Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δήμου Καλυμνίων με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν.Σαντορινιό για το θέμα των στεγάστρων.

1395

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 8 Νοεμβρίου 2016 στις  2.00 το μεσημέρι ,στο Γραφείο του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού, η προγραμματιισμένη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του Δήμου Καλυμνίων,  με μοναδικό θέμα συζήτησης τα στέγαστρα της παραλιακής Λιμένα Καλύμνου και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός. Από πλευράς Υπουργείου πλην του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού ,παρόντες ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Θεοτοκάς και Υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από πλευράς Δήμου Καλυμνίων, η επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για να χειριστεί το θέμα των στεγάστρων της παραλιακής Καλύμνου και να έχει συναντήσεις με  αρμόδιους Υπηρεσιακούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

  1. Ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής

2.Ο αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου Σ.Τηλιακός.

3.Επρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας ο Σ.Ζερβός.

4.Εκπρόσωπος της Ελάσσονος μειοψηφίας ο  Δημήτρης Διακομιχάλης.

5.Εκπρόσωπος των καταστηματαρχών ο Ι.Κοσαρής

Σύμφωνα με πληροφορίες του kalymnos-news.gr η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και από πλευράς Υπουργείου διεφάνη η πρόθεση και η καλή διάθεση να επιλυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί.

Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα με τα στεγάστρα, θα δρομολογηθεί για επίλυση στα πλαίσια  2 νομοθετικών ρυθμίσεων που θα προωθηθούν στο επόμενο διάστημα.

Η πρώτη νομοθετική ρύθμιση θα είναι από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα αφορά τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις και κατασκευές εντός λιμένα. Στην προοπτική αυτή θα πρέπει να προταθεί από το ΔΛΤ Καλύμνου η ανάπλαση όλης της ζώνης λιμένα, ώστε να νομιμοποιηθούν υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις και χώροι που έγιναν χωρίς τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να προσαρμαστούν υφιστάμενα στέγαστρα στη βάση δύο ή τριών μελετών που θα προταθούν.

Η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση θα προέρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, να προβλέπει την ύπαρξη δυνατότητας και για αυθαίρετες κατασκευές εντός κοινόχρηστων χώρων.

Αναφορικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και είναι το κυρίαρχο θέμα, που αυτή την χρονική στιγμή απασχολεί τους καταστηματάρχες, ειπώθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν προσφυγές από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εξεταστούν.

Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα διόρθωσης της εσφαλμένης χάραξης του Αιγιαλού και της παραλίας. Είναι ένα θέμα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείο Ναυτιλίας, είναι θέμα της  Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας και εμπλέκεται το Υπουργείο Οικονομικών. Εκφράστηκε πάντως η πολιτική βούληση από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας, να στηριχτεί η διεκδίκηση του Δήμου Καλυμνίων για τη διόρθωση της χάραξης.

Είναι ένα θέμα που πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση που θα έχει η Επιτροπή του Δήμου Καλυμνίων με το Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου κ. Πατρώνη και με τους Υπηρεσιακούς παράγοντες.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός