Tραμπ εναντίον ΤΡΡ: Οι δυνατότητες του Εθνοκεντρικού Προστατευτισμού- Γράφει ο Μανώλης Γαλανομάτης

998

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%8e%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b7%cf%82

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 17  Δεκεμβρίου που κυκλοφορεί.

 Ο Προστατευτισμός είναι μια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής Οικονομίας.

Ο καπιταλισμός υποφέρει απ’ τα αδιέξοδα της Οικονομίας του και όχι από κάποιες μορφές διαχείρισης της Οικονομίας του.

 

Στις 21/11/2016 ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ  Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μια πρόγευση των προθέσεων του δηλώνοντας, ότι από την πρώτη μέρα της θητείας του θα κινήσει την διαδικασία εξόδου από το ΤΡΡ [=Trans Ρacific Partnership=Συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού].

Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι ν’ αποδείξει, ότι ο Προστατευτισμός του Ντ. Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της εργατικής  Απασχόλησης στις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί ν απαλλάξει τον καπιταλισμό απ’ τα αδιέξοδα του.

 

1) ΤΡΡ και ΗΠΑ

Α) Ο  ΤΡΡ περιλαβαίνει τις εξής χώρες:: Αυστραλία,Μπρουνέι ,Καναδάς Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, ΗΠΑ, Βιετνάμ, Σινγκαμπούρη,

Οι χώρες αυτές μαζί έχουν 800 εκ. κατοίκους και διαθέτουν το 40% του Παγκόσμιου ΑΕΠ και το 25% του Παγκόσμιου Εμπορίου.

Β) Οι ΗΠΑ μέσω αυτής της Συμφωνίας επιδιώκουν την διαμόρφωση μιας κλειστής Εμπορικής ζώνης που θα λειτουργεί με δικούς τους κανόνες, οι οποίοι προφανώς θα εξυπηρετούν τα αμερικάνικα συμφέροντα στη δοσμένη Περιοχή. Καλού-κακού όμως (επειδή η θέσπιση κανόνων δεν είναι αρκετή, αποκλείονται προκαταβολικά απ’ την συμμετοχή στο ΤΡΡ Κίνα και Ρωσία).

2) Η διαφωνία Ντ.Τραμπ

Αφού όμως οι κανόνες και οι προδιαγραφές είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των ΗΠΑ ,προς τι η αντίρρηση Ντ.Τραμπ; Είναι πολύ απλό: Ο Ντ.Τραμπ δεν ψάχνει για ευνοϊκούς όρους διάθεσης των  αμερικανικών Κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά για διαμόρφωση μεγάλης και αυτάρκους εσωτερικής Αμερικανικής Αγοράς.

Ο Ντ.Τραμπ θέλει συναλλαγές “που θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ εργατικές θέσεις και Παραγωγή” Επομένως έχομε μια άλλη στρατηγική γραμμή για την Αμερικανική Οικονομία:τον εθνοκεντρικό Προστατευτισμό.

Το πρόβλημα είναι: Πρόκειται για ακύρωση της Παγκοσμιοποίησης ή για κατάλυση της Αμερικανοκεντρικής Παγκοσμιοποίησης;

Η γνώμη μας είναι : Το γεγονός ότι ο ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) δεν  βολεύει τις ΗΠΑ (γι’ αυτό άλλωστε παραβιάζουν τους κανόνες του με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την επιβολή κυρώσεων σε αντίπαλες χώρες), δείχνει ότι, δεν μπορεί να υπάρξει πια Αμερικανοκεντρική Παγκοσμιοποίηση.

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσδιορίσουν μια Αμερικανοκεντρική Παγκοσμιοποίηση, δεν μπορούν επίσης με μονομερή μέτρα (έστω κι αν ο Προστατευτισμός τους ήταν επιτυχής) ν ανακόψουν την πορεία της Παγκοσμιοποίησης

3) Ο Προστατευτισμός ως σωτήρας του Αμερικάνικου καπιταλισμού

  1. A) Για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς ή πολιτιστικούς η Αξία της Εργατικής Δύναμης στις Τρίτες χώρες είναι πολύ χαμηλή . Φεύγουν, λοιπόν, οι Αμερικάνικες Εταιρείες να εκμεταλλευτούν την χαμηλή Αξία της Εργατικής Δύναμης στις  Τρίτες χώρες και αφήνουν τις ΗΠΑ με ένα μεγάλο πλήθος Ανέργων-Εργατών. Τον κίνδυνο (για το Σύστημα) της Ανεργίας και της Εξαθλίωσης των Εργατών στις ΗΠΑ προσπαθεί ν ανακόψει ο Τραμπ με τον Προστατευτισμό (=άρνηση των ΗΠΑ σε  συμμετοχή σε διεθνείς ή περιφερειακές Συμφωνίες+ επιβολή δασμών σε προιόντα Εισαγωγής έστω κι αν αυτά προέρχονται από Αμερικάνικες Εταιρείες του Εξωτερικού+Νέα Εκβιομηχάνιση)

Β) Χαράς Ευαγγέλια για τους Εργάτες των ΗΠΑ σε πρώτη φάση. Πλην όμως  πολλά Εργοστάσια στις ΗΠΑ με μεροκάματα τα ίδια,θα σημαίνει Υπερπαραγωγή προϊόντων και Οικονομική Κρίση σε λίγα χρόνια.

Επομένως τ’ αδιέξοδα αναπαράγονται. Πέραν από την αναζήτηση μεγαλύτερου κέρδους ο εκπατρισμός των Κεφαλαίων από τις ΗΠΑ είχε σκοπό ν’ αποφύγει τις συνέπειες της Υπερπαραγωγής και την Οικονομική Κρίση.

Ο Τραμπ δηλ. επανέρχεται στο αρχικό σημείο που προκάλεσε την έξοδο των Κεφαλαίων. Η επάνοδος των Κεφαλαίων στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει ισχυρότερη Οικονομική Κρίση απ’ αυτή που προκάλεσε τον εκπατρισμό των Κεφαλαίων.

 

4) Υπάρχει Προστατευτισμός χωρίς αδιέξοδα;

Η ερώτηση έχει τρεις απαντήσεις: το ΝΑΙ, το ΟΧΙ και το μισο ΝΑΙ+μισο ΟΧΙ, που ισχύουν και οι τρεις.

α) Το ΝΑΙ: 

ΝΑΙ γιατί αν τα μεροκάματα ανεβαίνουν ανάλογα με το ρυθμό της Υπερπαραγωγής, η Υπερπαραγωγή απορροφάται και εκλείπει η Οικονομική Κρίση.

β) Το ΟΧΙ

ΟΧΙ ,γιατί η πιο πάνω λύση αντίκειται στην φύση του καπιταλισμού: Κανείς καπιταλιστής δεν θα θέλει να βλέπει τους μισθούς των Εργατών ν’ ανεβαίνουν και τα δικά του κέρδη να μειώνονται

γ)  Το μισο ΝΑΙ+μισο ΟΧΙ

Η απάντηση αυτή ισχύει αν τα Εργοστάσια που θέλει να φτιάξει στις ΗΠΑ ο Ντ.Τραμπ είναι πολεμικών ειδών. Εδώ δεν μπαίνει θέμα Υπερπαραγωγής.

Μπορεί να παράγει όσα θέλει. Πλην όμως θα πρέπει να ταΐζει τους Εργάτες με τα προσόντα της υπόλοιπης Παραγωγής.

Σιγά μην κινείται η παραγωγική Μηχανή του καπιταλισμού για να ταΐζει τους ξένοιαστους Εργάτες της Πολεμικής Βιομηχανίας.

Φυσικά κάποιοι θ’ απαντήσουν: Μα τα έξοδα της Πολεμικής Βιομηχανίας θα τα φορτώσει με τις φορολογίες στο λαό!

Ναι ,αλλά το βιοτικό επίπεδο του λαού δεν μπορεί να πέσει κάτω απ’ την Αξία της Εργατικής Δύναμης με τις απανωτές φορολογίες, γιατί θα επέλθει Εξαθλίωση από την πίσω πόρτα! Ένα μέρος θα το φορτώσει αναγκαστικά στην Αστική Τάξη, όπερ απαράδεκτο για τους Αφεντάδες!

 

5) Θα προχωρήσει η Παγκοσμιοποίηση;

Ήδη απ’ τα προηγούμενα (παρ.2) αποδείξαμε ότι ακόμα κι αν ο Προστατευτισμός ήταν επιτυχής, δεν θα μπορούσε ν ανακόψει την πορεία της Παγκοσμιοποίησης.

Κατά μείζονα λόγο αυτό συμβαίνει τώρα που αποδεικνύουμε ότι ο Προστατευτισμός του Ντ.Τραμπ δεν έχει προοπτική.

Η Παγκοσμιοποίηση θα προχωρεί μέσα απ τα εμπόδια των όποιων Προστατευτισμών μεταλλασσόμενη και αναβαθμιζόμενη διαρκώς (και με τις όποιες παλινδρομήσεις) [ακριβώς για να μπορεί να ξεπερνά τα εμπόδια των κάθε μορφής Προστατευτισμών].