Ομογενής που είχε λιγότερο από δέκα χρόνια συνεχούς διαμονής στην Αυστραλία έφτασε μέχρι το δικαστήριο για να πάρει την κρατική σύνταξη.

1957

Μέχρι το δικαστήριο έφτασε ο ομογενής Δημήτρης Μαρκόπουλος, προκειμένου να διεκδικήσει την κρατική σύνταξη, την οποία το Centerlink αρνήθηκε, αρχικά, να του καταβάλει επειδή δεν πληρούσε το βασικό κριτήριο της συνεχούς διαμονής των δέκα ετών στην Αυστραλία.

Εντούτοις, το Διαιτητικό Εφετείο (Administrative Appeals Tribunal), που εξετάζει αποκλειστικά αποφάσεις των Υπηρεσιών του κράτους, αποφάσισε ότι ο κ. Μαρκόπουλος πληρούσε τις προϋποθέσεις και έπρεπε να λάβει την σύνταξη.

Ο 74χρονος Μαρκόπουλος ήρθε στην Αυστραλία για πρώτη φορά το 1967 και μετά από ένα χρόνο από τον γάμο του με την Αυστραλή δημοσιογράφο Sheridan Stumm, έγινε Αυστραλός υπήκοος.

Το 1973 και αφού σπούδασε και εργαζόταν στο Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων και αφού βίωσε μία τραυματική εμπειρία εδώ, παραιτήθηκε από τη δουλειά του και έφυγε για την Ελλάδα προκειμένου να λάβει εκεί θεραπεία για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Επέστρεψε πάλι στην Αυστραλία τον Οκτώβρη του 1976 και έμεινε εδώ έως τον Οκτώβρη του 1977. Από τότε ήρθε στην Αυστραλία για μικρά χρονικά διαστήματα και η επόμενη μόνιμη επιστροφή του στην Αυστραλία ήταν πέρυσι όταν κατέθεσε στο Centrelink τη σχετική αίτηση για να πάρει την σύνταξη γήρατος την οποία και η υπηρεσία του αρνήθηκε.

Ο κ. Μαρκόπουλος έζησε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια διδάσκοντας Ελληνικά και Αγγλικά. Το 1993 πήρε διαζύγιο από την Αυστραλή σύζυγό του και το 2007 πήρε σύνταξη από την Ελλάδα. Μετά την συνταξιοδότησή του, πήγε να ζήσει στην Ταϊλάνδη και λίγα χρόνια μετά η Ελλάδα έπαψε να του πληρώνει σύνταξη καθώς λόγω της μόνιμης διαμονής του στην Ταϊλάνδη δεν μπορούσε πλέον να λαμβάνει την ελληνική σύνταξη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ως Αυστραλός υπήκοος που είναι, αποφάσισε να επιστρέψει στην Αυστραλία.

Η πρόεδρος του Εφετείου αποφάνθηκε ότι, έστω και αν ο κ. Μαρκόπουλος δεν έζησε επί μονίμου βάσεως στην Αυστραλία για 10 χρόνια, έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στην χώρα έστω και αν αυτά ήταν διακεκομμένα και διέταξε το Centrelink να του πληρώσει την σύνταξη αναδρομικά από τον Νοέμβριο του 2015 όταν ο Μαρκόπουλος κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη στην υπηρεσία.

Πηγή: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ