Τρεις και ο κούκος.. -Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού

1784

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 17  Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.

Ζούμε όντως σε «ενδιαφέροντες καιρούς» όπως λέγεται τελευταία, σε καιρούς που η οικονομική, η κοινωνική, και η πολιτική ανασφάλεια εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Αβασάνιστα εκτοξεύουν ρουκέτες αβελτερίας μέλη της κυβέρνησης προς πάσα κατεύθυνση, και μετά κάνουν γαργάρα την αποβολή του γαστρικού τους περιεχομένου. Τόσο πολύ συχνό είναι το φαινόμενο που ανησυχώ καθότι αποτελεί αντανακλαστικό, και ίσως πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλλον οδεύουμε προς βουλευτικές εκλογές αφού υπάρχει αδιέξοδο με τους «θεσμούς». Αλλά και σε τοπικό επίπεδο έχουμε έρθει σε αδιέξοδο, αφού οι πολίτες απογοητευμένοι μετρούν τις μέρες μέχρι να λήξει η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Ενδιαφέρουσες προδιαγράφονται και οι πολιτικές εξελίξεις στο νησί μας. Μετά την πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του περιφερειακού σύμβουλου κ. Μπούκη, ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει αποφασιστικά.  Με την δήλωση του ότι σκέφτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα στον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στις επόμενες εκλογές, ο κ. Μπούκης θέτει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της Παράταξης «Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση».

 Έχοντας την στήριξη του πρώην Δημάρχου κ. Ρούσσου, ο οποίος ήταν στο πλευρό του κατά τον προεκλογικό αγώνα του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Μπούκης ταράζει τα λιμνάζοντα δημοτικά νερά. Αντιθέτως, ο κ. Ρούσσος πήρε αποστάσεις από την εκστρατεία του κ. Μαστροκούκου ο οποίος διεκδικούσε τον δημοτικό θώκο.

  Προφανώς πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αφού μάλλον ο κ. Μαστροκούκος δεν ήταν ο προτιμώμενος διάδοχος μετά την αποχώρηση του ιδρυτή από την Παράταξη του.

Ο κ. Μαστροκούκος μάλλον δεν μελέτησε τον Βωβενάργκ, υποθέτω επειδή υπήρξε ένας φιλόσοφος όχι πολύ γνωστός, αν και φίλος καλός του Βολταίρου.

Η ρήση του « Συμβαίνει να είναι ευκολότερο να ιδρύσεις μια καινούργια πολιτική ομάδα παρά να γίνεις σταδιακά ο αρχηγός μια υπάρχουσας ομάδας.», βρίσκει στην περίπτωση αυτή την δικαίωση της. Ίσως θα έπρεπε να είχε ιδρύσει μια δική του παράταξη ο κ. Μαστροκούκος αφού δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της παράταξης του κ. Ρούσσου.

Ο παλιός αρχηγός της πολύ εύκολα μπορεί να την διαλύσει προσελκύοντας μέλη της προς την νέα παράταξη που μάλλον θα φτιάξει ο κ. Μπούκης.

Ο κ. Μουσελλής, έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από την δημοτική του ομάδα αφού στα Δημοτικά Συμβούλια ψηφίζει αντίθετα με την παραταξιακή γραμμή, και ίσως με το πλήρωμα του χρόνου να ανακοινώσει τη δική του κίνηση.

Είναι αλήθεια ότι δείχνει σημάδια κόπωσης και αμηχανίας η μείζονα αντιπολίτευση.

Αδιαφορεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και δεν ασκεί πίεση στην Δημοτική Αρχή για ζητήματα τέτοια.

Ακόμα υπάρχουν γειτονιές του νησιού που δεν φωταγωγούνται. Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στο οδικό δίκτυο χωρίς καθρέπτες που αποτελούν παγίδες για πεζούς και οδηγούς.

 Αλλά δεν ενδιαφέρεται η μείζονα αντιπολίτευση για τα απλά και καθημερινά προβλήματα.

Της έχει γίνει έμμονη ιδέα η ενασχόληση με τα ζητήματα της ΑΝΕΚ. Στρουθοκαμηλίζοντας υποδύεται τον κήνσορα αλλά το μόνο που κατορθώνει είναι να μας θυμίζει πόσο « καλά» χειρίστηκε τα της ναυτιλιακής η Παράταξη «Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση».

Επίσης έχει καταληφθεί από δικομανία με το να σέρνει τους πολιτικούς της αντιπάλους στους εισαγγελείς για ανυπόστατες κατηγορίες. Αναλίσκεται στην σύνταξη ευφάνταστων δελτίων τύπου τα οποία αν και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι διασκεδαστικά, πλην όμως δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα του νησιού μας. Δεν έχει να προτείνει η μείζονα αντιπολίτευση κάποιο έργο πνοής που να δώσει στο νησί μια ανάσα.

Παθητικά περιμένει να πέσει η Δημαρχία στα πόδια της σαν ώριμο φρούτο. 

Είναι όμως πλέον αργά να δημιουργήσει ο κ. Μαστροκούκος μια δική του δημοτική ομάδα.

Ο κύβος ερρίφθη, ο «εμφύλιος» άρχισε και επίσημα. Ο κ. Ρούσσος κάνει το δικό του comeback στην πολιτική σκηνή του νησιού ως σκηνοθέτης αυτή την φορά και με πρωταγωνιστή τον κ. Μπούκη.

Ακροάσεις έχουν αρχίσει για να γίνει και η διανομή των υπόλοιπων ρόλων. Ακόμα και από την παράταξη του κ. Γαλουζή ίσως υπάρξουν διαρροές.

Συνεπώς θα είναι δύσκολη η σύνθεση ψηφοδελτίων εάν έχουμε έξι διαφορετικές παρατάξεις που θα διεκδικούν την ψήφο μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αν μη τι άλλο, δεν θα πλήξουμε.