Δυναμικές κινητοποιήσεις για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στη Λέρο με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μ.Κόλια

824
Συμπατριώτισσα, συμπατριώτη,

Εμείς οι νησιώτες, τα τελευταία χρόνια, δεχόμαστε γενικευμένη επίθεση από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα πλήγματα που έχουμε δεχτεί είναι αλλεπάλληλα και συντριπτικά:

1. Έλλειψη ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων

2. Έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων στις δομές υγείας
3. Αποψίλωση των νησιών από δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς
4. Επιβάρυνση αρκετών νησιών με δομές φιλοξενίας προσφύγων χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, με υποστελεχωμένο προσωπικό και άθλιες εγκαταστάσεις και κυρίως χωρίς να δίνεται η δυνατότητα μετεγκατάστασης τους στην ενδοχώρα
5. Τη δρομολόγηση δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης αλλοδαπών με παραβατικές συμπεριφορές
6. Επιβάρυνση τουριστικών επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων με δυσβάστακτους φόρους και εισφορές
7. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Ειδικώς, το τελευταίο, θεωρούμε ότι η κατάργηση από 01.01.2017 του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, δεν είναι μια απλά κατάργηση ενός φορολογικού προνομίου για τους νησιώτες, αλλά αποτελεί τη νομοθετική έκφραση της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 101 παράγραφος 4 του Συντάγματος, περί προστασίας της νησιωτικότητας.

Καταγγέλλουμε την επί θύραις κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ως πολιτικά παράλογη, αντισυνταγματική και ολέθρια για τις ζωές χιλιάδων ξεχασμένων ανθρώπων στις εσχατιές της Ελλάδας. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού συνιστά λαιμητόμο για τους νησιώτες, αφού πρόκειται για διεύρυνση του πλέον άδικου από τους άδικους φόρους.

Καταγγέλλουμε επίσης τους εμπνευστές του μέτρου και κυρίως τους βουλευτές της εκλογικής μας περιφέρειας που το ψήφισαν.

Χωρίς ίχνος υπερβολής η Λέρος είναι το πλέον αδικημένο νησί του Αιγαίου, αφού έχει το θλιβερό «προνόμιο» να έχει υποστεί όλα τα παραπάνω πλήγματα και τόσα άλλα δυσανάλογα με το μέγεθος και τον πληθυσμό της.

Είναι ένα πολύ μικρό νησί, με υψηλή ανεργία, αποτελεί κλασσικό τουριστικό προορισμό αλλά παρόλα αυτά κατόπιν κυβερνητικής εντολής διαθέτει εδώ και μερικούς μήνες κέντρα υποδοχής, απαγορεύοντας την αναχώρηση των προσφύγων μεταναστών από το νησί μας.

Αφού άφησαν το νησί χωρίς συγκοινωνία, με ελάχιστες ιατρικές ειδικότητες και του αφαίρεσαν υπηρεσίες όπως η ΔΟΥ και η επικείμενη κατάργηση του υποθηκοφυλάκειου, αφού δρομολογούν την κατασκευή κλειστού κέντρου κράτησης αλλοδαπών, φυλακή στην ουσία, τώρα σπεύδουν να πάρουν και το «φύλο συκής», δηλαδή να καταργήσουν το μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ, τη στιγμή που προϊόντα και υπηρεσίες επιβαρύνονται ούτως ή άλλως εξαιτίας του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Η Λέρος των 7.917 κατοίκων και των 54 τχμ αναμένει ως τις 31.12.2016 την τροπολογία που θα ανακαλεί το μέτρο τερατούργημα.

Δεν δεχόμαστε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε σε Πανλεριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πλατάνου την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Να είστε όλοι εκεί!

Ζητούμε την επιβίωση μας!

Γραφείο Δημάρχου Λέρου
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός