Eκλογή Ντόναλντ Τραμπ: Σκληρή και επώδυνη ήττα του Αμερικάνικου Κατεστημένου. Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης.

823

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 26  Νοεμβρίου που κυκλοφορεί.

Νίκησε η αντισυστημική ρητορική. Σε ποιό βαθμό η ρητορική θα γίνει Πολιτική,θα εξαρτηθεί απ’ αντιστάσεις και αντοχές του ηττημένου και ταπεινωμένου Αμερικάνικου Κατεστημένου

 

α) Οι Αμερικάνικες Εκλογές τελείωσαν. Προς μεγάλη πίκρα του Αμερικάνικου και Ευρωπαικού Κατεστημένου Πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη ο ρηξικέλευθος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ. Με το σημερινό μας άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσομε τις αιτίες και τις συνέπειες αυτής της Εκλογής.

 β) Οι έννοιες “Κατεστημένο” και “Σύστημα” δεν  ταυτίζονται:

Το Σύστημα είναι το οργανωμένο σύνολο δομών και λειτουργιών της Χώρας.

Το Κατεστημένο είναι η διευθύνουσα και προνομιούχα αριστοκρατία (=αφρόκρεμα) αυτού του Συστήματος μαζί με τον ιδιαίτερο τρόπο που αυτή διευθύνει το Σύστημα.

1) Η κύρια αιτία της Νίκης του Ντ. Τραμπ

Η κύρια αιτία της Νίκης του Ντ. Τραμπ είναι ο αντισυστημικός προεκλογικός του  λόγος (με την έννοια ότι ο λόγος του είναι εναντίον του Συστήματος και όχι ότι  ο λόγος του δεν έχει σύστημα και ιεράρχηση).

Το Σύστημα των ΗΠΑ  έχει δύο βασικά ελαττώματα με σφόδρα αντικοινωνικό χαρακτήρα.

 α) Το Σύστημα των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη κοινωνική πόλωση: Η Αμερικάνικη κοινωνία αποτελείται από ελάχιστες οικογένειες που ζουν στη χλιδή στα πλαίσια του ενός 10% της κοινωνίας, που ζει σε σχετική ευμάρεια, από ένα 20% που λιμοκτονεί και στερείται τα πάντα (από στέγη έως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και ένα 70% της μεσαίας κοινωνικής Τάξης.

Τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κοινωνικής πόλωσης αυτή η μεσαία  κοινωνική Τάξη άρχισε να φτωχαίνει και να προσεγγίζει το βιοτικό επίπεδο της φτωχολογιάς.

 β) Το Αμερικάνικο Πολιτικό Σύστημα είναι τόσο διεφθαρμένο και εξαγορασμένο, ώστε η εξαγορά να νομιμοποιείται και να ονομάζεται πολιτική επένδυση:

Ο κάθε κόγκρεσμαν κυκλώνεται από λομπιστές διαφόρων τραστ και ξένων επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων.Η κάθε απόφαση του Κογκρέσου είναι αποτέλεσμα της διαπάλης των διαφόρων λόμπι (=ομάδα προώθησης

Συγκεκριμένων συμφερόντων). Ό,τι εμείς καλούμε δωροδοκία, στις ΗΠΑ καλείται πολιτική επένδυση.

Η αγανάκτηση  γι αυτές τις πιο πάνω καταστάσεις είναι διάχυτη. Ο Ντ. Τραμπ  συνέλαβε και έκφρασε αυτή την αγανάκτηση της κοινωνίας.

2) Η συμπληρωματική αιτία της Νίκης Ντ.Τραμπ

Η συμπληρωματική αιτία (που αρκετά μέτρησε στην Νίκη Ντ.Τραμπ) είναι ότι ο Ντ.Τραμπ στο προεκλογικό του λόγο με ενιαίο και συνεκτικό τρόπο συνέδεσε την εξωτερική του Πολιτική με την οικονομική Ανάπτυξη των ΗΠΑ.

 α) Η εξωτερική του Πολιτική [πάντα σύμφωνα με τον προεκλογικό του λόγο και ανεξάρτητα από το τι και κατά πόσο θα υλοποιηθεί] ήταν κατά της πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία  και κατά του ρόλου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα.

Ο συνδυασμός εξωτερικής και οικονομικής Πολιτικής γίνεται πρακτικά ως εξής:

Κρατάμε από τις Πολεμικές δαπάνες ό,τι σημαίνει Εθνική Ασφάλεια και απορρίπτομε ό,τι σημαίνει προστασία του ΝΑΤΟ,της ΕΕ και των Αράβων βασιλέων.

Η οικονομία αυτή σε μια μονοκοντυλιά αθροίζεται σε 1τρις.δολ. τα οποία θα ριχτούν στην οικονομική Ανάπτυξη της Χώρας.

 

β) Η οικονομική Πολιτική του Ντ.Τραμπ εκφράζεται σε: Ισχυρή Αμερική στα πλαίσια της Αμερικής.

Από τη μια αυτό εκφράζεται σε απάρνηση του ρόλου των ΗΠΑ ως παγκόσμιου χωροφύλακα και από την άλλή σε επάνοδο στις ΗΠΑ των Αμερικανικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό δηλ. σε αύξηση της Απασχόλησης.

3) Η ήττα του Αμερικανικού Κατεστημένου

Το Αμερικάνικο Κατεστημένο εξαπέλυσε όλες του τις εφεδρείες εναντίον της Εκλογής  Ντ.Τραμπ: Κινητοποιήθηκαν πολιτικοί,δημοσιογράφοι,καθηγητάδες,καλλιτέχνες και παράγοντες κάθε είδους και μορφής για τον δυσφήμηση του Ντ.Τραμπ. Χρησιμοποιήθηκαν οι πιο ανόητες επινοήσεις και χυδαίες προσβολές. Κατασκευάστηκαν κάθε είδους δημοσκοπήσεις για να προκαλέσουν τετελεσμένα στην προεκλογική εκστρατεία.

Και όμως ο Ντ.Τραμπ σάρωσε όλους τους αντιπάλους του για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και τελικά νίκησε την εκλεκτή του Συστήματος Χίλαρι Κλίντον.

Η (διαγραφόμενη) ήττα του Αμερικάνικου Κατεστημένου σε κάποια στιγμή μετατράπηκε  σε πολιτική Κρίση,γιατί στις τελευταίες μέρες έχασε τον έλεγχο του FBI  και βγήκαν πολλά άπλυτα της οικογένειας Κλίντον στα φόρα (=στην αγορά δηλ. στα φανερά)

4) Το μεγάλο ζητούμενο

Οι μεγάλες προσδοκίες του Αμερικανικού λαού και της παγκόσμιας γνώμης από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντ.Τραμπ προσκρούουν στις δυνατότητες που έχει το Αμερικάνικο Σύστημα ν αφομοιώνει και το Αμερικάνικο Κατεστημένο ν’ αποτρέπει τις όποιες ριζικές αλλαγές στην Πολιτική των ΗΠΑ.

Έχει πια γίνει Συνείδηση σε παγκόσμια κλίμακα,ότι η Πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει με τίποτε (όποιος κι αν εκλεγεί Πρόεδρος).

Τι θα γίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση του Ντ.Τραμπ; Θα μπορέσει ο Ντ.Τραμπ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του;

Όσοι επιμένουν ότι η δύναμη του Αμερικάνικου Κατεστημένου είναι ακατανίκητη θ’ απαντήσουν “όχι”.  Πλην όμως οι ίδιες οι Αμερικάνικες Εκλογές έδειξαν ότι το Αμερικάνικο Κατεστημένο δεν είναι ακατανίκητο.

Όσοι πιστεύουν ότι το Αμερικάνικο Κατεστημένο ξόφλησε,θ απαντήσουν “ναι”

Εμείς θα κάνουμε σύνθεση των δύο αντίθετων απόψεων:

Ναι μεν το Αμερικάνικο Κατεστημένο στις Εκλογές ηττήθηκε και ταπεινώθηκε, αλλά δεν ξόφλησε.

Δια ταύτα ναι μεν δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ντ.Τραμπ σε βαθμό που ν ανατρέπουν την Αμερικάνικη Πολιτική, αλλά θα γίνουν οπωσδήποτε σημαντικές αλλαγές,που από μόνες τους μπορούν ν αποτελέσουν αιτία μελλοντικών σοβαρών εξελίξεων.