Θα μειώνεται κατά $57 και άνω, η σύνταξη όσων απουσιάζουν από την Αυστραλία πάνω από 6 εβδομάδες!

2195

Μετά τη μείωση του ορίου περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων από την 1/1/2017, με άμεση συνέπεια πολλοί συνταξιούχοι να χάσουν το οποιοδήποτε ποσό σύνταξης ελάμβαναν μέχρι τώρα, από την 1/7/2017, όσοι συνταξιούχοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αποφασίσουν να μείνουν εκεί για πάνω από έξι εβδομάδες θα το πληρώσουν ακριβά.

Είναι εμφανές ότι το νέο μέτρο θα πλήξει κυρίως τους συνταξιούχους μεταναστευτικής καταγωγής καθώς είναι αυτοί που, ως επί το πλείστον, ταξιδεύουν στην χώρα καταγωγής τους και μένουν εκεί παραπάνω από έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με το νέο μέτρο, ο συνταξιούχος που έχει συμπληρώσει 35 χρόνια στην Αυστραλία και λαμβάνει ολόκληρη σύνταξη μετά τις έξι εβδομάδες θα χάσει τουλάχιστον $57 δολάρια το 15νθήμερο. Για τα ζευγάρια οι περικοπές υπολογίζονται στα $41,20 το 15νθήμερο το άτομο. Όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια μόνιμης διαμονής στην Αυστραλία, η σύνταξή τους θα περικοπεί ανάλογα με τα χρόνια μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία και με συντελεστή το 35.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξη που είναι $877,10 και τα χρόνια μόνιμης παραμονής τους στην Αυστραλία είναι 20, τότε μετά τις έξι εβδομάδες στην Ελλάδα λόγου χάρη, θα χάσει από τη σύνταξή του $334 και θα λάβει $486.

Η φόρμουλα που υπολογίζεται το ποσό που θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος που θα παραμείνει στο εξωτερικό πάνω από 6 εβδομάδες και αφορά όσους συμπαροίκους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ή αλλού μετά την 1η Ιουλίου του 2017, είναι η εξής: Το ποσό της σύνταξης που λαμβάνετε (μειωμένο κατά $57) θα το πολλαπλασιάσετε με τα χρόνια μόνιμης παραμονής σας στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα το διαιρέσετε με το 35.

Το νέο μέτρο αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον 175.000 συνταξιούχους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το νέο μέτρο μετά την δημοσιοποίηση της Εξάμηνης Έκθεσης Αποτελεσμάτων Εκτέλεσης Προϋπολογισμού (Mid-Year Economic and Fiscal Outlook – MYEFO), σύμφωνα με την οποία το δημόσιο έλλειμμα κατά την επόμενη τετραετία θα αυξηθεί κατά $11 δις, φτάνοντας τα $94,9 δις.

(ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός