Καμία αντίδραση στην Κάλυμνο για την επερχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1/1/2017.

1306

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε εφαρμογή των δεσμεύσεων του 3ου μνημονίου καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα και προβλέπει μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στην τελευταία ομάδα νησιών, μεταξύ των οποίων και η Κάλυμνος.

Αν και υπήρξαν κατά καιρούς υποσχέσεις ότι θα δοθεί παράταση στην εφαρμογή της κατάργησης, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία πρωτποβουλία από πλευράς Κυβέρνησης .

Να θυμίσουμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών έγινε σταδιακά όπως παρακάτω :

-Στην 1η ομάδα ήταν τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο που η κατάργηση ίσχυσε από 1-10-2015.

-Στην 2η ομάδα ήταν  Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος

Στην 3η ομάδα που συμπεριλαμβάνεται και η Κάλυμνος είναι όλα τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ των οποίων  Λέσβος,Χίος,Σάμος,Κως και Λέρος όπoυ υπάρχουν Hot Spots

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα ισχύουν:

¨ Ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών στα οποία σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.

• Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%. Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

• Ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θα διαμορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρμακα και τα βιβλία.

Είναι βέβαιο ότι η εφαρμογή του μέτρου θα πλήξει τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών, προκαλώντας μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής.

Σε όλα τα νησιά του Βορείου  Αιγαίου πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κοινωνιών από την επερχόμενη εφαρμογή του μέτρου.

 Εδώ στην Κάλυμνο δημιουργεί απορία,ότι μέχρι τώρα δεν έχει  υπάρξει καμία αντίδραση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την τοπική αγορά.

Το kalymnos-news.gr επικοινώνησε με το Πρόεδρο Λογιστών και Φοροτεχνικών Μανώλη Μουσελλή ,ο οποίος μας ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα ο Σύλλογος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες και ο επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Διακομιχάλης, προσανατολίζεται να φέρει το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες πρωτοβουλίες για «πάγωμα» των αυξήσεων των συντελεστών.