Τα πρόσωπα του Ιανού -Γράφει η Ελευθερία Τηλιακού.

1214

%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85

Άρθρο που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της «ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ» του Σαββάτου 7  Ιανουαρίου που κυκλοφορεί.

Αισίως πέρασαν οι γιορτές παρ’ όλους τους περιορισμούς που μας επιβάλλει η παρατεταμένη κρίση και τα αντιφατικά συναισθήματα που κυριαρχούν τις μέρες αυτές.

Ο παγετός των ημερών οπωσδήποτε δυσχεραίνει την ήδη δραματική κατάσταση των αστέγων των μεγάλων αστικών κέντρων καθώς και των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται σε hotspot στα νησιά μας. Όσοι από μας κατάφεραν να βοηθήσουν συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη την στήριξη μας, βίωσαν την χαρά και την ελπίδα ότι δεν χάθηκε εντελώς η ανθρωπιά μας, κάτι υπάρχει ακόμα, δεν έχουμε αποκτηνωθεί εντελώς και αυτό είναι παρήγορο.

Από την άλλη, ο παραλογισμός των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων θρησκευτικού φονταμενταλισμού στο Μόναχο και στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση διότι κανείς δεν νιώθει ασφαλής πλέον πουθενά. Υποδεχθήκαμε μάλλον μουδιασμένα το νέο έτος με νέους φόρους που πλήττουν όλους τους καταναλωτές, με πρόσθετες επιβαρύνσεις των αγροτών, των συνταξιούχων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυταπασχολούμενων.

Και εντέλει η μονομερής απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας έφερε μέτρα αντισταθμιστικά, όπως π.χ. η αύξηση φόρου στο πετρέλαιο που αυξάνει το μεταφορικό κόστος όλων των αγαθών προς τα νησιά μας, άρα δεν έχουμε καμία ελάφρυνση, κάθε άλλο.

Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας μεταβατικός ο οποίος μας εισάγει στην νέα χρονιά. Τον μήνα αυτόν κοιτάζουμε πίσω στον χρόνο αλλά και μπροστά, και ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα μας αποτιμώντας τα προηγούμενα. Ανοίγονται μπροστά μας νέες ευκαιρίες και αισθανόμαστε ανανεωμένοι, γεμάτοι ελπίδες και προσδοκίες.

Πριν όμως ασχοληθούμε με τα μελλοντικά σχέδια της Δημοτικής Αρχής μας, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες από πέρσι που χρειάζονται την προσοχή μας.

Όσον αφορά τον απολογισμό του έργου της για το 2016, ο οποίος έγινε με την μορφή δελτίου τύπου και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας στις 31 Δεκεμβρίου, διερωτώμαι εάν μέσα στον πανικό των εορτών πρόλαβαν να την μελετήσουν οι συμπολίτες μας. Και για αυτό θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο θετικό σχόλιο για αυτόν τον απολογισμό. Αν και που διαθέτω μια τάση προς την αυστηρή κριτική, θέλω να είμαι και δίκαιη και να αναγνωρίζω όποια θετικά υπάρχουν όπου τα εντοπίζω, και ως προς τον δημοτικό απολογισμό του 2016 φαίνεται πως καλά τα κατάφερε η συμπολίτευση στο ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου και στην αντιμετώπιση θεμάτων ρουτίνας. Στα οικονομικά έκαναν σωστή διαχείριση και συνέχισαν μερικά έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Το 2017 όμως είναι η πιο κρίσιμη χρονιά της θητείας της παράταξής «Νέα Κάλυμνος». Είναι έτος καμπής. Είναι η τελευταία ευκαιρία της πριν αρχίσει η προεκλογική προετοιμασία να προωθήσει κάποιο έργο μεγάλο όπως π.χ. της διαχείρισης των απορριμμάτων, το αντιπλημμυρικό, και την αξιοποίηση των θερμοπηγών. Πρέπει να εντείνει τους ρυθμούς της η Δημοτική Αρχή ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματοποίηση κάποιου από αυτά τα σημαντικά έργα ώστε να έχει πιθανότητες να επανεκλέγει. Αν είναι δύσκολο να κάνουν και τα τρία, εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ας επιλέξουν ένα από αυτά και να επιδοθούν στην επίτευξη του.  Απέδειξαν ότι μπορούν να διαχειριστούν τα του Δήμου, τώρα περιμένουμε να στοχεύσουν ψηλότερα και να λύσουν ένα τουλάχιστον μεγάλο πρόβλημα του νησιού μας.

Ο πήχης ανέβηκε. Προσβλέπουμε στην ενημέρωση των πολιτών για το τι σχεδιάζεται για την νέα χρονιά από την Δημοτική Αρχή με την επιστροφή του Δημάρχου από το Τάρπον Σπργιγκς.

Κλείνοντας, θα πρότεινα στην Δημοτική Αρχή να φροντίσει περισσότερο την δημόσια εικόνα της με την βοήθεια μελών της παράταξης της, αν νιώθει ότι δεν έχει το έργο της την προβολή που του αξίζει. Είναι δική της υποχρέωση να το κάνει. Δεν είναι υποχρέωση των τοπικών μέσων να αναλαμβάνουν τον ρόλο αυτό. Και εν πάση περιπτώσει ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός δεν ανήκει στον Δήμο. Ούτε ο τοπικός τύπος επιτρέπεται να γίνει δημοτικό λιβανιστήρι.

Καλή Χρονιά!