Πού το πάει ο Κυριάκος;- Γράφει ο Πάνος Βούρος.

1503

%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b5%ce%bf

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 21  Ιανουαρίου 2017 που κυκλοφορεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει. Και συνεχίζει, ΔΟΛ, μονιμοποιήσεις και σία. Πλέον είναι τόσο γνωστή η ψηφοθηρική και δημοφιλική φθορά της συγκυβέρνησης, που το ανησυχητικό είναι το ποιός θα βρεθεί στη δεύτερη θέση μιας ενδεχόμενης άμεσης ή χρονικά κοντινής (εντός του ’17) εκλογικής αναμέτρησης. Και ο νοών νοείτω.

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ βρίσκεται ενώπιον μιας <κλειδωμένης> νίκης που υποστηρίζεται περισσότερο και απ΄την πολιτική της μαζικής απογοήτευσης, που όμως ταυτόχρονα περιορίζεται σε ένα μοτο..παγίδα- ΛΕΜΕ την αλήθεα! Ναι, σαφώς και αποτελεί πια την μόνη ελπίδα για χιλιάδες αγωνιζόμενους πολίτες, όμως επιτρέψτε και να πω, πως ουδέποτε μια παραδοχή της κατάστασης δεν αποτέλεσε κίνητρο- επιχείρημα και αναπτυξιακή πρόταση σε καιρούς φτώχειας και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Πρέπει και να δουλέψεις!!

Δεν αμφιβάλλει κανείς πως η νίκη Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές ήταν νίκη προσωπική, νέας φιλοσοφίας και κεντρώας στροφής. Μακριά απο γκέτα και παλαιο-απαρχαιωμένες ιδεολογίες. Κυρίως όμως έκρυβε και μια έκπληξη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέλαβε ένα κόμμα για να το οδηγήσει ως έχει στην εξουσία, αλλά έβαλε και ένα προσωπικό στοίχημα- να μετατρέψει ξανά τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το κόμμα όλων των πολιτών, τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως μια λύση αναγκαία και ρεαλιστική για την -υπό μνημόνιο- διακυβέρνηση της χώρας. Ένα στοίχημα δύσκολο, που όμως εκτός του ότι με βρίσκει σύμφωνο, ίσως αποτελέσει έναυσμα ανανέωσης και άλλων κολλημένων -σε ιδεοληψίες- και πρακτικά ανώφελων κομματικών φορέων που αποβλέπουν μόνο στο χάσμα και τη διαφωνία.

Καλά όλα αυτά, όμως θα πρέπει να δίνονται και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα. Δεν δύναται να είσαι -εν δυνάμει- πρωθυπουργός, και να περιορίζεσαι στο οτι θα λες την αλήθεια. Για να γίνω πιο σαφής, είχα την τύχη (και τη δύναμη με τα μποφόρ) να παρακολουθήσω απο κοντά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ψέριμο και Κω. Ένας άνθρωπος μετρημένος, συγκρατημένος θα προτιμούσα, ευδιάθετος και φιλικός. Κυρίως όμως ένας άνθρωπος λογιστής, που δείχνει να αφουγκράζεται την κατάσταση και να έχει πράγματι καλή θέληση να το παλέψει. Αυτό όμως που χαλάει την εικόνα, είναι η λογική του ”ώριμου φρούτου”. Ναι, χωρίς  εκβιασμούς και αδιέξοδα, όμως θεωρώ πως αυτές τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να τις κερδίσει και όχι να χαριστούν στην λογική: η χαμένη ζαριά του Τσίπρα, και ακολουθώ την καμένη γη που παρέλαβα. Με λίγα λόγια να θες, να ξέρεις και να μπορείς!

Στην ομιλία που ακολούθησε σε γνωστό ξενοδοχείο της Κω, η υποδοχή ήταν πράγματι θερμή. Το μήνυμα ήταν ενωτικό και ριζοσπαστικό. Στο λόγο του δεν ήταν αιχμηρός και αλαζονικός, κάθε άλλο, κάτι που εκτίμησα πολύ. Ήταν βάσιμος, κυρίως στα θέματα της ανάπτυξης, της φορολογικής ελάφρυνσης, των μεταρρυθμίσεων αλλά και στα θέματα της αυτο-κριτικής ως κόμμα. Επίσης πολύ καλό σημείο που κράτησα. Αυτό όμως που δεν ανέφερε γιατί ίσως δεν είναι και της παρούσης- εφόσον η τσέπη ανεβάζει και ρίχνει κυβερνήσεις, και αυτό περνά δυστυχώς σε όλα τα κόμματα που επιδεικτικά αδιαφορούν (όχι στα λόγια αλλά στη λύση) για την ηθική αποκατάσταση του κράτους, ήταν θέματα εθνικής συνείδησης, ήταν θέματα παιδείας, ήταν θέματα θρησκείας, και φυσικά ήταν θέματα προσφυγικού.

Δεν κρίνω εκ των προτέρων γιατί πιστεύω στον Κυριάκο και τις προθέσεις του. Πόσο δε στην ορθολογική και σοβαρή αξιοποίηση των στελεχών του την επόμενη ημέρα. Μια ομάδα που δεν είναι της ταβέρνας, της αφίσας και του νταουλιού, αλλά ομάδα που ‘χει στόχο μια βιώσιμη, ανοδική και ανθρώπινη ανάπτυξη, με όραμα, σχέδιο και στόχους. Επιμένω όμως, πως αν δεν μπει στην πρώτη γραμμή της μάχης και των εξαγγελιών η αποκατάσταση της αλλοιωμένης εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων, ειδικά αυτή την εποχή που βαδίζουμε σε οριακές  γραμμές, τότε τα πράγματα – εκλογικά και κοινωνικά- θα είναι πολύ σοβαρά. Και ελπίζω να διαψευσθώ.

Αν η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ επιζητά μια νίκη ελπιδοφόρα, με διάρκεια και προοπτική, θα πρέπει να φτιάξει και το κατάλληλο έδαφος, την δυναμική και το θάρρος- όχι μόνο να λέει την αλήθεια αλλά και να μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη στις μεγάλες προκλήσεις. Αν όντως απαντηθούν άμεσα τα πολλά- δημοσκοπικά ασήμαντα για την ΝΔ- ερωτηματικά, θα υπάρξει όντως ραγδαία πολιτική εξέλιξη. Αν όχι, θα μπούμε και πάλι σε περιπέτειες. Και τότε τα ερωτηματικά θα αυξηθούν, και θα είναι επικίνδυνα και άκρως σημαντικά!

panos.m.vouros@gmail.com

 
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός
Σάββας Δρόσος - Τοπογράφος Μηχανικός