Η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Μ. Μπιλλήρη “Το Αληθινό Παραμύθι της Μαρίας”.

1421

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2016 , στο ισόγειο του Πνευματικού μας Κέντρου, η παρουσίαση του βιβλίου της συμπατριώτισσάς μας Μαρίας Μιχαήλ Μπιλλήρη, με τίτλο: «Το αληθινό παραμύθι της Μαρίας».

Σ’ ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον, αφού η Πόθια είναι ντυμένη πια στα γιορτινά της, ο καιρός περισσότερο ανοιξιάτικος παρά χειμωνικός, το τραινάκι να πηγαινοέρχεται, δίδοντας χαρά στους μικρούς, κυρίως, επιβάτες του κι ο Άης Βασίλης να …καταφθάνει φέτος με πλεούμενο μπροστά στο Επαρχείο, έτσι όπως το διοργάνωσε η Σχολική Κοινότητα του Δημοτικού Σχολείου Πανόρμου, διαμορφώθηκε  μια άκρως ελκυστική ατμόσφαιρα γι’ αυτούς που θέλησαν  να βγουν και σ’ όσους επέλεξαν συνειδητά να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του Παραμυθιού της Μαρίας. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου ήταν, πράγματι, κατάμεστη.

%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%ce%b1

Ένα κοινό που προσήλθε για να τιμήσει τη Μαρία και τον σύζυγό της Αντώνη Παπαγγελή –μουσικό- που έγραψε τη μουσική που συνοδεύει το παραμύθι. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τη δημιουργό μέσα από  τη γόνιμη επαγγελματική της πορεία στο νησί  και την προσφορά της ως δασκάλας ζωγραφικής στο εργαστήρι της για πολλά χρόνια, όπως και την ανέλιξη και καταξίωση, ως μουσικού, του Αντώνη Παπαγγελή στην πρωτεύουσα.

Το κείμενο και η εικονογράφηση του παραμυθιού είναι της Μαρίας Μπιλλήρη, η μουσική  του Αντώνη Παπαγγελή και η αφήγηση (στο συνοδευτικό CD) του Χρήστου Παλαμήδη. Ένα απ’ τα τραγούδια του CD ερμηνεύει με τη βελούδινη φωνή της η δική μας Νάσια Ιακώβου.

Την παρουσίαση του παραμυθιού έκαναν οι δημιουργοί του, Μαρία  και Αντώνης.

%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%cf%85%ce%bf
Προηγήθηκε ο κ. Κώστας Μηνέττος, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπ/σης, ο οποίος, πέρα από την ανάδειξη της ποιότητας του παραμυθιού, υπογράμμισε με γλαφυρό τρόπο την αξία του έργου αυτού από παιδαγωγικής και διδακτικής πλευράς.

Προλόγισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αναγνωστηρίου κ. Παναγιώτης Γιαμαίος κι έκλεισε με τα συγχαρητήριά του και τις ευχές του ο μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος.

%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1

%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bb%ce%bb%ce%ae%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%b1

Το παραμύθι το προλογίζει ο κ. Κων/νος Μηνέττος.

Παραθέτουμε τον πρόλογό του, αυτούσιο, όπως είναι στη σελ. 9 του βιβλίου.

Το «Αληθινό παραμύθι της Μαρίας» είναι μια ονειρεμένη πλοήγηση στη μαγεία της ζωγραφικής. Ένα παραμύθι που ξετυλίγεται στον όμορφο κόσμο των χρωμάτων αλλά και των πραγμάτων που μας περιβάλλουν και που το παιδί μαθαίνει αβίαστα, σταδιακά και ευχάριστα να παρατηρεί, να εκτιμά, να απολαμβάνει.

Δοσμένο μ’ ένα καταπληκτικό αφηγηματικό λόγο, πλαισιωμένο κι επενδυμένο με μουσικές μελωδίες εξαίρετης σύνθεσης και συναρπαστικής εκτέλεσης, καθηλώνει μικρούς και μεγάλους, προκαλώντας καταιγισμό συναισθημάτων και πνευματικών απολαύσεων.

Δε θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο βιβλίο, που να προσεγγίζει με τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές- και μάλιστα διαθεματικά- από πλευράς μεθοδολογίας και περιεχομένου, τη διδασκαλία του μαθήματος της ζωγραφικής και των εικαστικών στην προσχολική και σχολική ηλικία.

Η ποικιλία και το πλήθος των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, φέρνει το παιδί σε επαφή με την ομορφιά και πανσοφία της Δημιουργίας, αφού μέσα απ’ αυτές μαθαίνει να παρατηρεί, απεικονίζει, συνθέτει, δημιουργεί και χαίρεται το ωραίο.

Μέσα από το παραμύθι η Μαρία, το κεντρικό πρόσωπο και οι φίλοι της Νεφέλη και Ορφέας, γίνονται πομποί και δέκτες μηνυμάτων, στάσεων και αξιών ζωής, που οφείλουν να αποτελούν στόχους της Αισθητικής Αγωγής.

Συγχαίρω τη Μαρία Μπιλλήρη, ζωγράφο και τον Αντώνη Παπαγγελή, μουσικό για το εξαίρετο πόνημά τους και είμαι βέβαιος πως το μεγάλο τους ταλέντο και η αγάπη τους για τη Μουσική και τη Ζωγραφική θα μας δώσουν και άλλα παρόμοια, μοναδικής ομορφιάς δημιουργήματα.

Aπό το Αναγνωστήριο
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός