Παχύσαρκο ή υπέρβαρο το 63,4% των ενηλίκων Αυστραλών

993

Η Αυστραλία εξελίσσεται σε χώρα παχύσαρκων με το 63,4% ή 11,2 εκατ. των ενήλικων κατοίκων της να είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας (Australian Institute of Health and Welfare), οι κάτοικοι της επαρχίας έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με τα κιλά τους απ’ ότι οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων της χώρας.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές το Ινστιτούτο κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για την δημόσια υγεία ενώ το γεγονός ότι παρά τις συχνές προειδοποιήσεις γιατρών για τις οδυνηρές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία, ο αριθμός των παχύσαρκων αυξάνεται κάθε χρόνο, καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη επέμβασης της κυβέρνησης ώστε να καταπολεμηθεί το θανατηφόρο αυτό φαινόμενο.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία θεωρείται σήμερα ένας από τους κύριους λόγους για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων, κάποιων συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, οστεοαρθρίτιδας και διαβήτη Τύπου Β.

Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι η πιο «χοντρή» περιοχή της χώρας είναι η επαρχιακή Νότια Αυστραλία όπου το ποσοστό των παχύσαρκων φτάνει το 73% των ενηλίκων κατοίκων της.

Εκείνο, όμως, που, επίσης, θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και στις περιοχές της χώρας που θεωρούνται «αδύνατες», όπως τα προάστια του δυτικού Σίδνεϊ, το ποσοστό των παχύσαρκων και υπέρβαρων φτάνει το 53% του συνολικού αριθμού ενηλίκων.

Τα στοιχεία προκάλεσαν την άμεση αντίδραση οργανώσεων υγείας που για χρόνια τώρα προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση της χώρας να επέμβει ώστε να ελεγχθεί το φαινόμενο.

Οι οργανώσεις προτείνουν την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά, την θέσπιση συστήματος αξιολόγησης όλων των τροφίμων με βάση την θρεπτική τους αξία, αλλά και την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη, μέτρα τα οποία θεωρούν ότι θα βάλουν φρένο στα κιλά μας.

Αναφέρουν επίσης ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την επιβολή φόρου στα αναψυκτικά και άλλα ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη θα πρέπει να διατεθούν στις υποανάπτυκτες περιοχές της χώρας όπου όπως αποκαλύπτουν και τα στοιχεία της έρευνας τα ποσοστά των παχύσαρκων και υπέρβαρων ενηλίκων και ανηλίκων αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

(ΠΗΓΗ: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ)