Σε ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο 4ο δημοτικό σχολείο Κω η εκδήλωση παραχώρησης εκπαιδευτικού υλικού από την UNCHR στους διευθυντές σχολείων της Κω και της Καλύμνου.
Σε μια εποχή που όλο και πιο συχνά οι πρόσφυγες βρίσκουν σύνορα κλειστά, καχυποψία και αμφισβήτηση, τα σχολεία και η εκπαίδευση μπορούν σίγουρα να παίξουν το ρόλο τους για όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά που τρέπονται σε φυγή εξαιτίας πολέμου ή διώξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο και ως αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς των τοπικών μας κοινωνιών (εν προκειμένω της Κω και της Καλύμνου) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες -όπως τόνισε ο Υπεύθυνος του γραφείου της στην Κω, Marco Procaccini– θεώρησε καλό να συνεισφέρει ελάχιστα στο εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης παραχωρώντας εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία.
Το εκπαιδευτικό υλικό παραχωρήθηκε ενδεικτικά με βάση και τις σχετικές ανάγκες στα παρακάτω σχολεία: 4ο δημοτικό σχολείο Κω (όπου έγινε και η σημερινή εκδήλωση), δημοτικό σχολείο Ζηπαρίου, 5ο δημοτικό σχολείο Κω και 2ο Λύκειο Καλύμνου.
Ειδικότερα παραχωρήθηκαν: 17 προτζέκτορες με τις αντίστοιχες επιφάνειες εργασίας, διαδραστικοί πίνακες, τηλεόραση, αθλητικός τάπητας με ειδικές διαγραμμίσεις (για τον αθλητικό χώρο του 4ου δημοτικού), αντίστοιχος τάπητας για αθλητικές δραστηριότητες στο 6ο Νηπιαγωγείο, παιχνίδι επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο 2ο ΓΕΛ Καλύμνου κλπ.
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους η Σχολική Σύμβουλος Μαρία Κουρούπη, και οι Διευθυντές των σχολείων: Κώστας Πολίτης (4ο δημοτικό), Φραντζέσκα Ρέβελα (δημοτικό Ζηπαρίου), Δημήτρης Χασαπλαδάκης (5ο δημοτικό) και η εκπαιδευτικός Ελένη Φλωριανού από το 2ο ΓΕΛ Καλύμνου ευχαρίστησαν την Ύπατη Αρμοστεία και έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα, την διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα, την διαπολιτισμικότητα, την μετανάστευση κλπ.

Την παράσταση έκλεψε επίσης το απίθανο χριστουγεννιάτικο δέντρο από πλαστικά μπουκάλια και άλλα «άχρηστα» υλικά το οποίο δημιούργησε η δασκάλα εικαστικών του σχολείου Ερμιόνη Αρνίδου (το οποίο πολύ εύστοχα η σχολική σύμβουλος Μ. Κουρούπη παρομοίασε με τη διαφορετικότητα των παιδιών που είναι η ελπίδα και το μέλλον για έναν καλύτερο κόσμο)
