Παρακαλώ προσδεθείτε- Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού.

2194

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 10  Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.

«Το αποδημείν εί αρίστη παιδεία», όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών.

Τα ταξίδια είναι εκπαιδευτικές ευκαιρίες εξαιρετικές, διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντες των ταξιδιωτών, τους κάνουν περισσότερο ανοικτόμυαλους και οξύνουν την κριτική τους ικανότητα.

Όταν όμως οι ταξιδευτές είναι οι Δημοτικοί μας Άρχοντες, τα ταξίδια τους είναι και για μας τους απλούς πολίτες ευκαιρίες να μάθουμε πολλά για εκείνους. Ιδίως τα ταξίδια τους προς το εξωτερικό μπορούν να μας πουν πολλά.

Ο κ. Γαλουζής σιγά σιγά ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Φλόριδα αφού έλαβε πρόσκληση του Καλύμνιου Δημάρχου Τάρπον Σπριγκς κ. Κρις Αλαχούζου.

 Τον συνοδεύει μια κουστωδία από δημοτικούς συμβούλους, αποκλειστικά της συμπολίτευσης. Τελικά ο κ. Μουσελλής δεν θα μπορέσει για επαγγελματικούς λόγους να συμμετέχει στο ταξίδι αυτό.

 Όμως ας μην ξεχνάμε την άκομψη αναμπουμπούλα που εσκεμμένα έστησε ο κ. Δήμαρχος προσκαλώντας τον εντός του Δημοτικού Συμβουλίου παρακάμπτοντας τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης τον κ. Μαστροκούκο, κάνοντας αυτό που λέμε, «της αλεπούς το κάλεσμα».

 Έτσι και αλλιώς ο κ. Γαλουζής ήθελε μόνο με τους δικούς του να κάνει το ταξίδι αυτό, δείχνοντας μας για ακόμα μια φορά πόσο βαθιά «δημοκράτης» είναι.

Αυτή η μόνιμη περιφρόνηση για την δημοκρατική διαδικασία φαίνεται και στα Δημοτικά Συμβούλια ιδίως όταν μια πρόταση του δεν γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία, προτείνει να μην μπουν καν στον κόπο να κάνουν την ψηφοφορία τάχα μου ότι είναι τσάμπα κόπος.

Μπορεί ο κ. Γαλουζής να σκέφτεται τώρα που θαναι μια ανάσα από την Κούβα να πεταχτούν να πάνε στον τάφο του Φιντέλ διότι εφόσον έχασαν την κηδεία, τουλάχιστον να πάνε στο κόλλυβο, αφού θάναι μάλλον και τα σαράντα εκείνες τις μέρες. Ο πάτερ Αθηναγόρας ο εφημέριος του Αγ. Νικολάου Αβάνας θα χαρεί πολύ να τους δεχθεί φαντάζομαι.

Λέτε να υπάρχουν Καλύμνιοι ακόμα στην Κούβα από την εποχή των πρώτων σπογγεμπορικών οίκων στον Νέο Κόσμο ή να έφυγαν μετά την Επανάσταση; Ποιος ξέρει;

Πολλά μάθαμε επίσης από τα ταξίδια και του πρώην Δημάρχου κ. Ρούσσου της Παράταξης «Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση», που τώρα αρχηγός της είναι ο κ. Μαστροκούκος.

Ο bon viveur κ. Ρούσσος ήταν αυτός που έσπασε όλα τα ρεκόρ αφού επί της δικής του 8ετίας έγιναν συνολικά 9 ταξίδια στο εξωτερικό.

Ταξίδεψαν οι «ενωμένοι και αναγεννημένοι» τρεις φορές Αμερική, δύο φορές Αυστραλία, δύο φορές Γαλλία, μια φορά Γεωργία και μια φορά στην Πορτογαλία που πήγε μόνος ο κ. Ρούσσος.

Όλες οι εκδρομές τους, πλην μιας, ήταν πολυήμερες, πολυδάπανες και είχαν πολυμελής συμμετοχή.

Πρέπει και πάλι να τονιστεί ότι και σε αυτά τα ταξίδια η αντιπολίτευση είχε αποκλειστεί.

Γιατί εδώ που τα λέμε, χαλάει η χημεία της συντροφιάς όταν είναι παρόντες άτομα εκτός παρέας.

Σε αντιδιαστολή, ο κ. Διακομιχάλης και στις τρεις θητείες του ως Δήμαρχος υπήρξε υπόδειγμα σύνεσης και χρηστής οικονομικής διαχείρισης στο ζήτημα των ταξιδιών του εξωτερικού. Και πάντα φρόντιζε να προσκαλεί την αντιπολίτευση αν και τις περισσότερες φορές εκείνη δεν δεχόταν να πάει για δικούς της λόγους.

Συγκεκριμένα κατά την πρώτη 8ετία του κ. Διακομιχάλη έγινε ένα ταξίδι στην Αυστραλία στο οποίο συμμετείχε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης.  Έγιναν δυο ταξίδια στην Αμερική στα οποία συμμετείχε ο ίδιος, όμως αν και τους έγινε πρόταση η αντιπολίτευση την απέρριψε.

 Μάλιστα το ένα ταξίδι στην Αμερική ήταν μόνο 36 ωρών, δηλαδή μια-μιση μέρα, και είχε μεταβεί ο κ. Διακομιχάλης για την υπογραφή της αδελφοποίησης με το Τάρπον Σπρίγκς, προκειμένου να επιχορηγηθεί ο Δήμος του Τάρπον με 100.000 δολ.

Στην τρίτη του 4ετία , ο κ. Διακομιχάλης συμμετείχε μόνο σε ένα ταξίδι στη Γαλλία για να παραστεί στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου 2011. Το ταξίδι αυτό διήρκησε τρεις μέρες.

Επίσης έγινε ένα ταξίδι στην Αυστραλία κατόπιν πρόσκλησης της Καλυμνιακής Αδελφότητας στο οποίο δεν συμμετείχε ο τότε Δήμαρχος. Στο πόδι του πήγε η κ. Σεμίραμις Ψαρομπά η οποία προτίμησε να καλύψει τα έξοδα της η ίδια. Παρών ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Κουτρούλης Παντελής.

Συνεπώς είναι όντως εκπαιδευτικά τα ταξίδια στο εξωτερικό των Δημοτικών μας Αρχόντων ακόμα και για εμάς.

Καταδεικνύουν ποια είναι τα κριτήρια τους κατά την οργάνωση των ταξιδιών αυτών.

 Τα άσκοπα ταξίδια, η σπατάλη των δημοτικών πόρων και η απουσία συμβούλων της αντιπολίτευσης στα ταξίδια αυτά είναι σαφέστατα συνέπεια της καθεστωτικής αντίληψης Δημοτικών Αρχών που λειτουργούν αυθαίρετα αδιαφορώντας για την κοινωνική και οικονομική κρίση που περνά ο λαός της Καλύμνου ιδιαίτερα τώρα που επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με το δυσβάστακτο ΦΠΑ ύψους 24% που θα ισχύσει με το νέο έτος.