Τι πρέπει να ξέρετε εάν αποφασίσετε να μεταναστεύσετε στην Αυστραλία;

4512

Σκοπεύετε να μεταναστεύσετε στην Αυστραλία; Είκοσι δύο ερωτήσεις και απαντήσεις για να σας βοηθήσουν στην μεγάλη σας απόφαση.

Από :www.sbs.com.au

Απόδοση στα Ελληνικά
By Stergos Kastelloriou

 

H μετανάστευση στην Αυστραλία είναι ένα θέμα που αφορά νέους ανθρώπους και όχι μόνο που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα, ψάχνοντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς μη γνωρίζοντας πως μπορούν να κινηθούν για την απόκτηση άδεια παραμονής κατατρέχουν στο διαδίκτυο, σε αμφιλεγόμενες πολλές φορές ιστοσελίδες, που αντί να τους βοηθούν, τους γεμίζουν με λάθος πληροφορίες.

Παρακάτω συλλέξαμε μια σειρά ερωτήσεων που τίθενται στο υπουργείο μετανάστευσης, με τις ανάλογες απαντήσεις.

Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορώ να λάβω άδεια παραμονής στην Αυστραλία;

 • Τα πάντα εξαρτώνται από τον τύπο Visa’s για την οποία υποβάλλεται αίτηση. Κανείς δεν λαμβάνει άδεια παραμονής σε λίγες μόνο ημέρες. Κάθε αίτηση είναι ξεχωριστή και η χρονική διάρκεια μπορεί να υπολογιστεί μόνο όταν η αίτησή σας έχει εξεταστεί από τον υπάλληλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων. Στην ιστοσελίδα που ακολουθεί θα βρείτε κατά προσέγγιση τον χρόνο που χρειάζεται.

Ποια είναι τα προσόντα που χρειάζονται;

 • Κάθε απολυτήριο από εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θεωρείται επιπλέον προσόν, ειδικά εάν είστε πάνω από 45 ετών.

Παίζει ρόλο η ηλικία μου;

 • Βεβαίως ναι, τα πάντα όμως εξαρτώνται από τις προσωπική κατάστασή σας και από τον τύπο άδειας παραμονής που έχετε επιλέξει να υποβάλλεται αίτηση.

Όσον αφορά τα παιδιά μου;

 • Εάν ακόμη ζουν μαζί σας και εξαρτώνται από εσάς θα συμπεριληφθούν στην άδεια παραμονής που έχετε επιλέξει. Παντρεμένα παιδιά ή ανεξάρτητα δεν πληρούν αυτή την προϋπόθεση.

Μπορώ να φέρω μαζί μου και τα κατοικίδια μου;

 • Ναι, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα δαπανηρό. Θα χρειαστεί το κατοικίδιο σας να τεθεί σε καραντίνα, μια διαδικασία πολύ τραυματική για το ζώο. Ορισμένες οικογένειες επιλέγουν να δώσουν το ζώο τους για υιοθεσία. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το κατοικίδιο σας.

Είμαι καλός στον αθλητισμό. Μπορώ να πάρω άδεια παραμονής με αυτή την αφορμή;

 • Εάν έχετε διακεκριμένο ταλέντο και ένα ξεχωριστό επίτευγμα σε κάποια τέχνη ή άθλημα μπορείτε να κάνετε αίτηση για την ανάλογη άδεια παραμονής. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, θα πρέπει να σας προτείνει κάποιος Αυστραλός υπήκοος ή μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας, κάποιος οργανισμός με παναυστραλιανή εμβέλεια. Αυτός που σας προτείνει πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα με ένα σύντομο βιογραφικό για την δική του δράση στον χώρο ή αντικείμενο που έχετε διακριθεί.

Όσον αφορά θέματα υγείας; 

 • Θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσετε σε μια σειρά ιατρικών εξετάσεων και να διαπιστωθεί ότι δεν αντιμετωπίζεται κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, προκειμένου να σας δοθεί μια οποιαδήποτε άδεια παραμονής στην Αυστραλία. Αναγκαία είναι η εξέταση αίματος και μια ακτινογραφία θώρακος. Διαβάστε εδώ για τις ιατρικές εξετάσεις που χρειάζεται να υποβληθείτε.

Τι μπορώ να κάνω για τα έπιπλα μου;

 • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με μια εταιρία μεταφοράς εμπορευμάτων σε υπερωκεάνια ταξίδια, για να μάθετε ποιο είναι το κόστος για την χρήση κοντέινερ. Μεγάλες εταιρίες δίνουν αυτές τις πληροφορίες δωρεάν. Υπάρχει ακόμη η επιλογή να μοιραστείτε κάποιο κοντέινερ με κάποιον άλλο που μεταφέρει τα πράγματά του στον ίδιο τόπο με εσάς.

Είμαι ήδη στην Αυστραλία. Τι πρέπει να γνωρίζω για τις άδειες παραμονής;

Εάν είστε ήδη στην Αυστραλία αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι:

 • Τρόποι επέκτασης άδειας παραμονής
 • Διαφορετικά ήδη αδειών παραμονής
 • Πώς μπορώ να γίνω μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας
 • Πως μπορώ να αποκτήσω αυστραλιανή υπηκοότητα
 • Τρόποι επικοινωνίας με το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων
 • Πως αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο διακοπής της άδειας παραμονής
 • Πως κάνουμε ένσταση σε μια τέτοια απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων

Που μπορώ να βρω πληροφορίες για τον τρόπο που μπορώ να επισκεφτώ την Αυστραλία; 

 • Υπάρχουν πάνω από 100 ήδη αδειών παραμονής στην Αυστραλία.
 • Το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων είναι η αρμόδια αρχή για την έκδοση αδειών παραμονής.

Ποια είναι τα θέματα για τα οποία μπορεί να με ενημερώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων; 

  • Πως μπορείτε να ταξιδέψετε στην Αυστραλία
  • Για ποιο τύπο άδειας παραμονής μπορείτε να υποβάλλεται αίτηση
  • Τι να πράξετε σε περίπτωση που έχετε προβλήματα με την τωρινή άδεια παραμονής σας
  • Πώς να αλλάξετε άδεια παραμονής
  • Πώς να επεκτείνεται την υπάρχουσα άδεια παραμονής σας
  • Άλλα θέματα που άπτονται στο υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων

Μπορώ να εργαστώ στην Αυστραλία;

 • Εάν θέλετε να εργαστείτε στην Αυστραλία είναι σημαντικό η άδεια παραμονής που έχετε στην κατοχή σας να επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ορισμένα ήδη αδειών παραμονής δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, ενώ κάποια άλλα σας επιτρέπουν την εργασία για ορισμένες μόνο ώρες την εβδομάδα (βλέπε φοιτητική visa).
 • Εάν θέλετε να εργαστείτε στην Αυστραλία είναι σημαντικό να επιλέξετε την σωστή visa παραμονής. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων μπορεί να σας συμβουλεύσει για την άδεια παραμονής που ταιριάζει στην δική σας περίπτωση.

Μπορώ να σπουδάσω στην Αυστραλία;

 • Η Αυστραλία έχει ένα εξαιρετικό σύστημα εκπαίδευσης. Υπάρχει μια σειρά προγραμμάτων που ταιριάζει σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και σε όλες τις ηλικίες. Επίσης φοιτητές από άλλες χώρες διαπιστευμένων μαθημάτων, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Αυστραλία.
 •  Ένας αριθμός αδειών παραμονής είναι διαθέσιμος για όσους επιθυμούν να σπουδάσουν στην Αυστραλία. Είναι σημαντικό όμως να βρουν την visa που ταιριάζει στα δικά τους προσόντα και απαιτήσεις. Πληροφορίες για σπουδές στην Αυστραλία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πως μπορώ να γίνω Αυστραλός υπήκοος;

 • Ο νόμος του 1948 για την Αυστραλιανή Υπηκοότητα (Australian Citizenship Act 1948) προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για όποιον επιθυμεί να πολιτογραφηθεί Αυστραλός. Ωστόσο υπάρχει μια σειρά παραμέτρων που η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της πριν πράξη κάτι τέτοιο.
 • Πληροφορίες για αυτά τα κριτήρια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του υπουργείου μετανάστευσης.

Μπορώ να επισκεφτώ την Αυστραλία όσο αναμένω απάντηση για την αίτηση άδειας παραμονής μου.

 • Ναι αλλά πρέπει να τηρούνται προϋποθέσεις με σκοπό την έκδοση τουριστικής visas, όπως η σύντομη παραμονή στην χώρα και η απαγόρευση να εργαστεί κάποιος στο διάστημα αυτό. Επίσης οι άδειες αυτές δεν έχουν στόχο να επιτρέψουν σε κάποιον να παραμείνει στην χώρα έως ότου οριστικοποιηθεί η αίτηση του για μόνιμη παραμονή.

Μπορώ να λάβω άδεια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία, ενώ βρίσκομαι εντός της χώρας;

 • Όχι. Πρέπει να βρίσκεστε εκτός Αυστραλίας πριν σας δοθεί άδεια μόνιμης παραμονής. Για να τεθεί σε ισχύ η άδεια σας πρέπει να αποχωρήσετε. Η κατάθεση σας μπορεί να γίνει στο προξενείο της Αυστραλίας στην χώρα που ζείτε.

Μπορώ να κάνω τις ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται στην Αυστραλία;

 • Ναι. Εάν είστε προσωρινά στην Αυστραλία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού για να σας σταλούν τα έγγραφα που χρειάζεται να συμπληρώσετε (Form 26 and Form 160) και τα στοιχεία διαπιστευμένων ιατρών και ακτινολόγων που συνεργάζονται με την αυστραλιανή κυβέρνηση. Θα πρέπει να στείλετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας και τα υπόλοιπα έγγραφα στο υπουργείο, σημειώνοντας τον προσωπικό κωδικό της αίτησης σας για άδεια παραμονής.

Πρέπει να στείλω τα γνήσια έγγραφα με την αίτησή μου;

 • Ναι. Το υπουργείο χρειάζεται τα γνήσια έγγραφα και όχι φωτοαντίγραφα.

Πρέπει να συμπεριλάβω το διαβατήριο μου με τα υπόλοιπα έγγραφα που χρειάζονται για την αίτησή μου;

 • Το διαβατήριο δεν είναι απαραίτητο για την εγκυρότητα της αίτησής σας. Ωστόσο για όλες τις αιτήσεις για άδεια προσωρινής παραμονής στην Αυστραλία χρειάζεται να παρέχεται το διαβατήριο σας, με δύο άδειες σελίδες ώστε να τοποθετηθεί εκεί η νέα σας visa.
 • Αν θεωρείται πως θα χρειαστείτε το διαβατήριο σας εκείνη την περίοδο μην το στείλετε μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα της αίτησής σας. Το υπουργείο διεκπεραιώνει πάρα πολλές ανάλογες αιτήσεις για άδειες παραμονής και δεν μπορεί να εγγυηθεί την έγκυρη επιστροφή του διαβατηρίου σας, όταν το χρειαστείτε.

Υποβάλλω αίτηση για άδεια παραμονής συντρόφου, χρειάζεται να πάρετε συνέντευξη και από εμένα, αλλά και από την/τον σύντροφό μου;

 • Στις περισσότερες των περιπτώσεων χρειάζεται να δώσετε συνέντευξη μόνο εσείς, συνήθως αυτό γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Κάποιος υπάλληλος του υπουργείου Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού θα επικοινωνήσει μαζί σας για να κανονιστεί ημέρα και ώρα για αυτή την συνομιλία.

Ο σύντροφος ή η σύντροφος μου θα πρέπει να παραμείνουν στην χώρα στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας;

 • Όχι.

Εάν η αίτηση μου για άδεια παραμονής στην Αυστραλία γίνει δεκτή, πότε μπορώ να ταξιδέψω για την χώρα;

 • Η ημερομηνία που μπορείτε να εισέλθετε στην χώρα θα αναγράφεται στην άδεια παραμονής που θα εκδώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Πολυπολιτισμού. Αυτή η ημερομηνία θα σας γίνει γνωστή μετά τη διαπίστωση ότι είστε υγιής για να ταξιδέψετε και δεν έχετε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Συνήθως δίνεται μια προθεσμία 12 μηνών για να εισέλθετε στην χώρα και εάν εσείς ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειά σας που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί δεν το πράξει σε αυτό το διάστημα, η visa σας θα ακυρωθεί.