Μεταμορφώσεις του Οβίδιου – Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού.

1178

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 21  Ιανουαρίου 2017 που κυκλοφορεί.

Η πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνιση του Δημάρχου Καλύμνου, κ. Γαλουζή, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό μετά την επιστροφή του από το ταξίδι στη Φλόριδα για τον εορτασμό των Φώτων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Και αυτό διότι ένας άλλος Δήμαρχος έφυγε από το νησί και ένας άλλος Δήμαρχος επέστρεψε.

Σε κάποιο προηγούμενο άρθρο μου στο οποίο σχολίαζα τον μορφωτικό χαρακτήρα των ταξιδιών, δεν περίμενα ποτέ να δω τόσο άμεση και τόσο ριζική αλλαγή στην ψυχοσύνθεση του κ. Γαλουζή με την επιστροφή του από το Τάρπον Σπρίγκς.

Πραγματικά το ταξίδι αυτό υπήρξε σταθμός για τον Δήμαρχο μας. Και αυτό φάνηκε κατευθείαν με τις ενδυματολογικές επιλογές του, που ήταν πολύ πιο επίσημες και προσεγμένες και με την ενισχυμένη αυτοκυριαρχία του μου  δημιουργήθηκε η την εντύπωση ότι ένιωθε περισσότερο ισχυρός παρά ποτέ ως Δήμαρχος και περισσότερο συνειδητοποιημένος για τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει στα τοπικά μας πράγματα.

Πέρα όμως από την ανανεωμένη εμφάνιση του κ. Γαλουζή ξεκάθαρη ήταν και η ανησυχία του για το μέλλον. Στην εισαγωγή του μίλησε για την αβεβαιότητα που επικρατεί εξαιτίας της εκκρεμότητας της αξιολόγησης και ότι αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει και την πορεία του Δήμου μας.

 

Ήταν ιδιαιτέρως προβληματισμένος για το ποιες συνέπειες θα έχει μια ενδεχόμενη επιδείνωση της ήδη δραματικής οικονομικής κατάστασης και μάλλον συνυπολογίζοντας την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης, ίσως να υπάρξει αλλαγή πολιτικού σκηνικού. Αν και δεν το δήλωσε ρητά ο κ. Γαλουζής, δόθηκε η αίσθηση ότι η επικρατούσα κατάσταση στεναχωρεί τον Δήμαρχο μας εφόσον έχει άριστες σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη, και ίσως ανησυχεί ότι δεν θα έχει την ίδια μεταχείριση από μια νέα κυβέρνηση. Δεν ήταν το ίδιο αισιόδοξος όπως φαινόταν στο κείμενο του απολογισμού του δημοτικού έργου για το 2016, αυτό ήταν σαφές.

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο του Ταρπον Σπρίγκς κ. Κρις Αλαχούζο για την άψογη φιλοξενία του, και τον θαυμασμό του για το πως λειτουργεί ο εκεί Δήμος. Και ίσως να προκύψουν από το ταξίδι αυτό κάποιες συνεργασίες επωφελείς, ας ελπίσουμε οι συνθήκες να επιτρέψουν κάτι τέτοιο.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ξεχωριστή τιμή της παράδοσης του χρυσού κλειδιού της πόλης, γεγονός που ο ίδιος ομολόγησε τον σημάδεψε και ίσως να ήταν αυτή η σημαντική τιμή η αιτία της μεταμόρφωσης του.  Αβεβαιότητα επικρατεί όμως και στις ΗΠΑ και μετά την προεδρική ορκωμοσία του απρόβλεπτου κ. Τραμπ, σύντομα θα πάρουμε μια γεύση για το τι μας περιμένει. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και εκεί μιας και ο νέος πρόεδρος υπόσχεται να ανατρέψει παλιές πολιτικές σχέσεις. Όλος ο κόσμος με κομμένη την ανάσα, κυριολεκτικά, περιμένει τι αντίκτυπό θα έχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι η στρατηγική του απομονωτισμού που ευαγγελίζεται ο κ. Τραμπ.

Οφείλω να ομολογήσω ότι εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Γαλουζής υπέβαλε σε έντυπη μορφή αιτήματα για την υγεία στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αντί να τα δώσει στον κ. Κουρουμπλή όταν επισκέφθηκαν και οι δύο την Ψέριμο στο πνεύμα της προεκλογικής ετοιμότητας.

Πιθανότατα να διαισθάνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι αυτός που θα δώσει τις λύσεις. Για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού του ΕΚΑΒ στο νησί μας, ο κ. Δήμαρχος μάλλον θεωρεί ότι μεγαλοποιείται για λόγους πολιτικούς και έτσι πρότεινε το προηγούμενο καθεστώς να συνεχίσει να ισχύει, παρόλο που δεν είναι νομότυπο, ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς από την «υπερβολική» αντίδραση των υπαλλήλων, μέχρι να διοριστούν οι υπάλληλοι που θα αναλάβουν επίσημα τις θέσεις στο ΕΚΑΒ.

 Ως προς τον σχεδιασμό του Δήμου για το 2017 προβάλλεται ως σημαντικό έργο πνοής η δημιουργία Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, η οποία μάλλον θα στεγαστεί στο κτήριο του Παρθεναγωγείου σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου. Ο χώρος πρόκειται να γίνει διαθέσιμος εφόσον μεταφερθούν οι μαθητές στο κτήριο το ανακαινισμένο του Καρπάθειου.

Λόγος έγινε για εξελίξεις στο ζήτημα των θερμών λουτρών και ετοιμάζεται ο φάκελος για να δημοπρατηθεί το έργο όταν ξεπεραστεί το θέμα του καθορισμού υποχρεωτικών ζωνών προστασίας. Επίσης αναφέρθηκε στην συνεργασία του Δήμου με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανάδειξη του κάστρου της Χώρας η οποία θα φέρει καρπούς πριν το καλοκαίρι.

Δεν πρέπει να παραλείψω ότι ιδιαίτερα ευχαριστημένος φάνηκε ο κ. Γαλουζής για τις εξελίξεις στο ζήτημα των στεγάστρων αφού έχει την συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και των επαγγελματιών που δείχνουν να έχουν ασπαστεί τελικά τον νέο σχεδιασμό για την πλατεία.

Κλείνοντας θα ήθελα να σχολιάσω ότι όλα τα εγχειρήματα του Δήμου μας έχουν βασικό μέτοχο την κεντρική εξουσία και αυτή είναι που επιβάλλει την ισχύ της είτε μέσω προστίμων είτε μέσω κοινωνικών επιδομάτων και χρηματοδοτήσεων και αυτή η ισχύ αξιοποιείται τοπικά. Αυτό είναι βέβαια δίκοπο μαχαίρι, διότι όταν η κεντρική εξουσία είναι συνεργάσιμη είναι θετικό το στοιχείο αυτό, όταν όμως μπλεχτούν και κολλήσουν τα ζητήματα αυτά στα γρανάζια της εξουσίας τότε μπορεί να λιμνάζουν για πολύ καιρό.

Δεν υπονοώ ότι πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να πηγαίνει κόντρα στο κράτος των Αθηνών, όμως θα προτιμούσα να έδειχνε περισσότερη αυτονομία και ανεξαρτησία και να μην διοικείται ο Δήμος μας με την βοήθεια πατρωνίας.

  Η επίκληση του κ. Γαλουζή για συναίνεση εντός του πλαισίου της πατρωνίας της Σύριζα-Ανέλ, μου ακούγεται πιο πολύ σαν πρόσκληση για την οργάνωση και εξάπλωση δικτύου πελατειακού ως αντάλλαγμα για την πολιτική στήριξη που παρέχεται στον Δήμο μας. Για να δομηθούν σχέσεις συναίνεσης πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα είναι σχέσεις απαλλαγμένες από εξαρτήσεις. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός