος χωρίς να πάρει μεγάλες αποφάσεις, χωρίς μια μεγάλη θυσία…»

Στο τέλος της συζήτησής μας του λέω πως στην επίσκεψή του στην Αθήνα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, είπε στην ομιλία του δυο φορές τη λέξη «φιλότιμο». Ρωτώ λοιπόν τον κ. Αλαχούζο να μου πει μια ίδια λέξη που να χρησιμοποιούν εκεί αντί αυτής. «Η λέξη φιλότιμο υπάρχει μόνο στην ελληνική γλώσσα. Στην αγγλική δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας δεν υπάρχει. Είναι η μητέρα όλων των γλωσσών, 30% της αγγλικής βασίζονται στην ελληνική και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Το «φιλότιμο» το λέμε πάντα στα ελληνικά, αλλιώς μπορούμε μόνο να περιγράψουμε την έννοιά του».

Ο Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς είναι ένας ωραίος Καλύμνιος. Ένας άνθρωπος που υπηρετεί τους πολίτες του και τιμά το αξίωμά του. Ανανεώσαμε το «ραντεβού» μας για το καλοκαίρι που θα επισκεφθεί τη γενέτειρά του την Κάλυμνο. Άλλωστε όπως θα πει και ο ίδιος «Εδώ δημιουργήθηκα βεβαίως, αλλά η πατρίδα είναι πάντα κάτι άλλο»…