Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Νικολάου ,πολιούχου Καλύμνου.

2709
Την Τρίτη 6-12 -2016, εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του θαυματουργού, εορτάζει και η Κάλυμνος τον Πολιούχο της Άγιο Νικόλαο.

Βάσει του επισήμου προγράμματος, που εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη, το εσπέρας της Δευτέρας και περί ώρα 17:30΄, θα τελεσθή στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πόθιας Καλύμνου, Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, και περί ώρα 20:00, θα ακολουθήσει Παράκληση και οι Χαιρετισμοί του Αγίου, και θα γίνει χρίσις δι’ ελαίου στους πιστούς.

Το πρωί της Τρίτης, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (7:30΄ – 10:45΄).

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνος δέησις πάντων των υπέρ της πίστεως και της Πατρίδος πεσόντων και εν θαλάσσῃ τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών του Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδος και πάντων των εν θαλάσσῃ τελειωθέντων αξιωματικών, υπαξιωματικών ναυτών του εμπορικού ναυτικού και Καλυμνίων καπετανέων, σφουγγαράδων, αλιέων και δυτών, απάντων των οποίων ο Κύριος γινώσκει τα ονόματα.

Τέλος, θα λάβει χώρα η καθιερωμένη Λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και τμήματος του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του πολιούχου μας, στην κεντρική πλατεία του νησιού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΔΌΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ Ι.Μ

Πολιούχου του νησιού και προστάτου των ναυτικών.

 Η Ιερά Μητρόπολις, πληροφορεί τις Αρχές και τον Λαόν της Καλύμνου, ότι θα εορτάσει και εφέτος τον πολιούχον της και Θαλασσάρχην Άγιον Νικόλαον.

Όπως γνωρίζετε είναι ΑΡΓΙΑ η εορτή του Αγίου για όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Σχολεία, κλπ., σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 125/23-5-2003.

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 Παραμονή της Εορτής.

Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Ιδιωτικών καταστημάτων (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.), Τραπεζών, Οργανισμών κοινής ωφελείας, οικιών, πλοίων, κ.λπ., από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τη δύση του ηλίου της Τρίτης.

Ώρα 5:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

Ώρα 8:00 μ.μ. Παράκλησις μετά χαιρετισμών εις τον Άγιον Νικόλαον.

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016 Ανήμερα της Εορτής

Ώρα ενάρξεως Όρθρου 7:00΄ π.μ.

Ώρα 9:00 π.μ.:  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για την ανάπαυση όλων των σφουγγαράδων και ναυτικών των εν θαλάσση τελειωθέντων.

Παρακαλούνται να παραστούν οι κατωτέρω:

Ο ευσεβής λαός της Καλύμνου, οι κ.κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου, ο έπαρχος Καλύμνου, ο κ. Δήμαρχος Καλυμνίων, ο Ειρηνοδίκης, ο κ. Στρατιωτικός Διοικητής του 542 Συντάγματος Ευζώνων, ο Διοικητής του  Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης Καλύμνου , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Αξιωματικοί του Συντάγματος και του Τάγματος Καλύμνου, Αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Εφέδρων αξιωματικών και  πολεμιστών, οι Πρόεδροι Πλοιάρχων και Σφουγγαράδων, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου, ο Πρόεδρος του εμπορικού και επαγγελματικού Επιμελητηρίου Καλύμνου, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλύμνου , οι κ. Διευθυντές τραπεζικών καταστημάτων Καλύμνου, ο Διοικητής του Βουβάλειου Νοσοκομείου Καλύμνου και λοιπών εκπροσώπων  Ν.Π.Δ..Δ. και Ν.Π.Ι.Δ, οι Τοπικοί Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών εν στολή, οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών ΝΠΔΔ, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία, Αντιπροσωπείες Προσκόπων, Οδηγών, του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου των Σχολείων Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, κλπ.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου στην παραλιακή πλατεία, όπου προ της Ναυτικής Σχολής και του Δημαρχείου θα ψαλεί δέηση υπέρ πάντων των εν θαλάσση πλεόντων και εργαζομένων, αδελφών ημών  Καλυμνίων.

Ώρα 11:00 π.μ.:  Συγκέντρωσις των τμημάτων στο χώρο του Ξενοδοχείου «ΟΛΥΜΠΙΚ».

Για την τήρηση της τάξεως στην παραλιακή πλατεία, παρακαλείται το Αστυνομικό Τμήμα.

Την Εικόνα θα φέρουν άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης, παρακαλείται το Σύνταγμα Καλύμνου να διαθέσει άγημα 20 ανδρών, για να πλαισιώσουν την Ιερά Εικόνα του Αγίου και για να αποδώσουν τις κεκανονισμένες τιμές.

Ο Δήμος Καλυμνίων παρακαλείται να φροντίσει, από την παραμονή της εορτής, τον σημαιοστολισμό της πλατείας, την φωταγώγηση του Δημοτικού Μεγάρου, και να διαθέσει την Δημοτική Φιλαρμονική.

Τα Σχολεία Μέσης, Δημοτικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης παρακαλούνται να παραστούν στη  λιτανεία με αντιπροσωπείες, σημαία και παραστάτες αυτής και  6 άτομα με την στολή της παρέλασης, επίσης 12μελής αντιπροσωπεία προσκόπων και οδηγών με τις σημαίες τους.

Παρακαλείται το Λύκειο Ελληνίδων παραρτήματος Καλύμνου, να διαθέσει αντιπροσωπεία με τοπικές ενδυμασίες 12 ατόμων (6 αγόρια – 6 κορίτσια).

Παρακαλείται η διοίκηση του Βουβάλειου Νοσοκομείου Καλύμνου, να διαθέσει ασθενοφόρο κατά τη διάρκεια της λιτανείας από ώρας 10ης π.μ. έως 12ης μεσημβρινής.

Τα σχετικά με την πομπή και κάθε άλλη λεπτομέρεια εκτελέσεως του προγράμματος ορίζεται να κανονίσει ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερος π. Αμφιλόχιος Σακαλέρος, με βοηθό τον πατέρα Ηλία Μουζουράκη.

Το παρόν πρόγραμμα έχει θέση προσκλήσεως.

Η φωτογραφία είναι του αγαπητού Νικόλα Σμαλιού

 

 




Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός