Μία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη Αμερικανίδα σε θέματα καθαριότητας δίνει το παράδειγμα για να «κρατήσουμε την Κάλυμνο όμορφη».

1816

Μία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη Αμερικανίδα σε θέματα καθαριότητας δίνει το παράδειγμα για να «κρατήσουμε την Κάλυμνο όμορφη».

Πρόκειται για την Μάρε Πέτερς η οποία με την βοήθεια της συμπατριώτισσας μας Αλίκης Κοκκίνου ξεκίνησε έμπρακτα  μία  πρωτοβουλία για μια Κάλυμνο καθαρή, δίνοντας μάλιστα στην εκστρατεία αυτή, τον τίτλο “Keep Kalymnos Beautiful”.

Η Μάρε Πέτερς μαζί με τον σύζυγο της Ρικ είναι αναρριχητές από την Αμερική και έρχονται στην Κάλυμνο τακτικά τα τελευταία 4 χρόνια.

Ταξιδεύουν παντού σε όλο τον κόσμο αλλά αγαπούν ιδιαίτερα την Κάλυμνο για τις φυσικές της ομορφιές. Εκείνο που έχουν προσέξει και τους στεναχωρεί είναι η αποκρουστική εικόνα των σκουπιδιών παντού.

Όπως μας λέει η Αλίκη Κοκκίνου, η Μάρε της  έκανε μερικές ερωτήσεις:

-Γιατί οι κάτοικοι αυτού του πανέμορφου νησιού δεν το προσέχουν περισσότερο;

-Δεν καταλαβαίνουν ότι τα πλαστικά που πετούν στο δρόμο μεταφέρονται από τον αέρα στην θάλασσα και από εκεί μολύνουν την τροφική αλυσίδα των ψαριών και των θαλασσινών;

-Καταλαβαίνουν τι άσχημη εικόνα δείχνουν στους ξένους επισκέπτες που μπορεί να μην ξαναέρθουν από την τόση βρωμιά;

Όμως η  Μάρε δεν έμεινε στις ερωτήσεις και αποφάσισε να πάρει μερικές πρωτοβουλίες. Όταν ήρθε τον Ιούνιο, ξεκίνησε να μαζεύει από παντού σκουπίδια. Έφυγε και επέστρεψε τον Οκτώβριο. Μαζί με την βοήθεια άλλων αναρριχητών, μάζεψε μέχρι την περασμένη εβδομάδα περίπου 80 μεγάλες σακκούλες.

Φωτογραφία της Mare Peters.

Σε δύο συγκεντρώσεις στο 2ο και 3ο’ Δημοτικά Σχολεία, προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την ανάγκη για αφύπνιση και μεταβολή στις καταστροφικές συμπεριφορές. Στόχος της είναι η ενημέρωση και η εξεύρεση λύσεων για την μόλυνση του περιβάλλοντος. Πιστεύει ότι με την εθελοντική και ενεργή συμμετοχή των κατοίκων, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Να σημειώσουμε ότι η Μάρε με την Αλίκη δημιούργησαν  σελίδα στο Facebook με τον τίτλο “Keep Kalymnos Beautifulπου  μπορείτε να την επισκεφτείτε πατώντας εδώ