Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου που κυκλοφορεί.
Η νομική ανάγνωση της απειλής Αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης σημαίνει ανησυχία για τα Δωδεκάνησα.
Η πολιτική ανάγνωση σημαίνει ανησυχία για πολύ περισσότερα.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν σε πρόσφατο λόγο του ζήτησε Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης (1923).
Σκοπός του σημερινού μας άρθρου είναι ν’ αποδείξουμε ότι:
α) Το ζήτημα που προκύπτει απ την απειλή του Ερντογάν δεν είναι νομικό,αλλά πολιτικό και β) Δεν πρόκειται για μπλόφα (ψευδή και παραπειστική απειλή) κι ας έχει αυτή η απειλή κάποια χαρακτηριστικά μπλόφας.
1) Ζήτημα πολιτικό και όχι νομικό
Α) Στη βάση του Διεθνούς Δικαίου:
Οι Συνθήκες δεν αναθεωρούνται. Εάν μια Κυβέρνηση δηλώνει διάθεση Αναθεώρησης Συνθήκης, ισοδυναμεί με κήρυξη Πολέμου (=μόνο με Πόλεμο αναθεωρούνται οι Συνθήκες)
Β) Στη βάση της λογικής:
Δεν έχει καμιά λογική η ευνοημένη πλευρά μιας Συνθήκης να ζητά Αναθεώρηση της Συνθήκης, για να γίνει πιο ευνοημένη!
Η Τουρκία με την Συνθήκη της Λωζάνης κράτησε την περιοχή της Σμύρνης,πήρε την Ανατολική Θράκη και τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο,πήρε μια λωρίδα από τη Συρία και ακόμα πήρε μια έκταση γης στην Ανατολική Θράκη πέραν της προσδιορισμένης απ’ τις Συμφωνίες (έναντι των πολεμικών αποζημιώσεων της Ελλάδας προς την Τουρκία).
Η Τουρκία ζημιώθηκε μόνο με τα Δωδεκάνησα,που υποχρεώθηκε να τα παραχωρήσει στην Ιταλία [που έτσι κι αλλιώς τα κατείχε απ το 1912].
Από τη στιγμή που η Τουρκία είναι η ευνοημένη της Συνθήκης και ζητάει Αναθεώρηση, σημαίνει ότι σκέφτεται στη βάση του Δικαίου του ισχυροτέρου , δηλ. σκέφτεται πολιτικά ( =αυτό με συμφέρει,αυτό απαιτώ και αυτό θα το πάρω με κάθε τρόπο).
Συνολικά το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι νομικό.
2) Τα χαρακτηριστικά της μπλόφας
Η απειλή του Ερντογάν για Αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης (επομένως για πόλεμο με την Ελλάδα) έχει κάποια χαρακτηριστικά μπλόφας:
Α) Όταν μια Χώρα έχει περάσει από Πραξικόπημα και αντιπραξικόπημα με διαστάσεις εμφύλιας διαμάχης,όπου συλλαμβάνονται και φυλακίζονται χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί,δικαστικοί, καθηγητές και πολιτικοί,δεν είναι στον κατάλληλο χρόνο για έναρξη Πολέμου σε βάρος γειτονικής Χώρας.
Β) Όταν μια Χώρα αντιμετωπίζει σε μεγάλο μέρος της Επικράτειας της ξεσηκωμό [=την εξέγερση των Κούρδων στην Νοτιο-Ανατολική πλευρά της],δεν βρίσκεται στην κατάλληλη Εποχή για Πόλεμο στην άλλη πλευρά της.
3) Η απειλή Ερντογάν δεν είναι μπλόφα
Παρά το γεγονός,ότι τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν ότι η απειλή Ερντογάν είναι μπλόφα,εμείς θεωρούμε ότι είναι πραγματική απειλή
Α) Έτσι κι αλλιώς στην Εξωτερική Πολιτική δεν έχει νόημα η μπλόφα,γιατί η Ηγεσία της απειλούμενης πλευράς δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την τύχη της Χώρας της επαναπαυόμενη στο ότι η απειλή είναι μπλόφα. Οπωσδήποτε η απειλούμενη πλευρά θα πάρει τα μέτρα της.
Αυτά τα μέτρα μπορεί να είναι τελείως αμυντικά,αλλά μπορεί να σημαίνουν και προληπτική επίθεση (γιατί δεν μπορεί να κάθεται και να περιμένει παθητικά,πότε ο αντίπαλος θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δυνάμεις για να επιτεθεί). Άρα μια απειλή που ξεκινάει ως μπλόφα θα έχει οπωσδήποτε σοβαρές συνέπειες.
Β) Ακριβώς επειδή η Τουρκία απέτυχε στα σχέδια της σε Συρία και Ιράκ,ακριβώς γιατί θεωρεί δεδομένη την αυτονόμηση του Κουρδιστάν,θα θελήσει ν αποκαταστήσει το κύρος της (και τις ζημιές της) με μια νικηφόρα πολεμική πορεία έναντι μιας τρίτης Χώρας,που την θεωρεί εύκολη λεία.
Αυτή η εύκολη λεία της Τουρκίας είναι η δική μας Χώρα.:
α) Γιατί είναι οικονομικά αδύνατη και κοινωνικά αναστατωμένη από τα 3 Μνημόνια και την υποχρέωση να πληρώνει ατέλειωτα χρέη προς τους Τραπεζίτες της ΕΕ,
β) Γιατί η Τουρκία μπορεί να κάνει την Χώρα μας ακόμα πιο αδύνατη εξαπολύοντας χιλιάδες πρόσφυγες προς την Ευρώπη (μέσω της Χώρας,που θα εγκλωβιστούν στην Χώρα μας) εκδικούμενη την ΕΕ,που δεν δέχεται την ελεύθερη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ (και πολύ περισσότερο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ)
γ)Γιατί η Χώρα μας δεν έχει αξιόπιστους συμμάχους να την βοηθήσουν σε ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία [ούτε η ΕΕ,ούτε το ΝΑΤΟ,ούτε οι ΗΠΑ θα παράσχουν την παραμικρή βοήθεια προς την Χώρα μας]
4) Τι κινδυνεύει να χάσει η Χώρα μας;
Αν το ζήτημα ήταν νομικό,θα κινδύνευε να χάσει μόνο τα Δωδεκάνησα,γιατί μόνο τα Δωδεκάνησα σχετίζονται με την Συνθήκη της Λωζάνης
Επειδή όμως το ζήτημα είναι πολιτικό,η υπόθεση της Αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης,είναι πρόσχημα για έναρξη διαδικασίας για επιβολή της βούλησης της Τουρκίας πάνω στη Χώρα μας για κατάκτηση μεγάλου μέρους της Ελληνικής Επικράτειας,τόσο μεγάλου ώστε ν’ αντισταθμίζει τις ζημιές της Τουρκίας στα Νότια και Νοτιο-Ανατολικά της.
Με βάση χάρτες έκφρασης της βούλησης της Τουρκίας η Χώρα μας κινδυνεύει να χάσει όλο τον βραχίονα Θράκη-Ανατολική Μακεδονία,όλο το Αιγαίο,Κρήτη και Κύπρο.
5) Τι μπορεί να γίνει;
Προφανώς πρέπει να αρθούν οι αιτίες που κάνουν την Χώρα μας εύκολη λεία της Τουρκίας:
Α) Ενίσχυση της Οικονομίας με αναστολή της πληρωμής του εξωτερικού Χρέους,με Εθνικοποιήσεις των μεγάλων παραγωγικών μονάδων ,του εξωτερικού Εμπορίου και των Τραπεζών,με σχεδιασμένη Οικονομία πολεμικής κινητοποίησης
Β) Γεωπολιτική απαγκίστρωση της Χώρας μας από τη Δύση (ΕΕ,ΝΑΤΟ,ΗΠΑ) και εξεύρεση αξιόπιστων συμμάχων,ικανών ν αντιπαρατεθούν με την Τουρκία και τη Δύση συνολικά (=Ρωσία)
Γ) Διαμόρφωση ενός Αμυντικού Συμφώνου με τις γειτονικές προς την Τουρκία Χώρες (Βουλγαρία,Αρμενία,Κουρδιστάν,Ιράκ,Ιράν,Συρία)